A Red Bull felbőszítette a Mercedest, mélyponton Hamilton és Verstappen kapcsolata

Forma-1, Toto Wolff, Christian Horner, Brit Nagydíj 2021, péntek
NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 16: Red Bull Racing Team Principal Christian Horner talks in the Team Principals Press Conference after practice ahead of the F1 Grand Prix of Great Britain at Silverstone on July 16, 2021 in Northampton, England. (Photo by Dan Istitene/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Közleményben reagált a Mercedes, miután a Red Bull sportszerűtlenséggel vádolta Lewis Hamiltont a közte és Max Verstappen között történt ütközés felülvizsgálati kérelmében. Az energiaitalos csapat tette az FIA tetszését sem nyerte el, a hétszeres világbajnok pedig elárulta, nem sikerült kibékülnie a holland pilótával.

Ahogyan az várható volt, a Brit Nagydíj sportfelügyelői nem fogadták el a Red Bull beadványát és nem vizsgálták meg újra Max Verstappen és Lewis Hamilton silverstone-i ütközését, így a hétszeres világbajnok büntetése sem változott. Egy valamit a jelek szerint azonban elért az energiaitalos csapat: felbőszítette a Mercedest, amely a felügyelők döntése után éles hangvételű közleményben reagált.

A Red Bull és a Mercedes kapcsolata csak rosszabb lett Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Dan Istitene

„A Mercedes-AMG Petronas F1 Team üdvözli a döntést, amelyben a felügyelők elutasították a Red Bull felülvizsgálati kérelmét” – áll a címvédő istálló által kiadott közleményben.

beleértve az általuk benyújtott dokumentumokat a sikertelen felülvizsgálati kérelemhez. Most már alig várjuk, hogy ezen a hétvégén versenyezzünk és folytassuk a kemény küzdelmet a 2021-es világbajnoki címért."

Hogy mitől dühödött be ennyire a Mercedes, arról később, előbb nézzük meg, hogy milyen mélységekig ment el a Red Bull annak érdekében, hogy elérje az újabb vizsgálatot. A felügyelői indoklásban négy pont szól arról, hogy milyen, szerinte új bizonyítékokkal állt elő a csapat. Elsőként a rendelkezésükre álló GPS-adatok alapján összevetették Hamilton és Verstappen útvonalát, majd azzal összehasonlítandó ugyanezt megtették Hamilton, a verseny 50. körében, Charles Leclerc megelőzése közben ugyanott követett ívével, így próbálva bizonyítani, hogy a hétszeres világbajnok ha akarta volna, Verstappen mellett is be tudta volna venni a kanyart.

Már a Formula Student gépátvétele zajlott a silverstone-i pálya régi F1-es paddockjában, amikor Albon a 2019-es Red Bull-lal körözve igyekezett uyganúgy bevenni a Copse-kanyart, ahogyan azt Hamilton tette Verstappen ellen

A Red Bull emellett Sergio Pérezzel a szimulátorban is leszimulálta a balesetet, és ennek az eredményét is benyújtotta, valamint – és ez a legelképesztőbb –

Alex Albonnal, a csapat tesztpilótájával július 22-én tesztnapot tartott Silverstone-ban, amely során a thai-brit versenyző egy RB15-ös volánja mögött újrajátszotta a Hamilton által a balesetkor követett ívet,

megmutatva, hogy azzal a tempóval, amivel a hétszeres világbajnok fordult be ott és akkor a Copse-kanyarba, nem tudta volna bevenni azt, ha nincs mellette Verstappen és nem érnek össze. (Ez a teszt egyébként kívül esik a költségplafonon, mivel elég régi autóval teljesítették ehhez, így természetesen a teszttilalmat sem sértette meg a csapat, ugyanakkor nem kevés pénzt áldozott azért, hogy elérje a felülvizsgálatot.)

A felügyelők lényegében azért utasították el az "új bizonyítékokat", mert azokat a csapat nem „felfedezte", hanem már az eredeti vizsgálat során is rendelkezésre álló bizonyítékokból (GPS-adatok) alkotta újra.

A Red Bull videót is kiadott Albon tesztjéről (ebben a körben természetesen az ideális íven veszi a Copse-t), amelynek céljára csak most derült fény

A felügyelők azonban nemcsak a benyújtott bizonyítékokra reagáltak, hanem indoklásuk végére egy elsőre jelentéktelennek tűnő, ám annál jóval lényegesebb, és a Mercedes felháborodására választ adó bekezdést biggyesztettek.

Az ilyen vádak talán igen, de talán nem lettek volna relevánsak a felügyelőknek, ha megadják a lehetőséget a felülvizsgálatra. A felügyelők talán nevesítették volna ezeket a vádakat bármilyen döntésben, ami a felülvizsgálatot követi. A beadványt elutasították, így a felügyelők nem kommentálják ezeket a vádakat."

Miről szól ez a bekezdés? Arról, hogy a Red Bullnak arra is gondolnia kellett, hogy ha az új bizonyítékokat elfogadja a testület és újravizsgálja a balesetet, valamilyen okból kifolyólag szigorítsa Hamilton büntetését, hiszen egyszer már vétkesnek találták és megbüntették. Silverstone-ban a felügyelők úgy találták, hogy a hétszeres világbajnok csak „túlnyomó részben" felelős az ütközésért, a Red Bullnak tehát azt kellett elérnie, hogy „teljes mértékben" őt tegyék felelőssé (a Racefans értesülései szerint nem az igencsak valószínűtlen eltiltást vagy utólagos kizárást, hanem a Magyar Nagydíjra vonatkozó rajtbüntetést akartak kiharcolni).

A Red Bull rossz színben tüntette fel Hamiltont a Mercedes szerint Forrás: AFP/Florion Goga

Sajnos mivel a Red Bull által benyújtott kérelem szövegét nem ismerjük, és a felügyelők csak azokat a pontokat hozták nyilvánosságra, amelyek a felülvizsgálat elérésére vonatkoztak, nem tudjuk, hogy milyen vádak állnak benne, de

a Mercedes közleménye alapján szinte biztosan kijelenthető, hogy a Red Bull azt állította, hogy Hamilton szándékosan lökte ki Verstappent.

Mivel a címvédő istállótól Ron Meadows sportigazgató, Andrew Shovlin mérnökigazgató és James Vowles motorsport-stratégiai igazgató is részt vett a meghallgatáson, a Mercedes látta, hogy mivel vádolják őket, ez pedig az FIA mellett az ő tetszésüket sem nyerte el.

Verstappen és Hamilton sem békült ki

A Red Bull és a Mercedes baleset óta amúgy sem felhőtlen kapcsolata a felülvizsgálati kérelemmel újabb csapást szenvedett el, de nemcsak a csapatok, hanem Hamilton és Verstappen között sem rózsás a helyzet. A Magyar Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján előbbi elismerte, hogy Hamilton felhívta őt és beszélgettek, de részletekbe nem akart bocsátkozni.

A hétszeres világbajnok szavaiból azonban már sejthető, hogy nem sikerült elásniuk a csatabárdot.

– nyilatkozta Hamilton a Hungaroringen.

Vajon a Hungaroringen kézfogás sem lesz? Forrás: AFP/Lars Baron

Verstappen továbbra is neheztel riválisára és a csapatára amiatt, ahogyan silverstone-i győzelmüket ünnepelték, Hamilton azonban most is azt hangsúlyozta, mit sem tudott arról, hogy a holland pilótát kórházba vitték. „Amint azt a legutóbbi futam után is elmondtam, nem voltam tisztában vele [hogy kórházban van], mivel nem szóltak. Láttam a kivetítőn, hogy kiszállt az autóból és úgy tűnt, hogy rendben van, majd nekem is szóltak, hogy nincs baja. Úgyhogy a sajtótájékoztatók utánig nem tudtam, hogy kórházba szállították."

Mint mondtam, nem tudtam róla. De ez volt a hazai versenyem. Elképesztően keményen dolgoztunk Isten tudja mennyi ideig, hogy ilyen eredményt érjünk el, és micsoda monumentális pillanat volt átélni, hogy a teljes hazai közönség először volt ott 2019 óta. Nem volt szándékos ünneplés, egyszerűen csak előtört az öröm, látva azt a sok ünneplő embert, együtt. Ezek a nemzeti érzelmek. Nem fogom elrejteni az érzelmeimet. Elképesztő érzés volt annyi embert látni."

Hogy Hamilton és Verstappen viszonya rendeződik-e, vagy mostantól erre számíthatunk, az a jövő zenéje, a Magyar Nagydíj csütörtökjén látott találkozásuk mindenesetre nem azt mutatja, hogy egyhamar újra jóban lesznek.