Nézők előtt rendezik az F1-es szezonnyitót, a Magyar Nagydíjnak is ez a célja

Forma-1, Bahreini Nagydíj, rajt
BAHRAIN, BAHRAIN - NOVEMBER 29: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W11 leads Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB16 and the rest of the field into turnone at the start during the F1 Grand Prix of Bahrain at Bahrain International Circuit on November 29, 2020 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Tolga Bozoglu - Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A tavalyival ellentétben az idei Bahreini Nagydíj már nem lesz zárt kapus, így nézők előtt rajtolhat a Forma-1 2021-es idénye. Ezzel együtt a későbbi futamokat, így a Magyar Nagydíjat is továbbra is bizonytalanság lengi körül.

Mivel továbbra is világszerte jelen van a koronavírus-járvány, egyelőre az idei F1-es szezonnal kapcsolatban is kérdéses, hogy mely futamokat rendezhetik meg nézők előtt, és melyek lesznek zárt kapusak. Egy nagydíjról azonban már lehet tudni, hogy nem fognak üresen kongani a lelátók, az idénynyitó bahreini forduló ugyanis nézők előtt fog zajlani.

Lesznek, akik a helyszínről is nyomon követhetik majd az idei szezon első futamát Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Tolga Bozoglu

Az F1 versenyrendezésért felelős igazgatója korábban elmondta, hogy minden helyszínt egyenként vizsgálnak, és a rendezőkkel és az adott ország kormányával közösen határozzák meg, hogy részt vehetnek-e nézők az eseményen.

Az F1 a hivatalos oldalán megerősítette, hogy a Bahreini Nagydíj a tavalyi versennyel és az ugyanitt rendezett Szahíri Nagydíjjal ellentétben ezúttal nem lesz zárt kapus, de

csak olyan nézőket engednek majd be a pálya területére, akik igazolni tudják, hogy be vannak oltva (legalább két hét eltelt a második adag vakcina beadása óta), vagy már túlestek a fertőzésen (legalább két hét eltelt a megfertőződés óta).

A március 18-i viadalra a célegyenesben található főlelátóra és az első kanyarban elhelyezett lelátóra árusítanak majd jegyeket. Bahrein nemrég egyébként a teljes utazó cirkusznak felajánlotta az oltást, a hírek szerint ezzel azonban a csapatok és az F1 személyzete sem fog élni.

A Magyar Nagydíj szervezői egyelőre csak reménykednek

Tavaly csak néhány versenyen lehettek fizető nézők a lelátókon a 17 futamos versenynaptárban, miközben többek között a Magyar Nagydíjat is zárt kapuk mögött rendezték meg. Gyulay Zsolt, a Hungaroring elnök-vezérigazgatója a hirado.hu-nak úgy nyilatkozott, tavaly szinte biztosra vették, hogy az idén újra szurkolók lepik el a mogyoródi dombokat, ezzel szemben viszont még most is nagy a bizonytalanság.

Tavaly többen is a pálya melletti dombokról, a kapukon kívülről igyekeztek meglesni a Magyar Nagydíjat Forrás: 2020 Pool/2020 Pool/Darko Bandic

„Tavaly úgy képzeltük, hogy valahogy túlleszünk a hétvégén, de 2021-ben már biztos, hogy újra nézők előtt rendezhetjük meg a Magyar Nagydíjat.

De legalább ennyire fontos, hogy a külföldi nézők is jöhessenek, hiszen a jegyárbevételünk 75–80 százalékát minden évben a turisták adják" – nyilatkozta Gyulay, aki nagyon bízik benne, hogy nyár közepére akkora lesz az átoltottság Európában, hogy eltörlik a jelenleg érvényben levő utazási korlátozásokat.

Az elnök-vezérigazgató természetesen tisztában van vele, hogy a járvány mellett nem a Magyar Nagydíj nézők előtti megrendezése a prioritás, a Hungaroring és a verseny túlélésének szempontjából azonban fontos lenne, hogy még ha korlátozott számban is, de az idén már jöhessenek a nézők.

Gyulay beszélt arról is, hogy elkezdődött a Hungaroring új infrastruktúrájának tervezési folyamata, amelynek keretében a főépület, a sajtóközpont, a garázsok és más kiszolgáló létesítmények is megújulnak.