Társoldalunk:

Az F1 elárulta, visszatérhetnek-e a nézők az idén a lelátókra

2021.02.27. 19:08

Miként a legtöbb sportágban, a Forma-1-ben is nagyrészt zárt kapus versenyek zajlottak az elmúlt egy évben, ez azonban hamarosan megváltozhat.

Rekordhosszúságú, 23 futamos versenynaptárral készül az idei szezonra a Forma-1, nagy kérdés azonban, hogy hány nagydíjat rendezhetnek meg nézőkkel. Tavaly mindössze Mugellóban, a Nürburgringen, Szocsiban és Portugáliában ülhettek fizető nézők a lelátókon, és akkor is korlátozott számban. A 2021-es idény március végén Bahreinben zárt kapuk mögött veszi kezdetét, az F1 azonban bizakodik és úgy tervez, hogy a 23 futam nagy része, ha nem is feltétlenül tömött, de nem teljesen üres lelátók előtt zajlik majd.

A tavalyi Portugál Nagydíj volt az egyik olyan verseny, amelyen lehettek nézők a lelátókonForrás: AFP/Getty Images/Jorge Guerrero

„Továbbra is optimista vagyok azt illetően, hogy a szezon zöme nézők előtt fog zajlani, ugyanakkor mindez nyilvánvalóan nagyon is terület és helyszín specifikus – idézi az Autosport Chloe Targett-Adams-t, a Forma-1 versenyrendezésért felelős igazgatóját. – Ha megnézzük az Egyesült Királyságot, láthatjuk, hogy a kormány remek munkát végzett a vakcina bevezetésével, ezért itt jelenleg pozitív a helyzet. Mindez lehetővé teszi, hogy a silvrestone-i promóterrel tervezzünk a Brit Nagydíjjal kapcsolatban, a kormánytól pedig azt a visszajelzést kaptuk, hogy szurkolókkal tervezve folytassuk a felkészülést."

Targett-Adams szerint tehát nem lesz tendencia az, hogy ahogy halad előre az év, egyre több helyszínen lehetnek majd szurkolók, illetve hangsúlyozta, hogy ahol lesznek, ott is korlátozott számban, szigorú óvintézkedések mellett.

„Más országok eközben más utat járnak be. Én egyre inkább úgy látom, hogy vegyes lesz az év ebből a szempontból, és nem lesz fokozatosság a harmadik, illetve a negyedik negyedévbe lépve, hanem minden futamot külön kezelünk és megnézzük, hogy a verseny idején az adott terület éppen hol tart. Reménykedünk abban, hogy az év végére a helyszínek többségén meglehetősen jelentős nézőszámot érhetünk el. Ugyanakkor továbbra is járvány van, és akadnak ismeretlen változók."

A szezon első futamán még biztosan üresek lesznek a lelátókForrás: Alfa Romeo

„Tavaly Portugáliában és Oroszországban nagyjából 30 ezer néző volt, ami remek alapot szolgáltatott ahhoz, hogy miként tudunk biztonságosan futamot rendezni nézőkkel, mivel továbbra is a biztonság az elsődleges szempont. Tudjuk, hogy a távolságtartás meg fog maradni. Nagyon világosnak kell lennünk a promóterekkel és részvényesekkel folytatott közös munka során azzal kapcsolatban, hogy be fogjuk építeni ezeket a követelményeket, mert különben nem fog menni. Úgyhogy reménykedünk és azt tervezzük, hogy a nézők az idén visszatérnek a futamokra."

A Brit Nagydíj promótere szerint a teltház sem kizárt

Stuart Pringle, a silverstone-i pálya igazgatója a július 18-i Brit Nagydíjjal kapcsolatban egyelőre kimondottan optimista, köszönhetően annak, hogy Boris Johnson miniszterelnök egy hónappal a futam időpontja előtt tervez feloldani minden koronavírussal kapcsolatos korlátozást az országban.

Továbbra is abszolút elképzelhető a teltház – nyilatkozta Pringle a PA hírügynökségnek. – Silverstone nem egy zárt stadion, ahogy mondjuk egy futballstadion vagy tenisz aréna. A 70 ezer ülőhelyünk három és fél mérföld hosszan terül el. Rengeteg helyünk van, szabadtéri helyszín vagyunk sok be- és kijárattal. Bármi lehetséges, de azt is világossá tették, hogy semmi sem garantált."

A Brit Nagydíj szervezője reménykedik a teltházbanForrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Pringle hangsúlyozta, már csak azért is fontos lenne a 140 ezer néző fogadása, mert tavaly február óta nem volt olyan esemény Silverstone-ban, amelyen fizető nézők lettek volna. „Azt akarom, hogy a 2021-es Brit Nagydíj a lehető legtöbb nézővel kerüljön megrendezésre. Ez nagyon fontos Silverstone-nak, úgyhogy megtesszük, amit kell, hogy bizonyítsuk, biztonságos nézőkkel versenyt rendezni" – mondta a pályaigazgató, aki szerint az emberek már nagyon szeretnének élőben versenyt nézni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK