Társoldalunk:
Hírlevél

Bebiztosították a Spanyol Nagydíj helyét az F1-es versenynaptárban

2021.11.26. 10:25

A Forma-1 jogtulajdonosa bejelentette, hogy 2026-ig meghosszabbították a Spanyol Nagydíj szerződését, így folytatódik a verseny 1992 óta Barcelonában íródó története.

Újabb helyszínt biztosítottak be a Forma-1 versenynaptárában a következő évekre, a jogtulajdonos bejelentése szerint legalább 2026-ig megrendezik a Spanyol Nagydíjat, továbbra is az 1992 óta használt barcelonai pályán. A közlemény szerint a 2022. május 22-én zajló következő verseny előtt fejlesztések várhatók a Circuit de Barcelona-Catalunyán.

Az F1 1992 óta visszajár BarcelonábaForrás: Motorsport Images/Zak Mauger

Azt egyelőre nem tudni, hogy ez pontosan mire terjed ki, de a pályát és a környező infrastruktúrát, valamint a fenntarthatósággal kapcsolatos célokat emelték ki. A nyomvonalat az idei verseny előtt megváltoztatták, de a pálya így sem lett izgalmas. Amennyiben az időjárás nem szól közbe, általában eseménytelen futamok zajlanak a helyszínen a kevés előzési lehetőség miatt.

Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója ettől függetlenül örül annak, hogy a mezőny Barcelonában marad.„Köszönöm a promóternek és a hatóságoknak a lelkesedést és az elkötelezettséget, hogy a Forma-1-et Barcelonában tartsák. A pályát és a létesítményeket érintő fejlesztések révén folytatjuk a hosszú, közös történetünket. A csapatok és a pilóták mindig várják, hogy a pályán versenyezhessenek, ellátogathassanak Barcelonába.”

Domenicali a spanyolok nemzeti hősének nevezte a kétszeres F1-es világbajnok Fernando Alonsót, aki a Katari Nagydíjon hét év után ismét dobogóra állhatott, valamint a Ferrari színeiben az első futamgyőzelmére hajtó Carlos Sainzot. Amennyiben a 2022-es szabályok révén versenyképes autót kapnak, akár az élmezőnyben is szerepelhetnek a hazai közönség előtt.  

Roger Torrent, a pálya igazgatója a fenntarthatóságot emelte ki fejlesztendő területként.„Üdvözöljük a szerződés meghosszabbítását, ami kölcsönös elköteleződési záradékot is tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a Circuit Barcelona-Catalunyát a fenntarthatóság terén az ilyen létesítmények között világszínvonalú mércévé formáljuk. Azt akarjuk, hogy a pálya a zöld transzformáció és a klímavészhelyzet miatti elvárásoknak megfelelő infrastruktúrával rendelkezzen.”

Az Alfa Romeo a jövőre használatos, 18 colos gumikat is Barcelonában tesztelteForrás: Antonin Vincent / DPPI/Antonin Vincent

Barcelona kedvelt helyszín a tesztelésre, a tervek szerint jövőre is a katalán pályán próbálják majd ki először az új szabályok szerint épülő F1-es autókat, és a májusi verseny arra is jó lehetőséget teremt, hogy néhány hónap elteltével az istállók visszamérjék a fejlesztéseik sikerességét. A fenntarthatóság érdekében a pálya eddig is sokat tett, erről itt írtunk bővebben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK