Vágólapra másolva!
A japánok elleni 3-1-es győzelemmel kezdte meg szereplését a magyar férfi jégkorong-válogatott a bolzanói divízió I/A-világbajnokságon.

A Magyar Nemzet helyszíni beszámolója szerint eseménydúsan kezdődött a mérkőzés Bolzanóban, ahová közel ötszáz magyar szurkoló kísérte el a válogatottat, és teremtett fantasztikus hangulatot. Mihály Ákost már a harmadik percben kiállították, ami után a magyar válogatott a hoki történetének egyik legbravúrosabb emberhátrányos játékát produkálta. A két percen belül két japánt is kiállítottak, de az emberelőnyt nem sikerült gólra váltani.

Szabó Bence, Németh Kristóf, magyar jégkorong-válogatott
A japánok elleni győzelemmel kezdték a vb-t a magyarok
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A nyolcadik percben aztán már megtört a jég, és megszerezte a vezetést a magyar csapat.

Szabó Bence bal oldali lövés kipattant, a vb-újonc Varga Balázs érkezett jókor és a kapuba kotorta a korongot (1-0). Az első harmadban ezután is végig Don MacAdam szövetségi kapitány csapata dominált.

A folytatásban a japánok növelték az iramot és átvették az irányítást, a kapuban Bálizs Bence bravúrjainkat köszönhetően sikerült tartani az állást. Hiába, a jó kapusteljesítmény mindennek az alapja a jégkorongban. Az utolsó húsz perc elején szerencsés góllal növelte az előnyt a magyar válogatott. Terbócs húzta laposan kapura a korongot, amely Nariszava lábai között csúszott a hálóba (2-0).

magyar jégkorong-válogatott, bálizs bence
A magyar válogatott kapusát, Bálizs Bencét választották a meccs legjobbjának
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Egy perc múlva Sárpátki eldönthette volna a mérkőzést, ám Nariszava ekkor hatalmas bravúrral védett. A kihagyott lehetőség után nehéz pillanatokat élt át a magyar válogatott, ugyanis a japánok még nagyobb iramra kapcsoltak, és Varga felesleges szabálytalansága miatt újra emberelőnybe kerültek. Az ázsiaiak egy szerencsés találattal szépítettek: Nakadzsima pocsék lövése méterekkel kapu mellé szállt volna, ám a korong Nilsson korcsolyájáról védhetetlenül vágódott Bálizs kapujába (2-1).

Önzetlen magyar gól

A hajrában a japánok lehozták Nariszavát, ahogy az lenni szokott, ez inkább a másik csapatnak, ezúttal a magyar válogatottnak jelentett lehetőséget. Korongszerzés után Galló ugrott ki, mégsem passzolt a kapuba, hanem leadta a korongot Hárinak, így az ő góljával alakult ki a 3-1-es magyar győzelem.

Bár a magyar válogatott februárban hazai pályán az olimpiai selejtezőtornán 2-1-re kikapott Japántól, világbajnokságon nem szakadt meg a jó sorozata, és zsinórban hetedszerre is a legyőzte az ázsiai riválist.

A magyar válogatott a hétfői szünnapja után kedden folytatja vb-szereplését a torna másik ázsiai alakulatával, a dél-koreaiak ellen, akik meglepetésre 4-2-re legyőzték Szlovéniát.

A hangulatra ezúttal sem volt panasz

"Ettől jó egy világbajnokság! Sok felkészülési meccset játszottunk, ezek hullámvölgyesek voltak. Mindannyian ezt a pillanatot vártuk, hogy elkezdődjön a világbajnokság, bedobják a korongot. Ez az, ami igazán számít, nagyon örülök, hogy ennyien kijöttek nézni minket. Szerintem a mezőny is nagyon szűk, szoros meccsek jönnek, nem lehet félvállról venni senkit. Jó példa erre a vb első meccse, nem tudom, a szlovénok hogyan álltak Koreához, de vesztesen távoztak. Mindig készen kell állni, soha nem lehet esélyt adni az ellenfélnek, mert mindenki képes élni vele. Ezúttal Japán ellen sok volt a kiállítás, fegyelmezettebben kell játszanunk, mert amikor gólt lőttek, nagyon megtáltosodtak, erre kell figyelni, hogy ilyenkor felvegyük a sebesség különbséget" - értékelt a válogatott hátvédje, Garát Zsombor.

Az egyik legrutinosabb játékos, Sofron István szerint a jó kezdés lökést adhat a magyar válogatottnak, és kiemelte a szurkolókat, akik ezúttal is hatalmas erőt tudtak adni a csapatnak a nehéz helyzetekben.

"Nagyon nehéz meccs volt, látszik, hogy mennyire kiegyenlítődtek az erőviszonyok. Szlovéniát elkapta Dél-Korea és mi is nagyon szoros meccset játszottunk. Egy ilyen kezdés nagy erőt tud adni, mert pozitív élménnyel, három ponttal nyitottunk, megvan az esély a feljutásra, amiért jöttünk, és kifejezetten jó játékot nyújtottunk. A harmadik harmadban egy kicsit magunkra engedtük őket, elfáradtunk, de a csapat erejét mutatja, hogy így is sikerült megnyerni a mérkőzést. 

Szívvel-lélekkel játszottunk, és nem győzzük hangsúlyozni, olyan közönség áll mögöttünk, amely hatalmas erőt ad nekünk.

A meccs legjobbjának megválasztott Bálizs Bence a magyar válogatott hozzáállását dicsérte a meccs után.

Jó fókusszal, jó mentális állapottal álltunk bele, a mai mérkőzésbe. Így kell elkezdeni egy vb-t, tudtuk mire számíthatunk a japánok ellen. Nyilván a februári olimpiai selejtezős vereség miatt is meg volt az ok, hogy így álljunk bele

 - mondta a magyar csapat kapusa.

Eredmény, 1. forduló:
Magyarország-Japán 3-1 (1-0, 0-0, 2-1)
gól: Varga (8.), Terbócs (42.), Hári (60.), illetve Nakadzsima T. (47.)