Társoldalunk:
Hírlevél

Zsinórban kétszer kimaradt, de az F1 hosszú távra tervez Szingapúrral

2022.01.27. 10:54

Az F1 bejelentette, hogy 2028-ig szerződést hosszabbított a Szingapúri Nagydíj promóterével. Azok után, hogy az elmúlt két évben a mezőny nem látogathatott el a városállamba, a felek új célokat tűztek ki.

Újabb futam esetében vált biztossá, hogy hosszabb távon része marad a versenynaptárnak. Azok után, hogy a Spanyol Nagydíj szerződését 2026-ig meghosszabbították, most a Szingapúri Nagydíjon volt a sor, ami 2028-ig biztosan ott lesz a pilóták és a csapatok úti céljai között. 

2028-ig biztossá vált a Szingapúri Nagydíj helye a versenynaptárbanForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

Az F1 mindezt azok után jelentette be, hogy a sportág kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media megegyezett a verseny promóterével, valamint a helyi turizmus fejlesztéséért felelős állami szervezettel. Mindez azt jelenti, hogy ha a koronavírus vagy egyéb váratlan tényező miatt nem döntenek másképp, akkor a következő hét idényben egészen biztosan megrendezik a versenyt.

A felek a szerződéshosszabbítás mellett abban is megegyeztek, hogy a szervezők törekedni fognak a fenntarthatóságra, és csökkentik a szénkibocsátás mértékét, valamint a lehető legnagyobb mértékben megújuló energiaforrásokra váltanak. Emellett kiemelték, hogy a jövőben tovább növelik a sokszínűséget a szervezők és az önkéntesek körében.

Az elmúlt két évben a Forma-1 kénytelen volt törölni a Szingapúri Nagydíjat, mivel a koronavírus-helyzet nem tette lehetővé, hogy megtartsák a viadalt. Mindezek ellenére a melbourne-i versennyel szemben egyszer sem merült fel, hogy a szigetországi futamot végleg kivegyék a versenynaptárból, és csakúgy, mint Kína esetében hivatalossá vált az elköteleződés. Az idei versenyt október 2-ára írták ki.

Az elmúlt két évet leszámítva 2008 óta rendeznek Szingapúri Nagydíjat, ami abból a szempontból is mérföldkőnek számít, hogy ekkor tartottak először villanyfényes versenyt az F1-ben. Azóta az összes arab helyszín, vagyis Abu-Dzabi, Bahrein, Katar és Szaúd-Arábia is követte ezt a példát, így tavaly összesen négy, részben vagy egészben éjszakai futamot láthattak a szurkolók. 

A 2008-as Szingapúri Nagydíj volt az F1 történetének első villanyfényes versenyeForrás: AFP/Roslan Rahman

Örülök, hogy a Forma-1 további hét évig fog versenyezni Szingapúrban –olvashatóak Stefano Domenicalinak, az F1 elnök-vezérigazgatójának szavai a bejelentést tartalmazó közleményben. – A Marina Bay Street Circuit adott otthont az F1 első éjszakai versenyének 2008-ban, és Szingapúr azóta is lelkesítette a rajongókat, a csapatokat és a versenyzőket. Szingapúr különleges helyet foglal el az F1 versenynaptárában, és ez a hosszabbítás része a hosszú távú elköteleződésünknek aziránt, hogy tovább segítsük a sportág növekedését Ázsiában. A szénkibocsátás csökkentéséről szóló tervek lenyűgözőek, és összhangban vannak a karbonsemlegességre irányuló törekvéseinkkel 2030-cal bezárólag.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK