Vágólapra másolva!
A korábbi hírekkel ellentétben az F1-es mezőny nagy része megkaphatja a Bahreini Királyság által felajánlott oltást. A Ferrari és a Mercedes már jelezte is alkalmazottainak, hogy aki akarja, beoltathatja magát.

A Forma-1 korábban visszautasította, hogy soron kívül beoltassa személyzetét és a cirkusszal utazó csapatok alkalmazottait, most azonban mégis sokan megkapják a koronavírus elleni oltást. Ennek oka, hogy számos csapat, köztük a Ferrari és a Mercedes elfogadta az idei elsőszezoni tesztnek és az első futamnak otthont adó Bahreini Királyság felajánlását, és lehetővé tette a dolgozóinak, hogy kérjék a vakcinát.

Oltóközpont Bahreinben Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/2020 Anadolu Agency/Anadolu Agency

Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója korábban visszautasította, hogy soron kívül beoltassák a száguldó cirkusz utazó személyzetét, mondván, vannak fontosabb emberek is, akiknek meg kell kapnia a vakcinát. Az Autosport korábban úgy értesült, hogy ezen elv miatt az F1 személyzete és a csapatok sem fognak élni a bahreini oltás lehetőségével, a helyzet azonban végül más lett.

A Gazzetta dello Sport számolt be róla, hogy a Ferrari – miután konzultált az Emilia Romagna-i egészségügyi hatóságokkal, amelynek nem volt ellenvetése – felajánlotta a stábjának, hogy aki akarja, beoltathatja magát a Bahreinbe érkezést követően, ezzel is levéve némi terhet az olasz egészségügyről.

Az olasz napilap információi szerint az első dózis beadatásán a csapat egy része már túl is van, összesen pedig nagyjából száz fő, az utazó személyzet 90%-a jelentkezett az oltásra. A Gazzetta úgy tudja, hogy a Mercedes szintén felajánlotta a személyzetének, hogy aki szeretne, élhet az oltással.

Ami a Ferrari pilótáit illeti, közülük a hírek szerint csak Carlos Sainzot oltják be, mivel Charles Leclerc nemrég átesett a fertőzésen, és jelenleg immunis a vírusra.

A Ferrari utazó személyzetének nagy része be lesz oltva Forrás: AFP/Kim Hong-Ji

A Bahreinből érkező információk alapján ráadásul nemcsak a csapatok személyzete, hanem például az újságírók közül is többen élnek a lehetőséggel, hiszen a csapatok mellett sokan közülük sem fognak hazautazni a március 14-én befejeződő F1-es tesztelés és a március 28-i futam között, így az esetükben is lesz idő mindkét dózis beadására.

Roger Benoit, az F1 egyik veterán újságírója a svájci Blick hasábjain arról számolt be, hogy tökéletesen működik a Bahreinben felállított rendszer: mindenki egy erre a célra fejlesztett telefonos applikáción jelezheti, hogy a négyféle rendelkezésre álló oltásból melyiket szeretné megkapni, és amint igényli valamelyiket, mindkét dózis beadatására egy hónapon belülre kap időpontot. Az alkalmazás emellett a tesztelés lebonyolítására is alkalmas, illetve folyamatosan mutatja az aktív fertőzöttek számát, és azt is, hogy a közelben található-e fertőzött személy.

Kym Illman ausztrál fotós is megkapta már az oltás első adagját

A szezonnyitó Bahreini Nagydíj megrendezésének szempontjából ugyanakkor nem lényeges, hogy be legyenek oltva a résztvevők, hiszen a szigorú, tavaly jelesre vizsgázott tesztelési protokoll ettől függetlenül erre az évre is érvényben marad, a nézők szempontjából viszont már fontosabb. A bahreini szervezők pár napja bejelentették, hogy a célegyenesben és az első kanyarban található lelátót megnyitják a március 28-i versenyre, de csak azok a fizető nézők foglalhatnak majd helyet rajtuk, akik igazolják, hogy vagy megkapták az oltást, vagy már átestek a fertőzésen.