Hamiltoné a pole, a Red Bull lenyomta a Ferrarit

Események

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Spanyol Nagydíj
Vágólapra másolva!
A Spanyol Nagydíj időmérőjén Hamilton végre rátalált a helyes beállításokra, és egy elfékezés ellenére magabiztosan győzte le Rosberget. A Ferrari alulteljesített, Verstappen villogott, de az utolsó pillanatban Ricciardo fantasztikus körrel elcsente tőle a 3. rajtkockát.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül37 bejegyzés

Amikor igazán számított, Lewis Hamilton rátalált a helyes útra a beállításokkal, és a Spanyol Nagydíj időmérőjén Nico Rosberget legyőzve megszerezte a pole pozíciót. A világbajnoki címvédőt ezúttal nem sújtotta műszaki probléma, de a pénteki küszködés miatt nem várta kedvező előjelekkel a szombatot.

"A tegnapi nap nagyon rögös volt" - nyilatkozta. "Nico egész hétvégén erősen szerepelt, én

A Q1-ben még Rosbergnél volt az előny, de a Q2-ben Hamilton emelte a tétet, és csapattársa végül az ottani idejét sem tudta elérni a Q3-ban. A brittől 280 ezreddel kapott ki végül. "Csalódott vagyok a 2. hely miatt, hiszen természetesen 1. akartam lenni! De szerencsére a futam az, ami számít, és lesznek a lehetőségeim" - mondta Rosberg.

Hamilton elkapta a fonalat Forrás: AFP/JOSEP LAGO/Josep Lago

Hamilton az első kísérletét elrontotta a Q3-ban, amikor elfékezte magát a hajtűkanyarnál, de végül ő örülhetett az első rajtkockának.

A Red Bull erőből lenyomta a Ferrarit

A Mercedes utolérhetetlennek bizonyult, és meglepetésre a Red Bullok foglalták el a második rajtsort mögöttük. Sokáig Max Verstappen vitte a prímet, ám

Daniel Ricciardo jól reagált a kihívásra, és egyetlen Q3-as körével meg tudta előzni a csapat újoncát,

4 tizedet verve rá kiélezett helyzetben, s ugyanennyire megközelítve Rosberget.

"A Q3-ban csak egyetlen köröm volt, de tudtam, hogy megvan a kellő tempóm, csak megfelelően össze kellett raknom a kört" - mondta Ricciardo, lenyűgözőnek nevezve a Red Bull eredményét. Ami elsősorban amiatt káprázatos, hogy legyőzték a Ferrarit.

Az olasz istállónál szemmel láthatóan értetlenül szemlélték a visszaesést. "Valami félresiklott, ezt meg kell vizsgálnunk" - nyilatkozta Maurizio Arrivabene csapatfőnök kissé zavartan a Sky Sportsnak. "Délelőtt sokkal jobbnak tűntünk. Ezt meg kell vizsgálnunk..."

Sebastian Vettelnek és Kimi Räikkönennek már az első Q3-as körei sem sikerültek jól, és második nekifutásra sem tudták lenyomni legalább Verstappent. Vettel kijelentette, hogy a Q1-től kezdve érezte, hogy nem stimmel valami. "Megváltoztak a körülmények, de nem túlságosan" - mondta. "A barcelonai pálya nagyon érzékeny a levegő és az aszfalt hőmérsékletének változására, nekünk pedig nem sikerült működésre fogni az autót."

Alonso már unta tévén nézni a Q3-at

Az utolsó felvonásba egy-egy autót delegált a Force India, a McLaren, a Toro Rosso és a Williams, de végül nem alakult ki olyan szoros csata közöttük, mint a Q2-ben. Ott még Sergio Pérez volt a leggyorsabb a négyesben, utána viszont keveset tudott gyorsulni, így Valtteri Bottas és Carlos Sainz is befurakodott elé.

A spanyol úgy érzi, ez volt a maximum a Toro Rossótól. "Csak az egyik Williams győzött le minket az utolsó pillanatban, de erre számítottunk. Összességében nagyon örülök" - közölte. Honfitársa, Fernando Alonso pedig idén első ízben repítette be a McLarent a Q3-ba. "Már néhány versennyel ezelőtt megérdemeltük volna, és végre összejött" - mondta. "Túl sokáig kellett tévén néznem a Q3-at. Jó, hogy végre részesei vagyunk a shownak."

Alonso a 10. rajtkockából indulhat Forrás: NurPhoto/Miquel Llop/NurPhoto/Miquel Llop

Jenson Button a másik McLarennel 12. lesz a rajtrácson (Nico Hülkenberg mögött), de nem volt túlságosan csalódott amiatt, hogy neki nem sikerült eljutnia a Q3-ba.

Az időmérő első felvonásában a szokásos Renault-Sauber-Manor hatosnak volt a legkisebb esélye a továbbjutásra, de a Williams hibájának jóvoltából Kevin Magnussen részt vehetett a Q2-ben: Felipe Massa ugyanis az egyetlen kísérletében a forgalom miatt nem tudott elég jó kört összerakni, s nem maradt ideje még egyszer kijönni egy újabb szett gumival. Így a garázsból volt kénytelen végignézni, hogy többen megelőzik.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

15:40
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

Hamiltoné, Rosbergé, vagy másé lesz a pole?

Üdvözöljük kedves Olvasóinkat! 14 órakor kezdődik az ötödik idei verseny, a Spanyol Nagydíj időmérője. A Mercedes korábban mind a négy szombatot uralta, de ma délelőtt Vettel másfél tizedre megközelítette az élen záró Rosberget - a német viszont egy szenzorhiba miatt talán nem mutatta meg, mire is képes igazából.

15:42
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton továbbra sem érzett rá a beállításokra

Pénteken bevallottan szenvedett velük, és Rosberget az említett problémája ellenére sem tudta megelőzni, 126 ezreddel lassabb volt nála. A német tavaly kvázi rajt-cél győzelmet aratott Barcelonában.

15:44
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

Itt is létfontosságú a jó rajtpozíció

Elsőre talán nem ez a pálya jut eszünkbe, ha az a kérdés, hol kiemelkedően fontos az időmérő a nehéz előzési lehetőségek miatt, de Barcelonában a 25 futamból 19-et a pole-ból nyertek meg. 2001 óta például csak kétszer nem innen rajtolt a győztes - Monacóban például ez a szám 5.

15:48
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

Figyeljük, mire megy Button az új szárnnyal

Csak ő használja a McLaren új első légterelőjét a hétvégén, de egyelőre nem tudott megbarátkozni az autóval. Délelőtt 15. lett, míg Alonso 10. A McLaren idén megszilárdította a helyét a Q2-ben, de a Q3-ban még nem tettek látogatást.

15:52
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen legyűrte Ricciardót délelőtt

A lágy gumival 1 tizeddel jobb kört futott ausztrál csapattársánál, ez bíztató. A lefokozott Kvjat szintén legyőzte Sainzot a Toro Rossónál, de a lényeg persze most következik.

15:56
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

Szenved a Haas

Grosjean és Gutiérrez sem elégedett az autójával, úgyhogy itt a lehetőség a Renault pilótái előtt, hogy ezúttal előttük végezzenek. A tét a Q2-es részvétel lehet.

15:59
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

Fókuszban a Red Bull

A kamera sorrendben Ricciardo és Kvjat készülődését, valamint Helmut Markót mutatta az előbb, most pedig Verstappen a képen. A Verstappen-Kvjat csere volt az elmúlt napok legforróbb témája.

16:02
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

A Manor nyitja meg az időmérőt

Wehrlein és Haryanto az első két versenyző a pályán, a lágy gumikon hajtottak ki a 42 fokos aszfaltra. A levegő 22 fokos.

16:04
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

A Force Indiák és a Sauberek is jönnek

Véletlen lenne, hogy pont ők, akik tavaly vizsgálatot indítottak az F1 ellen az uniónál? Haryanto elsőre lenyomta Wehrleint 1 tizeddel.

16:06
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

Ericsson csak kis előnnyel áll az élre

1 tizeddel sem volt gyorsabb Haryantónál, pedig szintén a lágy gumikat használta. Az indonéz pilóta az eddigi legjobb idejét futotta hétvégén, de csapattársával együtt már visszatért a bokszba.

16:08
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton belecsapott a munkába

1:23.214-gyel átvette az 1. helyet, pont egy századdal volt lassabb a délelőtti legjobb idejénél. Rosbergen és rajta kívül az élmezőny tagjai még türelmesen a garázsban várakoznak.

16:10
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

Ismét Rosberg az első

Még épp nem tudott bemenni az 1:22-es tartományba, 1:23.002 az új etalon. Hamilton, Nasr, Ericsson, Haryanto, Wehrlein követi.

16:12
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

Pérez és Hülkenberg is már lágy gumin

A Q1 elején valamiért a kemény gumikkal jöttek ki a pályára, de a lágy keverékkel Pérez most a 4., Hülkenberg a 6. helyet szerezte meg. Szép lassan mindenki aktivizálta magát.

16:13
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen a Ferrarik előtt

A Mercedesé az első két hely, és valószínűleg nem is látjuk már őket a Q1-ben. A 3. helyre Verstappen jött be, Räikkönen és Vettel sem tudta megelőzni. Sainz, Alonso, Kvjat, Pérez, Gutiérrez a további sorrend.

16:15
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

Teljes a lista, Grosjean kieső helyen

A mezőnyből utolsóként a Williamsek is feliratkoztak a tabellára: Bottas most 6., Massa 14. A Saubereken és a Manorokon kívül Palmer és Grosjean áll kieső helyen.

16:18
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

Indul a harc a túlélésért

1 perc van hátra, egy új szett gumival érkeznek a pályára azok, akiket a kiesés réme fenyeget. A másik Red Bull-lal egyébként Ricciardo bejött a 4. helyre, Verstappenhez hasonlóan megelőzve a Ferrarikat.

16:20
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

Hülkenberg sokat javít, Palmer egyelőre megmenekült

A 16. hely necces volt, de Hülkenberg előrejött 8.-nak. Palmer szintén gyorsult, most ő a 16.

16:21
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

Massa elbízta magát

Ez kellemetlen neki és a Williamsnek is, nem jutott túl a Q1-en. Csak 4 kört tett meg, és az utolsó perceket a garázsból figyelte; vajon azt hitte, a többiek nem javítanak eleget? Pedig rezgett a léc nála, 14. volt az utolsó roham előtt.

16:24
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

Palmer is kiesett

Tiszavirág-életű volt a tartózkodása továbbjutó helyen, végül 17. lett. Massa, Ericsson, Nasr, Wehrlein, Haryanto esett ki vele együtt. Massa pénteken pesszimistán nyilatkozott, de talán ő sem gondolta, hogy ennyire rosszul alakulhat a helyzet. Bottas a 7. helyen jutott tovább.

16:28
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

Palmer szeretett volna többet vezetni

Az első edzésen a Renault tesztpilótája ült az autójában, délután pedig egy defekt miatt jutott neki kevés idő a pályán. A Sky Sportsnak elismerte, jól jött volna, ha többet készülhet. A Renault-t így Magnussen képviseli a Q2-ben, amely már kezdetét vette.

16:30
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

Újra pályán a Mercedesek

A Q2-t Hamilton és Rosberg nyitja meg kis várakozás után, de hamarosan a többiek is követik a példájukat.

16:32
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

Na, Hamilton odavert

1:22.159-t futott, ez brutálisan jó kör - Rosberg hátránya 6 tized. Most a németen a sor, hogy villantson.

16:36
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen marad Ricciardo előtt

Ez igen szép teljesítmény a hollandtól, aki a Mercedesektől 1 másodperccel lemaradva foglalta el a 3. helyet. Ricciardónál fél másodperccel volt gyorsabb, már csak a Ferrarik hiányoznak a Q2 rangsorából.

16:37
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

Ők állnak továbbjutásra

Hamilton, Rosberg, Verstappen, Vettel, Ricciardo, Bottas, Sainz, Alonso, Grosjean, Pérez. Még 3 perc van hátra.

16:40
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen megcsinálta

Elsőre lecsúszott a pályáról az utolsó szektorban, így egyetlen próbálkozása maradt, hogy továbbjusson. Ez sikerülni fog neki, 1:23.504-gyel a 4. helyet foglalta el.

16:42
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

Alonso Q3-ba repítette a McLarent

Megszerezte a 10. helyet, örülhetnek Wokingban. Hülkenberg, Button, Kvjat, Grosjean, Magnussen és Gutiérrez búcsúzik a Q2-ben.

16:44
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

Szoros küzdelem várható az alsóházban

A Q3-ban egy-egy autóval ott lesz a Force India, a Toro Rosso és a Williams, legjobb versenyzőik 1:24.0-s idővel jutottak tovább. Alonso 1 tizeddel maradt el tőlük.

16:47
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

Massát forgalom hátráltatta

A brazil már a Q1-ben kiesett. Azt mondta, a mért körében bezavart neki a forgalom, és már nem maradt ideje újabb kísérletre.

16:50
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

A Ferrari aggódhat a Red Bull miatt

A Red Bulltól eleve vártuk, hogy jól fognak szerepelni az aerodinamikát díjazó barcelonai pályán, és az időmérőn eddig talán várakozáson felül teljesítettek. Verstappen különösen bámulatos.

16:52
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

A Mercedesek az elsők a pályán

Elindult a Q3, Hamilton és Rosberg tért vissza először a pályára.

16:54
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton hibázott

Rosberg 1:22.475-re gyorsult, Hamilton azonban nem tudta tartani vele a lépést, mert a hátsó egyenes végén elfékezte magát.

16:56
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen bejött Hamilton elé

A 2. helyre, ami Hamilton hibájának fényében is zseniális. Vettel csak 4., Räikkönen 5.

16:58
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

Az állás

Rosberg (1:22.475), Verstappen (1:23.203), Hamilton (1:23.277), Vettel (1:24.154), Räikkönen (1:24.505), még 3 perc van hátra. Az aszfalt közben 44 fokra melegedett.

16:59
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

Élénkül a forgalom

Most jön ki a pályára az az 5 versenyző, akinek még nincs ideje a Q3-ban, mert kevés gumijuk maradt. Az élmezőny a második próbálkozásra készülődik.

17:02
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton legyőzte Rosberget

Pont 1:22-nél állt meg a stopper Hamiltonnál, amire Rosberg csak 1:22.280-cal tudott válaszolni.

17:03
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

A Red Bullé a második rajtsor

Ricciardo állt a kihívás elébe, és Verstappenre 4 tizedet verve megszerezte a 3. helyet. A Ferrarik viszont nem tudták megelőzni a hollandot, így csak a harmadik rajtsor jut nekik vasárnap. Bottas, Sainz, Pérez, Alonso a további sorrend.

17:05
május 14, 2016
Vágólapra másolva!

Köszönjük a figyelmet!

Köszönjük a figyelmet! Hamarosan bővítjük a cikket az összefoglalóval, a délután folyamán pedig szállítjuk a csapatok és a versenyzők reakcióit.