Társoldalunk:
Hírlevél

Nézők előtt rendezik az F1-es szezonnyitót, a Magyar Nagydíjnak is ez a célja

2021.03.08. 11:16

A tavalyival ellentétben az idei Bahreini Nagydíj már nem lesz zárt kapus, így nézők előtt rajtolhat a Forma-1 2021-es idénye. Ezzel együtt a későbbi futamokat, így a Magyar Nagydíjat is továbbra is bizonytalanság lengi körül.

Mivel továbbra is világszerte jelen van a koronavírus-járvány, egyelőre az idei F1-es szezonnal kapcsolatban is kérdéses, hogy mely futamokat rendezhetik meg nézők előtt, és melyek lesznek zárt kapusak. Egy nagydíjról azonban már lehet tudni, hogy nem fognak üresen kongani a lelátók, az idénynyitó bahreini forduló ugyanis nézők előtt fog zajlani.

Lesznek, akik a helyszínről is nyomon követhetik majd az idei szezon első futamátForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Tolga Bozoglu

Az F1 versenyrendezésért felelős igazgatója korábban elmondta, hogy minden helyszínt egyenként vizsgálnak, és a rendezőkkel és az adott ország kormányával közösen határozzák meg, hogy részt vehetnek-e nézők az eseményen.

Az F1 a hivatalos oldalán megerősítette, hogy a Bahreini Nagydíj a tavalyi versennyel és az ugyanitt rendezett Szahíri Nagydíjjal ellentétben ezúttal nem lesz zárt kapus, de

csak olyan nézőket engednek majd be a pálya területére, akik igazolni tudják, hogy be vannak oltva (legalább két hét eltelt a második adag vakcina beadása óta), vagy már túlestek a fertőzésen (legalább két hét eltelt a megfertőződés óta).

A március 18-i viadalra a célegyenesben található főlelátóra és az első kanyarban elhelyezett lelátóra árusítanak majd jegyeket. Bahrein nemrég egyébként a teljes utazó cirkusznak felajánlotta az oltást, a hírek szerint ezzel azonban a csapatok és az F1 személyzete sem fog élni.

A Magyar Nagydíj szervezői egyelőre csak reménykednek

Tavaly csak néhány versenyen lehettek fizető nézők a lelátókon a 17 futamos versenynaptárban, miközben többek között a Magyar Nagydíjat is zárt kapuk mögött rendezték meg. Gyulay Zsolt, a Hungaroring elnök-vezérigazgatója a hirado.hu-nak úgy nyilatkozott, tavaly szinte biztosra vették, hogy az idén újra szurkolók lepik el a mogyoródi dombokat, ezzel szemben viszont még most is nagy a bizonytalanság.

Tavaly többen is a pálya melletti dombokról, a kapukon kívülről igyekeztek meglesni a Magyar NagydíjatForrás: 2020 Pool/2020 Pool/Darko Bandic

„Tavaly úgy képzeltük, hogy valahogy túlleszünk a hétvégén, de 2021-ben már biztos, hogy újra nézők előtt rendezhetjük meg a Magyar Nagydíjat. Ehhez képest most megint ott tartunk, hogy nem tudunk semmit biztosra. Nagyon bízom abban, hogy augusztus elsejéig, az F1-es futam napjáig javul annyit a helyzet Magyarországon, hogy újra jöhetnek a hazai szurkolók. De legalább ennyire fontos, hogy a külföldi nézők is jöhessenek, hiszen a jegyárbevételünk 75–80 százalékát minden évben a turisták adják" – nyilatkozta Gyulay, aki nagyon bízik benne, hogy nyár közepére akkora lesz az átoltottság Európában, hogy eltörlik a jelenleg érvényben levő utazási korlátozásokat.

Az elnök-vezérigazgató természetesen tisztában van vele, hogy a járvány mellett nem a Magyar Nagydíj nézők előtti megrendezése a prioritás, a Hungaroring és a verseny túlélésének szempontjából azonban fontos lenne, hogy még ha korlátozott számban is, de az idén már jöhessenek a nézők.

Gyulay beszélt arról is, hogy elkezdődött a Hungaroring új infrastruktúrájának tervezési folyamata, amelynek keretében a főépület, a sajtóközpont, a garázsok és más kiszolgáló létesítmények is megújulnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK