Red Bull: Hamiltonnak fel kell tartania Rosberget

Forma-1, Nico Rosberg, Mercedes AMG Petronas, Max Verstappen, Red Bull Racing, Mexikói Nagydíj
MEXICO CITY, MEXICO - OCTOBER 30: Nico Rosberg of Germany driving the (6) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes F1 WO7 Mercedes PU106C Hybrid turbo leads Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing Red Bull-TAG Heuer RB12 TAG Heuer on track during the Formula One Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on October 30, 2016 in Mexico City, Mexico. Clive Mason/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Christian Horner szerint a címvédő jobban teszi, ha Abu-Dzabiban nem hajt teljes erővel az 1. helyen, hanem inkább megpróbálja összetorlasztani a mögötte lévőket. Szerinte Rosbergnek sűrűn bele kell majd néznie a visszapillantó tükrébe.

Vasárnap eldől, hogy Lewis Hamilton személyében meglesz-e a sporttörténelem ötödik embere, aki legalább négy F1-es világbajnoki címet szerez, vagy Nico Rosberg fejére kerül a korona. Az esélyek egyértelműen a német mellett szólnak, hiszen elég a dobogóra állnia, amire a nyári szünetet követő Belga Nagydíj óta minden futamon képes volt.

Ez viszont hatalmas teherrel is jár Christian Horner szerint, aki emlékeztetett rá, hogy a technikára is különösen vigyáznia kell majd.

"Természetesen Nico az, aki mindent elveszíthet. Magától értetődőnek tűnik, hogy egy Mercedes-versenyző az első három között végezzen, de a motorok és a váltók is az élettartamuk végén járnak - mondta a Red Bull csapatfőnöke az istálló egyik rendezvényén Abu-Dzabiban. - (Rosberg) bizonyára sűrűbben fogja figyelni a visszapillantó tükreit, mint bárki más. Számára a legnagyobb a tét."

A Red Bull-lal is számolnia kell Rosbergnek Christian Horner szerint Forrás: AFP/2016 Getty Images/Clive Mason

"Lewis feladata könnyebb, mint Nicóé, hiszen utóbbin van a nyomás, hogy pontot tegyen a világbajnoki küzdelem végére."

2010-ben Sebastian Vettel és a Red Bull nevető harmadikként kihasználta a Ferrari stratégiai baklövését, így Horner tapasztalatból tudja, hogy Rosberg sem mehet biztosra. "Sebastiannak nem volt veszítenivalója, egyszerűen ráment a győzelemre, és meg is nyerte a futamot. A Ferrari nagyobb fenyegetést látott (Mark) Webberben a világbajnokságot tekintve, mint Vettelben, ezért rossz pilóta ellen védekeztek" - emlékeztetett.

Hat éve a spanyolnak állt a zászló, de miután az 1. körben egy Safety Car-fázisra reagálva a Red Bull behívta kerékcserére Webbert, a Ferrari meghúzta vele ugyanezt a lépést. Alonso viszont nem tudta eléggé előreverekedni magát a mezőnyben, így Vettel ölébe hullott a végső győzelem.

Ricciardo kihasználná Rosberg óvatosságát

Noha Rosberg némi töprengés után azt állította, nem elégszik meg a dobogós eredménnyel, és a győzelemre tör az Abu-dzabi Nagydíjon,

Daniel Ricciardo szerint koránt sem biztos, hogy tényleg bele fog adni apait-anyait.

"Gondoljanak bele Rosberg helyzetébe: elég a 3. helyen célba érnie, ha Hamilton nyer. Még ha kevesebb kockázatot is vállal a rajtnál, és mondjuk visszaesik 5.-nek, akkor is elég gyors az autója, hogy visszakapaszkodjon a 3. helyre - mondta az ausztrál. - Nem muszáj harmadiknak lennie az első körben. Szóval, ha kicsit óvatos, vagy (Hamiltonnal) mindketten óvatosak lesznek az első körben, megpróbálok előnyt kovácsolni ebből."

Horner pedig kifejtette: ha képes lenne rá, Hamiltonnak akkor sem érdemes elhúznia a mezőnytől.

Ez az egyetlen esélye, hogy számára kedvező eredmény szülessen" - vélte a csapatfőnök.

A Red Bullnál nem fogják arra kérni a versenyzőiket, hogy legyenek tekintettel a vb-küzdelemre. Horner szerint "mi lehetünk Lewis Hamilton legjobb barátai vasárnap délután, ha mindkét autónkkal Nico elé kerülünk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!