Vágólapra másolva!
Minél nagyobb előnnyel szeretne nyerni, és nem is tartja bölcs megoldásnak a csapattársa szándékos feltartását. Az egymás iránti tiszteletükről beszéltek, de kezet fogni nem voltak hajlandóak az Abu-dzabi Nagydíj előtti sajtótájékoztatón.

Lewis Hamilton nehéz helyzetből várja a 2016-os idény utolsó futamát: 12 pont a hátránya a tabellát vezető csapattársa, Nico Rosberg mögött, akinek egy dobogós hely is elég a világbajnoki cím bebiztosításához. Hamilton így csak abban reménykedhet, hogy a németet valamilyen incidens vagy műszaki hiba hátráltatja, mert arra a papírforma szerint kevés az esélye, hogy más csapatok versenyzői önerőből Rosberg elé kerülnek.

Rosberg és Hamilton a csütörtöki sajtótájékoztatón Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner azonban javasolt egy taktikát a háromszoros világbajnoknak: szerinte ha Hamilton az élen találná magát a futamon, ésszerű lenne direkt lassabban haladnia, és feltartania a csapattársát, akire így a hátulról érkező Red Bullok is veszélyesek lehetnének. Amikor azonban az Abu-dzabi Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján felvetették az ötletet Hamiltonnak, határozottan kijelentette, hogy nem fog hasonló taktikákhoz folyamodni.

– mondta. - Épp elég nagy csapás az ellenfelünk számára, ha 30 másodperces előnnyel vezetünk előtte. Szerintem ez értékesebb teljesítmény lenne, mintha feltartanám a csapattársamat."

Hamilton hozzátette, ez a módszer egyébként is csak első hallásra tűnik célravezetőnek, mert a két hosszú DRS-zóna miatt rosszul is elsülhet a taktikázás, és egy óvatlan pillanatban Rosberg megelőzheti őt. A brit továbbá rámutatott, hogy a csapattársa az elmúlt években jobban szerepelt Abu-Dzabiban, ezért most arra koncentrál, hogy a lehető legjobbat hozza ki magából az edzéseken és a futamon.

„Nico az előző két itteni versenyen a pole pozícióból indulhatott, és nagyon gyors volt – nyilatkozta. – Nekem is elég jó eredményeim vannak ezen a pályán, de az elmúlt két évben nem voltam elég sikeres. Az a célom, hogy ezen most változtassak."

A tisztelet megmaradt

A két pilóta között megromlott a viszony, amióta csapattársakként küzdenek a világbajnoki címekért, pedig tinédzserkorukban köztudottan jó barátok voltak. Elismerik, hogy most már csak munkakapcsolat van köztük, de egymásról mindketten tisztelettel beszéltek.

– mondta Hamilton, és Rosberg is sportszerűen nyilatkozott a csapattársáról.

„Még mindig megvan köztünk az az alapvető tisztelet, amely a pályafutásunk elején alakult ki köztünk – nyilatkozta. - Az autóban és azon kívül is nagyra tartom Lewist. Voltak nehéz pillanataink, de szerintem összességében idén javult a kapcsolatunk. Talán semlegesnek nevezhető, de ne feledjük, hogy ez egy nagyon bonyolult helyzet."

A két versenyző ennek ellenére nem volt hajlandó kezet fogni egymással, amikor a sajtótájékoztató előtti fotózáson erre kérték őket.

Hamilton pedig heccelte is Rosberget, amikor egy újságíró arról kérdezte őket, hogy a Mercedes az idei év elején miért cserélte ki egymással a két autón dolgozó szerelők egy részét.

"Ez egy nagyszerű kérdés. Kíváncsi lennék, neked milyen magyarázatot adtak erre – fordult Rosberghez, majd sejtelmesen hozzátette: Vegyék meg a könyvemet 10 év múlva, abban majd elmesélem, mi is történt pontosan..."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!