Vágólapra másolva!
Max Verstappen és az ellenfelet képviselő Mercedes két pilótája, Lewis Hamilton és Valtteri Bottas is üdvözölte, hogy a Red Bull leigazolta Sergio Pérezt, aki döntő tényező lehet a jövő évi versenyeken.

Rutinos pilótával erősített a Red Bull, a 2021-es szezontól Sergio Pérez lesz Max Verstappen csapattársa Alexander Albon helyén. Pérez lehet a megoldás arra, hogy a Verstappen csapattársai az elmúlt két év során túl lassúak voltak, így a holland pilótának egyedül kellett versenyeznie a két Mercedes ellen, ami taktikai szempontból kedvezőtlen helyzetbe hozta őt.

Verstappen a szezonzárón legyőzte a Mercedeseket, de máskor előfordult, hogy kijátszották őt Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Ennek oka, hogy a kerékcserék időzítése és a gumiválasztás terén a Mercedes szinte mindig „követhette” Verstappen taktikáját az egyik autóval és amiatt sem kellett aggódniuk, hogy egy bokszkiállás után valamelyik autójuk beragad Albon mögé, mert

az első kerékcserék idejére a thai pilóta általában már túl nagy hátrányba került.

Pérez viszont idén remekül szerepelt a Racing Pointtal, megnyerte a Szahíri Nagydíjat és az elvárható legjobb eredményt érte el az egyéni világbajnokság 4. helyével, ezért a Mercedes hétszeres világbajnoka, Lewis Hamilton és a Red Bull versenyzője, Verstappen is arra számít, hogy összességében a Red Bull erősebb lesz 2021-ben.

„Izgalmas lesz látni, ahogy megküzd Maxszal és csapatként nekünk is sokkal nehezebb dolgunk lesz – nyilatkozta Hamilton az FIA díjátadó gálája előtti online sajtótájékoztatón. – Nekünk is szintet kell lépnünk, mert olyan csatára van kilátás, amit már egy ideje nem tapasztaltunk, hiszen két pilóta is küzd majd ellenünk. Ez azonban lelkesít minket, imádjuk a kihívásokat és így sokkal izgalmasabb lesz.”

Verstappen és Hamilton is szorosabb küzdelemre számít Pérez átigazolása révén Forrás: Getty Images/Motorsport Images/Andy Hone

Hamilton elmondta, idén alapvetően csak Valtteri Bottas és Verstappen ellen kellett versenyeznie, átérzi a holland pilóta helyzetét, mert 2008-ban és 2009-ben Heikki Kovalainen is rendszeresen lemaradt mögötte a McLarennél, ami nagyon megnehezítette a dolgát a Ferrari elleni csaták alkalmával. „Ez most természetesen erősebbé teszi a Red Bullt, különösen azt látva, hogy Sergio milyen [jól] teljesít.”

Verstappen szerint Pérez „rendes srác, jó a gumikezelés terén, jól versenyez, intelligens, ez jelenti majd a különbséget”, Hamiltonnal egyetértve ő is úgy gondolta, hogy új csapattársa elsősorban a futamok menetét befolyásolhatja.

Pérez 50 pontot vert idei csapattársára, Lance Strollra Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„Nem hiszem, hogy az én teljesítményemen sokat fog változtatni, inkább az a lényeg, hogy lesz egy második autónk, ami képes az egész verseny során közel maradni és kifejteni némi nyomást – vélte a szezonzáró győztese. – Abu-Dzabiban például Alex elég közel maradt, és ez megakadályozta, hogy a Mercedes végrehajtson egy extra kerékcserét vagy ilyesmi. Akkor nehezebb dolgom lett volna.”

A holland pilóta elárulta, az ő véleményét is kikérték a pilótakérdésben, őszintén válaszolt, de szerinte „elég nyilvánvaló” volt, hogy a thai pilótának nehéz szezonja volt. „Tényleg nagyszerű srác és örülök, hogy még mindig a csapat tagja” – mondta, de méltatta Pérezt is.

„Nagyszerű szezont futott, remek munkát végzett a rendelkezésére álló autóval. Egy kicsit nagyobb tapasztalatot hoz a csapathoz, úgyhogy izgatottan állok a közös munka elé. Rendes srác, biztosan jól kijövünk majd egymással és remélem, hogy két [erős] autóval jövőre megnehezítjük majd a Mercedes dolgát.”