Veszélybe kerülhet az F1-es Ausztrál Nagydíj jövője, ha 2022-ben sem lesz futam

Forma-1, Ausztrál Nagydíj
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 13: A general view of the circuit before practice for the F1 Grand Prix of Australia at Melbourne Grand Prix Circuit on March 13, 2020 in Melbourne, Australia. (Photo by Robert Cianflone/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Nem fog a végtelenségig várni a legutóbb lassan három évvel ezelőtt megrendezett Ausztrál Nagydíjra a Forma-1 vezetése a melbourne-i futam promótere szerint, és ha jövőre sem tud elutazni a mezőny a versenyre, kikerülhet a naptárból a közkedvelt helyszín.

A Forma-1 nemrég kiadta 2022-es versenynaptárát, amelyben a megszokott márciusi dátum helyett áprilisi időponttal, de ismét szerepel a legutóbb 2019 elején megrendezett Ausztrál Nagydíj. A melbourne-i futam volt a 2020-as Kínai Nagydíj után a második olyan verseny, amelyet nem tudtak megrendezni a koronavírus-járvány miatt, ráadásul meglehetősen nagy botrányt kiváltva, a hétvége pénteki edzésnapjának reggelén törölték azt.

A szigorú ausztráliai szabályozások miatt végül az idén sem tudott versenyezni az Albert Parkban a mezőny, a nagydíj promótere szerint pedig ha jövőre is törölni kell az eseményt, az az Ausztrál Nagydíj jövőjét is veszélybe sodorhatja.

Melbourne-ben lassan 3 éve rendeztek legutóbb versenyt Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Robert Cianflone

Ausztrália 1985-től 2019-ig megszakítás nélkül rendezett versenyt, előbb Adelaide-ben, majd 1996 óta Melbourne-ben. A pilóták és csapattagok által közkedvelt futam a költözése óta néhány kivételtől eltekintve a szezonnyitó helyszínéül szolgált, jövőre azonban csak a harmadik verseny lesz Bahrein és Szaúd-Arábia után.

Egyelőre azonban még kérdés, hogy valóban elutazik-e a mezőny Viktória államba, az ausztráloknál ugyanis eddig is nagyon szigorú koronavírus elleni intézkedések voltak érvényben, amely hosszú karantént jelentett a sportolóknak. Többek között az idei Australian Open előtt is ezt kellett átélniük a teniszezőknek. Mindez a Forma-1-ben azonban értelemszerűen nem megoldható.

Amennyiben pedig ismét törölni kell a nagydíjat, Andrew Westacott, az Australian Grand Prix Corporation vezérigazgatója szerint akár a helyüket is elveszíthetik a száguldó cirkuszban.

„Most fog eldőlni, hogy sikerrel járunk vagy sem. Szerintem a versenyrendezésért folyó versengést elnézve valós veszély, hogy elfogy a türelem.

– nyilatkozta Westacott az ausztrál Drive-nak, majd hozzátette, „abszolút megnyugtató a párbeszéd és nagyon-nagyon erős támogatást kapunk Martin Pakula sport és turisztikai minisztertől."

Az idei év elején több helyen is átépítették a pályát, de ezt leghamarabb 2022-ben fogja tudni kipróbálni a mezőny Forrás: Getty Images/Darrian Traynor

Ausztráliában jelenleg folyamatosan enyhítenek a beutazási korlátozásokon, kezdve Új-Dél-Wales állammal, a kormány azonban hangsúlyozta, hogy nem fogják elsietni a folyamatot. Amennyiben megrendezik a versenyt, ez lesz az első alkalom, hogy a mezőny a némileg átépített, gyorsabb, és előzési szempontból kedvezőbb nyomvonalon csaphat össze.