Vágólapra másolva!
A külső szemlélő számára sokszor úgy tűnhetett az idei szezonban, hogy a Haasnál versenyző Mick Schumacher és Nyikita Mazepin kifejezetten rosszban van egymással, az orosz pilóta pedig ott próbál keresztbe tenni a csapattársának, ahol csak tud. Mazepin most elmondta, hogy mit gondol a németről.

Mick Schumacher és Nyikita Mazepin többször keresztezte már egymás útját az idei szezonban a pályán, nem egyszer indulatosan nyilatkozva a másikról a történtek után a sajtóban. Volt, hogy az orosz pilóta védekezése csapta ki a biztosítékot a csapattársánál, de olyan is előfordult, amikor Mazepin akadt ki Schumacherre.

Az agresszív stílusa miatt a mezőny több tagja által is rendszeresen kritizált Mazepin úgy véli, ő egyszerűen csak jobban kihasználja a szabályok adta kereteket, mint más versenyzők, Schumacherrel pedig nincs baja, sőt, megtiszteltetésnek érzi, hogy ellene versenyezhet.

Schumacher és Mazepin az Orosz Nagydíjon Forrás: Motorsport Images/Andy Hone

Az F1-es berkekben a sok megpördülése miatt sokak által csak „Mazespinnek" becézett pilóta rendszeresen kerül a kritikák kereszttüzébe amiatt, hogy a szabályosság határát súroló, esetenként azon túllépő módon védi a pozícióját. Legutóbb, az Orosz Nagydíjon már a fekete-fehér zászlót is bemutatták neki, amiért kis híján a falra passzírozta Cunoda Jukit. Ő azonban nem érzi úgy, hogy ezzel bármi gond lenne.

– nyilatkozta a Bild am Sonntagnak. – Egyes versenyzők túl könnyen adják meg magukat, mert nem lépik át az autójuk határait. Én ilyesmit soha nem tennék. Minden esélyt megragadok a lehető legjobb eredmény elérésére, természetesen anélkül, hogy megszegném a szabályokat.”

„Szerintem ez az egyetlen út a sikerhez. Gokartos korom óta így vezetek, soha nem volt könnyű megelőzni engem, még akkor sem, amikor lassabb autóban voltam. Olyan világban élünk, amelyben milliszekundumokért zajlik a harc. Minden lehetőségből ki kell hozni a legtöbbet.”

Mazepin akkor sem riad vissza a kemény védekezéstől, ha sokkal gyorsabb autókkal kerül szembe Forrás: Sputnik via AFP/Vladimir Astapkovich

Mazepin elmondta, hogy a látszattal ellentétben érdekli, hogy más versenyzők mit gondolnak róla, ezzel együtt mindenkit le akar győzni. Jelenleg elsősorban csapattársával, Mick Schumacherrel van esélye ezt megtenni, hiszen a Haas idei autója toronymagasan a mezőny legrosszabb versenygépe. Az idén ez eddig kétszer sikerült neki úgy, hogy mindketten célba értek.

A csapattársához viszonyított halovány teljesítménye mellett azonban csak egyvalami feltűnőbb az orosszal kapcsolatban: Schumacherrel szemben is nagyon agresszívan védekezik (Bakuban és Zandvoortban magára is haragította ezzel a németet), a csapattársától kapott kritikák miatt pedig az a kép alakult ki róluk, hogy nincsenek jó viszonyban.

Azt Mazepin is elismeri, hogy barátok aligha lesznek, ugyanakkor mind emberként, mind versenyzőként nagyra tartja Schumachert.

„[A kapcsolatunkra] azt mondanám, hogy kiszámítható. Csapattársak vagyunk és mindketten a csapat vezére akarunk lenni. Ő nem fogja elfogadni a második számú státuszt, ahogy én sem. A pályán le akarom győzni őt, ugyanannyira, mint bármelyik másik pilótát. Így űzzük egymást, hogy jobbak legyünk.”

Az esetek többségében Schumacher van előrébb Forrás: Charles Coates / LAT Images/Motorsport Images/Charles Coates

„Nagyon tehetséges családból származik.

– dicsérte a csapattársát.

Arra a felvetésre, hogy akár barátok is lehetnek, elmondta, hogy „a barátság kissé talán túl nagy szó, de tiszteljük egymást. Számomra két Mick létezik. A pályán kívül kedvelem és nagyon kedves személyiségnek tartom. Ugyanolyan idősek, mindketten ambiciózusak és tehetségesek vagyunk. Ha valaha is segítségre lesz szüksége, mindig meg fogok próbálni segíteni neki.”

Kérdésre azt is elmondta, hogy jövőre sem akart másik csapattársat, mert „Mick 110 százalékban megérdemli a helyét a Forma-1-ben. Amennyire én tudom, nem is volt más opció a számára. Ugyanez igaz rám is. Mindketten gyorsak vagyunk. Csatázni akarok vele, motiváljuk egymást. Tudom, hogy edzenem kell azért, hogy tartsam vele a tempót, mert ő minden nap ezt teszi. Egyikünk sem pihenhet, különben veszíteni fog.”