Vágólapra másolva!
Ahogyan az várható volt, a Red Bull nem tudta elérni, hogy a Brit Nagydíj sportfelügyelői újra megvizsgálják Max Verstappen és Lewis Hamilton ütközését, így a hétszeres világbajnok büntetése sem lett szigorúbb.

Minden maradt a régiben: Lewis Hamilton megtarthatta a Brit Nagydíj megnyeréséért kapott 25 pontot, így biztossá vált, hogy 8 pontosra csökkentette hátrányát az összetettet vezető Max Verstappennel szemben. A hétszeres világbajnok silverstone-i győzelme nem is forgott igazán komoly veszélyben, miután a Magyar Nagydíjon a Red Bull azt sem tudta elérni, hogy a felügyelők egyáltalán újabb vizsgálatba kezdjenek.

Hamiltont most már semmi sem foszthatja meg hazai sikerétől Forrás: AFP/Florion Goga

Az energiaitalos csapatnak arra lett volna szüksége, hogy olyan, „jelentős és releváns új tényezőket” prezentáljon a Silverstone-ban szogálatot teljesítő sportfelügyelőknek, amelyek nem álltak az istálló rendelkezésére a döntés időpontjában. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója a német RTL-nek még magabiztosan nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy az új bizonyítékaik más megvilágításba helyezik a balesetet,

optimizmusa azonban hiábavalónak bizonyult, a felügyelők ugyanis lesöpörték az asztalról a beadványt.

Mindez azt jelenti, hogy nem is fogják újra megvizsgálni Verstappen és Hamilton ütközését, amelyet csak akkor tettek volna meg, ha a Red Bull releváns új bizonyítékokkal áll elő, ám még ebben az esetben sem lett volna semmi garancia arra, hogy más ítéletet hoznak, és súlyosbítjájk a Mercedes pilótájának büntetését.

Ahogyan az várható volt, a Red Bull többek között GPS-adatokkal állt elő:

egyrészt az ütközést megelőző pillanatokat, másrészt Hamilton Charles Leclerc-rel szemben bemutatott előzését illetően – utóbbi során más íven autózott, mint a futam elején. Emellett a hétszeres világbajnok állítólagos szimulációival próbálták erősíteni álláspontjukat, valamint a Red Bull tesztpilótája, Alexander Albon „megismételte” Hamilton körét, vagyis pontosan olyan íveket használt, amelyeket a címvédő.

A döntéshozók elsődlegesen azért utasították el a Red Bull kérelmét, mert szerintük az energiaitalosok nem olyan bizonyítékokkal próbálták alátámasztani álláspontjukat, amelyek az ügy szempontjából fontosak, de az ítélet meghozatalának pillanatában nem állt a sportfelügyelők rendelkezésére. A közleményben hozzátették, hogy az istálló valójában nem talált új bizonyítékokat, hanem kreálta azokat, olyan adatok alapján, amely már akkor is elérhető volt a sportfelügyelők számára.

Hamilton most is mindent ugyanúgy csinálna

A Magyar Nagydíj csütörtöki napján természetesen mindkét érintettet rengeteget faggatták a balesetről. A holland pilóta amellett, hogy továbbra is kevesellte Hamilton büntetését, kifejtette, hogy utólag is teljes mértékben a hétszeres világbajnokot tartja felelősnek.

Verstappen álláspontja nem változott Forrás: AFP/Florion Goga

„Nem számított rá, hogy ez lesz a végkifejlet, de szerintem egyértelműen rosszul ítélte meg a kanyarbejárati tempót azzal, hogy ilyen szűken próbált meg bemenni abba a kanyarba. Ezért vált alulkormányzottá az autója – mondta Hamiltonról. – Természetesen nem gondolom, hogy szándéka volt, hogy ilyen módon összetörjem magam, de ezt nem nekem kell megválaszolni. Akárhogyan is, nem szereztem pontot, ami az egészben a legrosszabb."

Verstappen úgy érzi, hogy még kifejezetten fair is volt Hamiltonnal szemben, mivel sokkal agresszívabban is védekezhetett volna a Copse-kanyar előtt. „Ha összeérünk, az ember megpördül és aztán folytatja a versenyt, az más helyzet, de ha összetöröd a legfőbb riválisodat és ennyi pontot hozol rajta, azt nem tartom korrektnek, különösen azért, mert nem hiszem, hogy bármi rosszat csináltam volna.

a belső oldalon. De hagytam neki helyet, hogy bebújhasson és elkötelezhesse magát az előzés mellett. Amint láttam, hogy megteszi ezt, elkezdtem balra húzódni, és arra számítottam, hogy belül marad, és nem fog ilyen szélesen kanyarodni, mert elég sok helyet hagytam a kanyarcsúcspontnál."

Hamilton most is ugyanígy tenné be az autóját Verstappen mellé Forrás: F1 TV

Miután Verstappen kitartott az eredeti álláspontja mellett, nem volt meglepő, hogy Hamilton is így tett, és kijelentette, a történtek elemzése után sem csinálná másképp az előzést.

Az évek során szerzett tapasztalataim pedig önmagukért beszélnek."