Az Audi tagadja, hogy a Forma-1-es részvételt tervezi

Formula E, Daniel Abt, Audi
SANTIAGO, CHILE - JANUARY 18: Daniel Abt of Germany for Audi Sport team competes during the E-Prix Antofagasta Minerals as part the third round of the ABB FIA Formula E Championship 2019/2020 on January 18, 2020 in Santiago, Chile. (Photo by Marcelo Hernandez/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Néhány évvel ezelőtt sokan már biztosra vették, hogy az Audi érkezik a Forma-1-be, akkor azonban ez végül nem történt meg. Most a Red Bull partnereként lenne rá ismét lehetőségük, de egyelőre tagadnak.

Gőzerővel készül a Red Bull arra, hogy a motorszabályok befagyasztásával 2022-től házon belül készítse fel és üzemeltesse a Hondától megvásárolt Forma-1-es erőforrásokat. Az új motorszabályok várhatóan 2025-ös érkezéséig az energiaitalos csapat ebben a formában fog működni, a hírek szerint ezután azonban nem bánná, ha egy, a sportágba újonnan érkező gyártóval léphetne szövetségre. Hogy melyik gyártó lesz ez, egyelőre csak találgatni lehet, egy nevet azonban már lehet, hogy most kihúzhatunk.

A Red Bull jövőre már házon belül készíti fel a motorokat Forrás: Thomas Butler / Red Bull Content Pool

Az Auto Motor und Sport korábban saját forrásaira hivatkozva azt állította, hogy az Audi fontolgatja a beszállást a Forma-1-be az új motorszabályok 2025-ös bevezetésekor, mindez pedig feszültséget szült a Honda és a Red Bull között. A japánok nyitottan álltak ahhoz, hogy a Red Bull a 2021-es távozásuk után is használhassa az erőforrásaikat,

a szaklap szerint azonban biztosítékot akartak arra, hogy a motorjaikkal kapcsolatos adatok és egyéb titkok nem kerülnek harmadik fél kezébe, azaz nem kaparinthatja meg azokat a Red Bull egy esetleges jövőbeni motorpartnere.

A bikásokkal évek óta szóba hozott Auditól a jelek szerint azonban nem kell tartania a Hondának,

az ingolstadtiak ugyanis kategorikusan cáfolták, hogy a Forma-1-be készülnének.

A gyártót már 2015-ben is összehozták a Red Bull-lal, a várt beszállás azonban elmaradt, és könnyen lehet, hogy 2025-ben is el fog, az Audi szóvivője ugyanis a német RTL kérdésére elmondta, hogy már több mint 10 éve rendszeresen tagadja az F1-es részvétellel kapcsolatos pletykákat, a gyártó motorsport-stratégiája pedig „a következő tíz évre már le van fektetve, és a Forma-1 nem képezi a részét."

Az Audi a következő szezon végén kiszáll a Formula E-ből, hogy ismét Le Mans-ra koncentráljon Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Marcelo Hernandez

Ezzel együtt nem lehet kizárni, hogy az Audi tagadása annak szól, hogy – miként korábban Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója elmondta az F1-es részvétel lehetőségét fontolgató gyártók kapcsán – nem akarják nyilvánosságra hozni a jövőbeli szándékaikat. Domenicali a Lamborghini korábbi vezérigazgatójaként remek kapcsolatokat ápol az Audival, így nem lenne meglepő, ha az általa emlegetett komoly érdeklődők között az Audi is szerepelne, de egy másik esélyes lehet a szintén a Volkswagen-csoporthoz tartozó Porsche is.