Társoldalunk:

Bahrein beoltaná az egész mezőnyt, az F1 azonban nem kér belőle

2021.03.01. 07:36

Nagylelkű ajánlattal állt elő a szezonnyitó Bahreini Nagydíjnak otthont adó Bahreini Királyság a Forma-1 utazó személyzete felé, a száguldó cirkusz azonban nem fog élni vele.

Kevesebb mint két hét múlva a Forma-1-es csapatok megkezdik a munkát Bahreinben és pályára gördülnek az idén Barcelona helyett a sivatagi pályán rendezett előszezoni tesztelésen, majd az országban maradva március 26-án már a 2021-es szezon első versenyhétvégéjének péntekén veszik birtokba az aszfaltcsíkot. A sportággal utazó személyzet és a csapatok nagy része tehát a megszokott legfeljebb egy hét helyett hármat tölt majd Bahreinben, amit az ország vezetői arra használnának, hogy mindenkit beoltsanak a koronavírus elleni vakcinával.

Az idén Bahreinben rajtol a szezonForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason - Formula 1

Bahreinben jelenleg a világon az egyik legmagasabb a már beoltott népesség aránya, a lakosság 9%-a kapta már meg mindkét szükséges adagot a vakcinából. A királyság azonban nem csak saját lakosaira gondol, felajánlotta ugyanis, hogy kiterjeszti az oltási programját „a királyságban tartott főbb eseményekre önkéntes alapon olyan esetekben, amelyekben az időtartam megengedi és további előnyökkel szolgál mind a résztvevőknek, mind az ország lakosságának."

Az idei Forma-1-es esemény hossza miatt a résztvevők nagy része a verseny előtti három hetes időszakot már Bahreinben tölti, ez pedig egyedülálló lehetőséget biztosít arra, hogy a Pfizer-BioNTech vakcinájának képében további védelmet biztosítsunk azoknak, akik szeretnének élni a lehetőséggel" – állt a közleményben.

A gyakorlatban ez úgy nézne ki, hogy a Bahreini Egészségügyi Minisztérium a "versenyen résztvevők" csoportjába eső személyeknek lehetőséget biztosít arra, hogy az országba lépéskor megkapják a vakcina első adagját, majd 21 nappal később, távozásuk előtt a másodikat. Az Autosportnak az F1 szóvivője ugyanakkor azt mondta,

nem tervezik csoportosan beoltatni magukat azelőtt, hogy az Egyesült Királyság előre meghatározott oltási tervében sorra kerülnének.

A szaklap úgy tudja, hogy a legtöbb csapat sem fog élni a lehetőséggel. Stefano Domenciali, az F1 elnök-vezérigazgatója korábban már jelezte, hogy nem akarnak előbbre jutni a sorban, mert a legfontosabb, hogy most azok kapják meg az oltást, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.

Jelen állás szerint a Bahreini Nagydíj résztvevői többségében nem lesznek beoltvaForrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

Noha az oltás terén jól áll, a járvány a korábbiakhoz képest Bahreinben is erősödött, februárban új rekordot értek el az egyetlen nap alatt azonosított 848 új fertőzöttel, a járvány kezdete óta pedig 444-en haltak bele a fertőzésbe az országban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK