A két Ferrari kezdett az élen Barcelonában

Események

Forma-1, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Orosz Nagydíj
2834768 04/29/2016 Ferrari team driver Sebastian Vettel in a box garage during preparations for the Practice 1 session at the 2016 Formula 1 Russian Grand Prix. Mikhail Korytov/Sputnik
Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen volt a leggyorsabb a Spanyol Nagydíj első szabadedzésén, ehhez azonban az kellett, hogy bevessék a lágy gumikat, amit senki más nem tett meg. A Mercedesek a közepeseken csak fél másodpercre voltak tőlük, a Red Bullnál bemutatkozó Max Verstappen közvetlenül Daniel Ricciardo mögött végzett.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül50 bejegyzés

Az eredménykényszer alatt szereplő Ferrarik futották a legjobb köröket a Spanyol Nagydíj pénteki első szabadedzésén. Sebastian Vettel egyedüli versenyzőként 1:24 alá is be tudott jutni 1:23.951-gyel, de Kimi Räikkönen sem volt sokkal lemaradva 1:24.089-es körével. A két Mercedes Nico Rosberg-Lewis Hamilton sorrendben a 3-4. helyre ért oda a két Red Bull, Daniel Ricciardo és az új autójával ismerkedő Max Verstappen előtt.

A Ferrari szempontjából a dolog szépséghibája, hogy Vettel és Räikkönen új lágy keverékű abroncsokon futotta a legjobb köreit,

míg a két Mercedes maradt a jóval lassabb, közepes keverékű gumiknál, így tőlük jelentős gyorsulás várható, ha ők is a lágyabb szettekre váltanak.

Vettel volt a leggyorsabb, de a Mercedesek nem erőltették meg magukat - még több kép a galériában! Forrás: RIA Novosti/Mikhail Korytov

A tréning eleje igen hasonlított a tesztek menetrendjéhez: a két Mercedes csak gyűjtötte a kilométereket egymás után, míg a többiek egy ideig csak installációs körökig jutottak. A figyelem középpontjában természetesen Max Verstappen és Danyiil Kvjat állt, akik helycseréjük után először ültek autóba, és Esteban Ocon személyében a Renault is újoncot avatott Jolyon Palmer helyén, de csak a szabadedzés erejéig.

Az első eredmények alapján Verstappen rászolgál az előléptetésére.

A holland tinédzser kemény keverékű gumikon kezdett, mérőeszközöket és antennákat vitt az autóján, és az edzés elején alaposan elfékezte az abroncsait, utána viszont rögtön versenyképesnek tűnt, és végül kevesebb, mint 2 tizedmásodperccel volt csupán lassabb Daniel Ricciardónál.

Verstappen erős teljesítménnyel mutatkozott be a Red Bullnál - még több kép a galériába! Forrás: 2016 Getty Images/Dan Istitene

Kvjat kissé lassabban tud akklimatizálódni, sok időt töltött a bokszban ülve, miközben a szerelők a Toro Rosso beállításain dolgoztak, és végül a 12. helyen zárt fél másodperccel lemaradva újdonsült csapattársánál, Carlos Sainznál, aki a 8. helyen szintén fél másodpercet kapott Verstappentől.

Nehezen alakult az edzés Sergio Pérez és Ocon számára.

Mindkettejük műszaki hibával küzdött, ezért Ocon mért kört sem tudott futni. A Renault még az edzés elején visszahívta a bokszba defekt hibája miatt, aztán az akkumulátor romlott el, majd azon kezdtek dolgozni, hogy Jolyon Palmer visszatérhessen az autóval a második szabadedzés alkalmával. Pérez sem járt sokkal jobban,

miután füst szállt fel a Force India hátuljából.

A Sky Sports úgy tudja, hogy a hűtőrendszerben keletkezett olajszivárgás, ezért kellett a bokszba hajtania a mexikói pilótának, és a szerelők megfeszített munkája ellenére sem tudott később előkerülni onnan, így végül a 14. helyen zárta az edzést.

Kvjat még tanulja a Toro Rossót - kattintásra galéria nyílik! Forrás: 2016 Getty Images/Dan Istitene

Rajtuk kívül műszaki problémák szerencsére nem tizedelték a mezőnyt, és vezetői hibából sem volt sok. Verstappen és Hamilton 1-1 alkalommal átvágta az első kanyarkombinációt, és a 9. helyezett Felipe Massa került kétszer bajba az 5-ös kanyarban, ahol egyszer megpördült, egyszer pedig kicsúszott. Nehezen vezethetőnek tűnt a két Haas is:

Romain Grosjean szerint az autója katasztrofális volt lassú tempónál, és Esteban Gutiérrez is küszködött a vezethetőséggel.

Ahogy ez az első európai futamon szokás, több csapat is látványos újításokkal érkezett Barcelonába: a Mercedes Hamilton autóba új fejlesztésű MGU-H-t szerelt és változtattak az orrkúpon, a McLaren pedig egy igen bonyolult és kidolgozott első szárnyat mutatott be Jenson Button autóján, de az újítást egyelőre valószínűleg nem próbálták ki.

A Spanyol Nagydíj programja 14 órától a második szabadedzéssel folytatódik, várhatóan továbbra is napos, tavaszias időjárással. A délelőtt folyamán a 19 fokos levegő, és 26 fokos pályahőmérséklet ideális körülményeket teremtett, és egyelőre a Barcelonában jellemző szél sem okozott fejtörést a csapatoknak.

11:32
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Kezdődik az F1 európai szezonja

Köszöntjük olvasóinkat a Spanyol Nagydíj első szabadedzésének élő közvetítésében! Barcelona hagyományosan az első forduló Európában, ráadásul mindenki jól ismeri, hiszen közkedvelt teszthelyszínről van szó. Ennek ellenére ezúttal sem maradunk újdonságok nélkül, nemsokára ezekről be is számolunk.

11:33
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton új fejlesztést, Rosberg új motort kapott

A Mercedes továbbfejlesztette az MGU-H egységet, ami Lewis Hamilton autójában az idén már kétszer is elromlott. Az új alkatrészt csak a háromszoros világbajnok kapta meg, Nico Rosberg autójában viszont - gyaníthatóan tervezetten - a teljes erőforrást kicserélték, de új fejlesztést nem kapott e téren. A Mercedes kissé módosított az orrkúpon is.

11:36
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Visszatértek a motorhome-ok

Az európai szezon kezdete hagyományosan elhozza a csapatok látványos motorhome-jainak visszatérését is. Ez itt a Red Bull hatalmas, két csapatot is kiszolgáló mozgó bázisa, de a többi élcsapat sem marad el a fényűzés terén.

11:39
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Alonsót továbbra is imádják a spanyolok

Három év eltelt már, mióta Fernando Alonso utoljára F1-es futamot nyert, de a spanyol szurkolók továbbra is töretlenül szurkolnak neki, főleg hazai versenyén, Barcelonában.

11:45
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen mellett még egy volt F1-es pilóta is aggódik

Kimi Räikkönen elvitte egy körre Fioranóban a korábban az F1-ben is versenyző Martin Brundle-t egy utcai Ferrarival. A Sky Sports riportere nemsokára ismét rajthoz áll Le Mans-ban, mégis úgy tűnik, nem igazán érzi jól magát a 2007-es világbajnok utasaként.

11:51
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Pár hónapja járt itt utoljára a mezőny

Az idei előszezoni tesztek kizárólag a barcelonai pályán zajlottak február végétől március elejéig. Kimi Räikkönen volt a leggyorsabb 1:22.765-tel, de a Mercedes egyszer sem próbálta meg kihozni az autójából a legjobb tempót, ezért elképzelhető, hogy ezúttal meglepetés születik majd.

Összefoglalónkat a tesztről itt találhatja.

11:53
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Újoncot is avat a mezőny

A Renault színeiben Jolyon Palmer helyén tesztlehetőséget kap a francia Esteban Ocon, aki 2014-ben legyőzte Max Verstappent az F3-as Európa-bajnokságban. A fiatal pilóta a Mercedes színeiben a DTM-ben versenyez, viszont az idei szezonra kölcsönadták őt a Renault-nak is. A jövő heti teszten az Ezüstnyilat is kipróbálhatja.

11:56
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Napos az időjárás Barcelonában

Ez ma még valószínűleg így is marad, de a későbbiek során elképzelhető, hogy esni is fog. Barcelonában általában jó idő van, de a változó irányú szél gondot szokott okozni a csapatoknak.

12:00
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Látványos fejlesztéseket ígért a Force India

Nico Hülkenberg korábban azt mondta, hogy Barcelonában egy látványosan megújult autóval jelentkeznek. Ezen a fotón ez egyelőre nem látható, de érdemes lesz odafigyelni a silverstone-i autókra a hétvégén.

12:01
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Megkezdődött az edzés

Sorban jönnek ki a versenyzők az első, installációs körre, az elsők között Esteban Ocón és Max Verstappen is kilátogatott.

12:04
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen újabb felvezető kört kezd

A holland pilóta visszavitte a Red Bullt a bokszba, megállt a szerelőknél, hűtötték a fékjeit, majd egy újabb installációs körre indult. Közben Danyiil Kvjat is pályára lépett a Toro Rossóval.

12:05
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen méréseket végez

Antennák és egyéb kiegészítő eszközök kerültek fel a Red Bullra, most pedig új orrkúpot is felszerelnek a holland pilóta autójára. Egyelőre ismerkednek egymással, nem véletlenül használja a narancs jelzésű kemény keverékeket, ami másra nem is nagyon jó itt.

12:07
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Hibásnak tűnik a felirat Hamilton kapcsán

A közvetítésben látható grafikon szerint Hamilton a harmadik MGU-H egységét használja, de a brit valójában már a negyedik egységénél tart. Büntetlenül még egy új példányt szerelhetnek be az autójába, de ez biztosan nem lesz elég a szezon maradék 17 futamára.

12:09
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Hamiltoné az első mért kör

1:29.834-gyel kezd, de Rosberg gyorsan felülmúlta egy 1:26.951-gyel, közepes keverékű gumikkal. Alonso egyelőre nem ül az autójában.

12:11
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Folytatódik az adok-kapok a Mercedesek között

Rosberg 1:25.456-ra javított, Hamilton 1:25.931-gyel követi. Egyelőre csak nekik vannak mért köreik, Jenson Button és Kevin Magnussen még az autójába sem ült be.

12:13
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Úgy indul a szabadedzés, mint a tesztnapok

A két Mercedes pályára lépett, és csak mennek és mennek, miközben a többiek várakoznak a bokszban. Ez volt az ismert forgatókönyv az előszezoni tesztek során, és egyelőre ugyanígy zajlanak az események most is.

12:14
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Egy hajszál választja el a két Mercedest

Rosberg 1:25.374-es ideje mindössze 2 ezredmásodperccel gyorsabb annál, amire Hamilton legutóbb képes volt. Most visszavettek a tempóból.

12:15
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen nem napozással tölti az edzést

Pedig megtehetné, hiszen a pálya 26, a levegő 19 fokos Barcelonában, és süt a nap a térségben. E helyett inkább autózni kezdett az első szabadedzésen.

12:17
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Hegyesebb lett a Mercedes orra

Apró, de valószínűleg fontos változás az Ezüstnyíl korábbinál hegyesebb orra, emellett módosítottak a motortakaró elemen és a hátsó szárnyon is.

12:18
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Ericsson is feliratkozott a köridő listára

1:29.945-ös ideje viszont egyelőre jelképesnek tekinthető, ahogy Hülkenberg 1:28.555-ös, és Nasr 1:28.595-ös köre is.

12:19
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen 2 tizedes hátránnyal kezd

Továbbra is Rosberg áll az élen 1:25.374-gyel, a Ferrari pilótája 1:25.635-tel a 3. helyen kezdett. Vettelről még semmi hír.

12:21
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Autóba ültek a McLaren pilótái is

Mért kört egyelőre nem futottak, de gyönyörű képek készültek az autókról a bokszban. Közben Bottas feljött a 4. helyre 1:26.553-mal.

12:22
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen kicsit gyorsulni tudott

1:25.616-os köre még mindig 0,242 másodperccel gyengébb Rosbergénél, de az első szektorban a Ferrari volt a leggyorsabb. Räikkönen most visszavett a tempóból.

Közben Verstappen is mért kört kezdett, de továbbra is a kemény keverékű gumikon fut.

12:24
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen tönkre is tett egy szett gumit

Alaposan elfékezte magát a célegyenes végén, és kénytelen volt át is vágni az 1-es/2-es kanyart. Az egyébként is haszontalan kemény gumikat használta, de a vibráció miatt valószínűleg ezt már dobhatja is a kukába.

12:25
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Ocont visszahívták a bokszba

A jobb hátsó gumival van gond, valószínűleg lassú defektet kapott. Betolják a garázsba, közepes keveréket használt.

12:27
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Pérez autója füstölni kezdett

Először valószínűleg Pérez vette észre, mert a mérnöke azt kérdezte a rádión, hogy még mindig látja-e, majd visszahívták a bokszba. Az autó hátsó traktusával van gond, a Sky Sports riportere szerint olyan szag van, mintha műanyag égne.

12:28
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel állt az élre

A német pilóta jött, látott, és egyelőre átvette a vezetést 1:25.193-mal, 0.18 másodperc előnnyel Rosberg előtt.

12:30
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Massa besokallt és megpördült

A brazil pilóta túl gyorsan próbálta bevenni az 5-ös kanyart, de autója hátsó fele nem értett egyet ezzel, és a csúcsponthoz közeledve megpördült. Folytatni tudja az edzést, jelenleg a 6. helyen áll csapattársa, Bottas mögött.

12:32
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Alonso beugrott a sűrűjébe

A McLaren hazai pályán versenyző pilótája a 7. helyen kezdett, 1:27.123-mal alig van lemaradva Massától, és fél másodpercre van Bottastól. Az élmezőny természetesen egyelőre távoli cél Alonso számára.

12:34
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel tovább javít, de Rosberg még tovább

1:25.060-nal megerősítette 1. helyezését, de a dolog szépséghibája, hogy a lágy gumikon fut, miközben a Mercedesek közepessel is csak 0,15 másodperccel voltak lassabbak.

Meg is jött Rosberg válasza, és 1:24.880-nal visszavette az 1. helyet.

12:37
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Sainz egyelőre jobban áll Verstappennél

Igaz, a 7. helyezett spanyol a közepes keverékű gumikon fut, és nem a keményeken, ahogy a 10. helyezett Verstappen tette. A holland pilóta nemrég rádión jelezte csapatának, hogy nem tud gyorsítani valamiért, de utána haladt tovább.

12:41
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Szabadságon van a Haas stratégája?

A Haas nagy feltűnést keltett Ausztráliában, amikor egy remek stratégiai húzással rögtön pontot szereztek. Az ötlet Ruth Buscumbe-tól jött, aki korábban a Ferrarinál is dolgozott, így került a Haas kötelékében. A Sky Sports riportere szerint Günther Steiner csapatfőnök azt mondta, Buscombe "még mindig szabadságon van."

Közben pedig valószínűleg csomagol, mielőtt egy másik csapat felé veszi az irányt.

12:44
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Még mindig Rosberg áll az élen

Fél óra után így állt a sorrend, azóta nem változott érdemben, de Räikkönen éppen most futott egy abszolút leggyorsabb első szektoridőt.

12:46
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen erős körrel emelte a tétet

A Ferrari pilótája mindhárom szektorban a legjobb időt érte el, és 1:24.089-cel átvette a vezetést lágy gumikon. Rosberg még mindig 2. 1:24.880-nal.

12:49
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Nem úgy néz ki, hogy Pérez mostanában visszatér

A mexikói pilóta szomorúan sétálgat az autója körül, amin továbbra is dolgoznak a szerelők, ahogy Danyiil Kvjat Toro Rossóján is. Az orosz versenyző bent ül az autóban, miközben a csapat éppen a beállításain változtat. Max Verstappen egyelőre többet mehetett új autójával.

12:55
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg közelít Räikkönenhez

A német pilóta 1:24.454-gyel továbbra is 2. Räikkönen mögött, aki pont a gyors kört kezdő Hamilton mögé jött ki a pályára, majd a 3-as kanyarban körbeautózta a Mercedest. Vettel közben a 3. helyen áll Hamilton előtt.

12:57
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Aggódhat a Mercedes Pérez motorja miatt

A hűtőrendszerben olajszivárgás merült fel, a Force India szerelői továbbra is dolgoznak az autón. Hamilton közbe 1:24.611-gyel visszavette a 3. helyet Vetteltől.

12:59
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen figyelemre méltó kört fut

A holland tinédzser közepes keverékű gumikkal az 5. helyet szerezte meg 1:25.585-tel, ebbe egy apró elfékezés is belefért. Fél másodpercre van Vetteltől.

13:02
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Kvjat is kezdi kóstolgatni Sainzot

A Toro Rossóval ismerkedő orosz legutóbbi körével feljött a 11. helyre a hazai pályán versenyző Carlos Sainz elé. Ezek persze még nem fontos köridők, de látszik, hogy a két helycserés pilóta igyekszik gyorsan felvenni a ritmust.

13:04
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Balszerencse sújtja Ocont első F1-es tesztjén

A Channel 4 szerint műszaki hiba merült fel a francia újonc autójával, ezért nem tud mért kört futni. Ezt már nem is próbálják meg, inkább azon dolgoznak, hogy Jolyon Palmer használhassa majd a Renault-t a második szabadedzésen.

13:05
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Megint Vettel diktálja a tempót

Elsőként ment 1:24 alá 1:23.951-es körével. Továbbra is Räikkönen a 2. a két Mercedes előtt.

13:07
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Kisebb hibák Hamiltontól

A világbajnoki címvédő nemrég időt vesztett, miután keresztben csúszni kezdett az autója a pályán, majd az Autosport szerint az 1-es/2-es kanyarkombinációt is átvágta.

13:09
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Grosjean nagyon szenved

Rádión azt jelentette, hogy az autója "katasztrofális" a lassú kanyarokban. Ricciardo közben átvette az 5. helyet Verstappentől, de a különbség csupán 0,169 másodperc köztük.

13:11
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Leszerelték a Renault alját

Ocon ma már tényleg nem fog pályára lépni, mivel a Renault szerelői eltávolították az autó padlólemezét. A Sky Sports riporterének nem árulták el, hogy mi a probléma az autóval, csak annyit, hogy tudják, mi romlott el.

13:17
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Bonyolult első szárnyat villant a McLaren

Jenson Button autójára került fel egy egészen elképesztő légterelőket felvonultató első vezetőszárny, aminek még Ron Dennis is a csodájára jár. Igyekszünk képet szerezni az újításról!

13:21
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Massa megint besokallt az 5-ös kanyarban

Itt egyszer már megpördült, most ezt elkerülte, ahogy a kavicságyat is, de a fűről szedte össze a Williamst. Ron Dennis továbbra is a McLaren új szárnyát vizsgálja, ami Jenson Button autójára került fel. A brit pilóta korábban panaszkodott a kormányozhatóságra, egyelőre nem tudni, hogy akkor már az új szárnyat használta-e (nem valószínű).

13:23
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Használt lágyakkal Vettel nem olyan gyors

A német pilóta mért kört futott, de közelébe sem jutott korábbi legjobb idejének. A bokszfalon Jock Clear figyeli, a TV-s közvetítés alapján nem látszik, hogy James Allison, a csapat technikai igazgatója ott van-e.

13:27
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Grosjean még mindig szenved a Haasszal

Az 5-ös kanyarban fékezte el magát, ahol nemrég Esteban Gutiérrez is ezt tette. Mindkét versenyző küszködik az autójával, a beállítások még nem álltak össze náluk.

13:30
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg is használt gumikat hagyott a végére

Ráadásul használt közepes keverékűeket, nem is erőltette meg magát. Ugyanilyen gumikkal Alonso sem tudott javítani, továbbra is a 10. helyen áll.

13:34
május 13, 2016
Vágólapra másolva!

A Ferrarik zárták az élen az edzést

A tesztekhez hasonlóan ezúttal is a Ferrarik voltak a leggyorsabbak Barcelonában, de a Mercedesek még nem terítették ki a lapjaikat. Hamarosan bővebb összefoglalóval is jelentkezünk!