Nem kivételeznek az F1-es pilótákkal, nem kapnak oltást soron kívül

Forma-1, mezőny, 2020, fotózás, Barcelona, szezon előtti teszt
Formula One drivers take part in a TV documentary shooting ahead of the tests for the new Formula One Grand Prix season at the Circuit de Catalunya in Montmelo in the outskirts of Barcelona on February 19, 2020. (Photo by LLUIS GENE / AFP)
Vágólapra másolva!
Nem fogja kérni a pilóták és a versenyekre utazó személyzet soron kívüli beoltását a Forma-1, az elnök-vezérigazgató szerint ugyanis most nem ők a legfontosabbak.

Stefano Domenicali, a Forma-1 elnök-vezérigazgatója elismerte, hogy a vártnál nehezebb dolguk van az idei versenynaptár véglegesítésével, mint azt korábban várták, ám továbbra is magabiztos azt illetően, hogy meg fogják tudni rendezni a rekordszámú 23 versenyt.

Noha a koronavírus-járvány miatt várhatóak változások, a tavalyi sikeres szezon tükrében a Ferrari korábbi csapatfőnöke úgy véli, képesek lesznek kezelni a helyzetet, és mindezt úgy akarják kivitelezni, hogy eközben nem követelnek maguknak előjogokat.

Domenicali nem akarja, hogy kivételezzenek az F1-es utazó cirkusz tagjaival Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

Az előjogokat ez esetben úgy kell érteni, hogy

a Forma-1 nem szeretné, ha soron kívül beoltanák a koronavírus elleni vakcinával a pilótákat és csapattagokat a szezon minél zavartalanabb megrendezése érdekében.

Domenicali ezt kategorikusan kizárta. „Ez egy nagyon fontos pont.

Az oltás nagyon-nagyon fontos, én is várom már, hogy be legyek oltva, mint ahogyan szerintem jelenleg mindenkinek kellene" – idézi az elnök-vezérigazgatót a Racefans.

A későbbiekben persze majd az F1-es cirkusz résztvevői is megkapnák az oltást. „Nyilvánvalóan foglalkozunk a kérdéssel és amikor elérhetővé válik, meg fogjuk vitatni ezt a csapatokkal – mondta Domenciali. – De körültekintőnek kell lennünk és tiszteletben kell tartanunk a sebezhető emberek helyzetét. Nem akarunk azok lenni, akik elveszik tőlük a lehetőséget, ez biztos. Nagyon is tiszteletben tartjuk a kormányok álláspontját és azt, amit az emberek tesznek."

Akár Kína is visszatérhet

Az idei, rekordhosszúságúra tervezett versenynaptárral kapcsolatban Domenciali elmondta, hogy a tavalyi szezon során látottak miatt „abszolút magabiztosak vagyunk, hogy meg tudjuk valósítani azt a futamszámot, ami a versenynaptárban szerepel. Természetesen kihívást jelent, de bízunk benne, hogy a kapcsolatainkkal ez tényleg megtörténhet."

Lehet, hogy ismét lesz két futam Bahreinben Forrás: Daimler AG/Andy Hone

Ugyanakkor elismerte, hogy „mindenki azt gondolta, hogy az idei év könnyebb lesz, de nem lett az", amit jól mutat, hogy még el sem kezdődött a szezon, de az idénynyitó Ausztrál Nagydíj időpontját máris el kellett halasztani novemberre, a legfrissebb hírek szerint pedig a május 2-ra tervezett Portugál Nagydíj is veszélyben van.

Miként korábban mi is megírtuk, amennyiben Portimaóban nem lesz verseny, tavalyhoz hasonlóan Bahrein ismét duplázhat. Domenicali most megerősítette ezt.

Most az szerepel [a május 2-i futam időpontjánál], hogy »megerősítésre várva«. Ha az a Portugál Nagydíj helye lenne, akkor az lenne odaírva. Az ok, amiért nem az van, hogy továbbra sem tisztázott a helyzet. Természetesen amint tudunk, bejelentjük, hogy mi lesz. Ez a következő napokban és nem a következő hónapokban várható. Mindenkit informálni fogunk. Lesznek megbeszéléseim ezen a héten, hogy megértsem a helyzetet. Az egyik terv lehet egy dupla forduló Bahreinben. Ez az egyik terv, de még semmi sincs megerősítve, ez egyelőre csak egy opció, amit megvitatunk."

Sanghajban legutóbb 2019-ben volt futam és a tervek szerint az idén sem lesz, de ez még változhat Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

A változtatásokat ezzel együtt szeretnék a minimumra csökkenteni, és amennyiben az adott ország kormánya engedélyt ad a futamrendezésre, akkor megrendezni az eredeti menetrendbe tervezett nagydíjakat.

Amennyiben azonban további változtatásokra lesz szükség, az idei naptárból kikerült Kínai Nagydíj is visszatérhet.

„Arra törekszünk, hogy a jelenlegi versenynaptárat teljesítsük. Való igaz, hogy készen kell állnunk a változtatásra, nem is lenne helyes mást mondani. Az Ausztrál Nagydíj áthelyezése novemberre jó döntés volt, most ennek a változtatásnak a tükrében határozzuk meg a dátumokat.

Abban az esetben, ha újabb utolsó pillanatos változtatásra lesz szükség, meg fogjuk fontolni a kínai futam visszahozatalát a 2021-es versenynaptárba.