A Ferrari nem félti a Mercedest és a Red Bullt az idei szezon miatt

Forma-1, Török Nagydíj, időmérő, Lewis Hamilton, Mercedes, Charles Leclerc, Ferrari
ISTANBUL, TURKEY - OCTOBER 09: Lewis Hamilton (L) of Mercedes competes during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Turkey at Intercity Istanbul Park on October 09, 2021 in Istanbul, Turkey. The Formula One Grand Prix of Turkey will take place on October 10, 2021 at Intercity Istanbul Park. Onur Coban / Anadolu Agency (Photo by ONUR COBAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A Ferrari nem gondolja, hogy a Mercedes és a Red Bull az idén megissza a levét annak, hogy tavaly az utolsó futamig küzdött a világbajnoki címért. Laurent Mekies sportigazgató legalábbis úgy véli, jócskán van mit ledolgozniuk a riválisaikkal szemben.

A Red Bull és a Mercedes csapatfőnökének szavain is érezhető, hogy mindketten számolnak az utóbbi években a középmezőnybe süllyedő Ferrarival, mint lehetséges ellenféllel az idei szezonra (már ha ők az élmezőnyben lesznek). Toto Wolff például kijelentette, hogy „teljes mértékben" lehetséges forgatókönyvnek tartja, hogy a maranellóiak visszatérnek oda, ahol legutóbb 2019-ben, de leginkább 2018-ban voltak, és ismét győzelmekért harcolhatnak.

Ezt már csak azért is tartják elképzelhetőnek a riválisok, mert a Scuderia tavaly mindent a 2022-es felkészülésnek rendelt alá, és már nagyon korán átcsoportosította az erőforrásait az új szabályok szerint épülő kocsi fejlesztésére. A kirívóan pocsék 2020-as idénye ráadásul azt jelentette, hogy a Mercedsesnél és a Red Bullnál többet tölthetett aerodinamikai fejlesztéssel. Laurent Mekies sportigazgató szerint azonban nem eszik olyan forrón a kását.

A Mercedes nem zárja ki, hogy a Ferrarival is kell majd csatáznia az idén Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Onur Coban

„Nagyszerű szervezetről van szó, és minden szükséges erőforrás a rendelkezésükre áll, ezért mindenképpen ott vannak a radarunkon" – mondta Wolff a Ferrariról, amely Mattia Binotto elmondása szerint innovatív megoldásokkal és teljesen új motorral készül az idei évre. Ám azon túl, hogy az első tesztekig mindenki a sötétben tapogatózik az erőviszonyokat illetően,

Mekies nem számít arra, hogy a tavalyi kiélezett bajnoki csata és az emiatt a lehető legtovább kitolt 2021-es fejlesztések visszavetnék a két topcsapatot.

„Biztos vagyok benne, hogy [2022-re is] fejleszteniük kellett 2021-ben. Mindkettő elképesztő szervezet, elég megnézni az eredményeiket, hogy lássuk ezt.

– mondta a Ferrari sportigazgatója.

„Igen, többet kellett költeniük 2021-ben, de ha megnézzük az elmúlt tíz évben elért eredményeiket, nagyon naivnak kell lenni ahhoz, hogy azt gondoljuk, könnyű lesz csökkenteni a különbséget. Mert végső soron továbbra is csökkentenünk kell a különbséget. Megnézzük a 2022-es autó számait ahhoz képest, ahol 2021-ben álltunk, akkor először el kell tüntetnünk a magunkhoz képesti, majd a velük szembeni különbséget. Úgyhogy nem aggódnék miattuk túlzottan."

Laurent Mekies nem gondolná, hogy a Red Bull és a Mercedes vissza fog esni Forrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

Ezzel együtt nem lenne példa nélküli, hogy egy nagy szabályváltozásnál az előző évben a végsőkig a vb-címért harcoló csapat vagy csapatok jelentősen visszaesnek. Elég csak a Ferrari és a McLaren 2009-es, a Red Bull 2014-es, vagy az időben jócskán visszapörgetve a Williams 1998-as formahanyatlására gondolni.