Társoldalunk:

Köd akadályozta meg Schumacher fiának bemutatkozását a Nürburgringen

2020.10.09., 10:49
rendezés

Köd miatt lényegében elmaradt a Forma-1-es Eifel Nagydíj első szabadedzése. Ennek következtében Mick Schumacher és Callum Ilott bemutatkozása is meghiúsult F1-es hétvégén.

Hiába az átlagosnál nagyobb várakozás, az időjárási körülmények miatt egyetlen versenyautó sem gördülhetett pályára az Eifel Nagydíj első gyakorlásán. Az óra ugyan hivatalosan elindult, de a versenyirányítás egy óra után úgy döntött, hogy végleg lefújja az edzést, mert a köd miatt a mentőhelikopter nem jutott volna el a kórházig. 

A köd miatt nem körözhettek az autók a pályánForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason - Formula 1

A nagy várakozás a visszatérő Nürburgring mellett Mick Schumacher bemutatkozásának szólt, hiszen a hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia először kapott lehetőséget arra, hogy részt vegyen egy F1-es hétvégén. A német pilóta az Alfa Romeóval gurulhatott volna pályára, míg F2-es riválisa, Callum Ilott a Haas volánja mögött ülhetett volna.

Azonban, ahogyan az várható volt, az időjárás nem volt túl barátságos a mezőnnyel. Reggel, illetve délelőtt eleredt az eső, és ugyan a szabadedzés kezdete előtt már nem volt nagy az intenzizása, a gyakorlást mégsem lehetett megkezdeni.

Nem az eső mennyiségével volt a baj, hanem a leszálló köddel. A pilóták még viszonylag biztonságosan tudtak volna körözni, bár a körülmények számukra sem voltak ideálisak, azonban a mentőhelikopter szükség esetén nem tudott volna biztonságosan eljutni a kórházig. Ted Kravitz, a Sky Sports riportere elmondta, hogy szükséges egy minimális látótávolság, ami ebben az esetben nem volt meg.

Ennek következtében a versenyirányítás kénytelen volt elrendelni, hogy egyetlen F1-es autó sem gurulhat a pályára. Ugyanakkor az óra elindult, tehát a szabadedzés hivatalosan zajlott. A tájékoztatás értelmében a döntés az első fél órára vonatkozott, 11:30-ra pedig újabb tájékoztatást ígértek.

Szurkolói hiába várták Mick SchumachertForrás: AFP/Getty Images/Ina Fassbender

Az újabb frissítés annak rendje és módja szerint megérkezett, de csak újabb fél órát halasztottak, így a helyzet nem változott. Ezután azonban 12 órakor már nem volt hova halasztani a kezdést, az edzést lefújták, így Schumacher és Ilott bemutatkozására még várni kell. Legközelebb délután 3 órakor próbálkozhatnak a pilóták, de akkor már Antonio Giovinazzi, illetve Romain Grosjean fog ülni az Alfában, illetve a Haasban.

Percről percre tudósításunkat az eredménytáblázat alatt olvashatja!

GPHírek
10:29

Jön az első Eifel Nagydíj!

Köszöntjük Kedves Olvasóinkat az Eifel Nagydíj első szabadedzésének élő közvetítésében! Korábban rendeztek már Német, Európa és Luxemburgi Nagydíjat is a Nürburgringen, Eifel Nagydíj azonban első ízben zajlik a legendás versenypályán, amely 2013 után beugróként tért vissza a Forma-1-es versenynaptárba. Alábbi előzetesünket átfutva még az első szabadedzés kezdete előtt képbe kerülhetnek az előttünk álló hétvégével kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

GPHírek
10:31

Újra van Schumacher a mezőnyben!

Az első szabadedzés kétségtelenül legnagyobb sztorija, hogy Mick Schumacher, a hétszeres világbajnok Michael Schumacher Forma-2-ben versenyző fia lehetőséget kap az Alfa Romeónál, hogy az első gyakorláson Antonio Giovinazzi autóját vezesse. A pletykák szerint már eldöntött tény, hogy Mick jövőre ennél a csapatnál fog bemutatkozni a Forma-1-ben.

A képre kattintva GALÉRIA nyílik az Eifel Nagydíj csütörtöki napjárólForrás: Alfa Romeo Racing
GPHírek
10:35

Borzasztó az időjárás

Jelenleg mindössze tíz fok van a Nürbugringen, amit a szél és az eső miatt még kevesebbnek éreznek a helyszínen tartózkodók, akiknek a köddel is meg kell küzdenie. Finoman szólva sem ideálisak a körülmények.

GPHírek
10:56

Egyelőre senki nem megy sehova

Ahogyan azt sejteni lehetett, a ködben a mentőhelikopter nem tud felszállni, a szabályok értelmében ilyen esetben pedig nem körözhetnek autók a pályán, úgyhogy az első szabadedzés nem fog 11 órakor elkezdődni. Az óra azonban ketyeg, úgyhogy minél később kapnak zöld jelzést a versenyzők, annél kevesebb idejük marad.

GPHírek
11:01

Az első fél óra ugrott

A versenyirányítás megerősítette, hogy 11:30 előtt semiképpen sem fog elindulni az első szabadedzés, azaz legjobb esetben is 60 perc áll majd a pilóták rendelkezésére, hogy ki megismerkedjen a pályával, ki pedig felfrissítse az emlékeit a Nürburgringről.

GPHírek
11:05

Ilyen sisakkal megy Schumacher

Már ha menni fog egyáltalán az első szabadedzésre beugró Forma-2-es éllovas, hiszen semmi sem garantálja, hogy az első fél óra után javulni fognak annyira a körülmények, hogy az orvosi helikopter szükség esetén felszállhasson. Mindenesetre íme az F1-es debütálására készített sisakfestése:

GPHírek
11:10

Egy másik Ferrari-junior is várakozik

Nem csak Mick Schumacher, hanem a Forma-2 második helyén álló Callum Ilott is először vehet majd részt Forma-1-es versenyhétvégén, ha megtartják az első szabadedzést. A 21 esztendős brit a Haasszal körözne, Günther Steiner csapatfőnök pedig csak egy dolgot vár tőle: ne törje össze a kocsit. Ebben az esetben akár még egy 2021-es versenyzői ülésre is lehet esélye, részletek alább:

KAPCSOLÓDÓ CIKK

GPHírek
11:17

Errefelé nem ritka az ilyen idő

Noha a Nürburgringre még sosem látogatott az év ilyen késői szakaszában a mezőny, a korábbi években is volt példa arra, hogy elképesztően nehéz körülmények fogadták a mezőnyt. Ki ne emlékezne a 2007-es futamra, amelyen olyan hirtelen szakadt le az ég, hogy a mezőny jelentős része az első kanyar kavicságyába csúszott ki, mielőtt piros zászlóval félbeszakították a körözést.

Mindez aztán oda vezetett, hogy az élete első és egyetlen F1-es futamát teljesítő Markus Winkelhock az élre keveredett az újraindítás előtt, mivel egyedüliként esőgumikon rajtolt el. Alább az emlékezetes pillanatokat élhetik át újra az F1 hivatalos Twitter-oldalára feltöltött videóban.

GPHírek
11:23

A biztonság a legfontosabb

Michael Masi versenyigazgató elmondta, hogy a versenyzők biztonsága mindenek előtt való, ezért addig nem fogják elindítani az edzést, amíg a mentőhelikopter útja nem biztosított a kijelölt kórházba. 11:30-kor újabb frissítést adnak ki arról, hogy várható-e a szabadedzés megkezdése a folytatásban.

GPHírek
11:26

A nézők Schumacherre kíváncsiak

Erre a hétvégére 20 ezer jegyet értékesítettek a szervezők, így a lelátók ugyan foghíjasak, de azért vannak szurkolók, többük ruházatáról pedig igen nyilvánvaló, hogy ki miatt érkeztek. Mick Schumachert egyelőre azonban vagy a kivetítőkön, vagy a bokszutcában sétálva pillanthatták meg.

GPHírek
11:32

A második fél óra is ugrott

A versenyirányítás közleménye szerint nincs változás az időjárásban, így a következő fél órában sem fogunk autókat látni a pályán. A következő frissítés 12 órakor érkezik, ha akkor sem lesz változás, minden bizonnyal teljes egészében elmarad az első szabadedzés.

GPHírek
11:38

Vettel Schumacher előtt tiszteleg

Tegnap volt a húsz éves évfordulója Michael Schumacher első Ferrarival nyert világbajnoki címének, Sebastian Vettel ebből az alkalomból pedig a hétszeres világbajnok egykori festésére hajazó dizájnt készíttetett magának. Az alábbi videóban ő maga beszél a különleges sisakról.

GPHírek
11:44

Az első élő fedélzeti kamera is itt debütált

Számos történelmi pillanatnak adott már otthont a Nürburgring, az egyik ilyen pedig 1985-ben az első élő fedélzeti kamera bevetése volt. Korábban is szereltek már kamerát F1-es autóra, élőben azonban ekkor lehetett először látni ilyen kameraképet a közvetítésben, méghozzá Francois Hesnault Renault-járól. Hangerőt fel!

GPHírek
11:51

A Stewart egyetlen győzelme is itt született

A Nürburgringen rendezett 1999-es Európa Nagydíj több szempontból is az F1 klasszikusai közé sorolható. Egyrészt azért, mert kevés eseménydúsabb verseny volt a sportág történetében, másrészt pedig azért, mert itt szerezte első és egyetlen győzelmét a háromszoros világbajnok Jackie Stewart és fia által alapított, 1997 és 1999 között versenyző Stewart Grand Prix. Az ő és pilótájuk, Johnny Herbert sikerét élhetjük át újra.

GPHírek
11:57

Vettelnek szép emlékei vannak a pályáról

Legutóbb 2013-ban rendeztek Forma-1-es futamot a Nürburgringen, azt a versenyt pedig a Red Bull-lal Sebastian Vettel nyerte meg, méghozzá így:

GPHírek
12:03

Nem fogják megrendezni az első szabadedzést!

A versenyirányítás legújabb üzenete – ahogy az várható volt – arról szól, hogy továbbra sincs változás a körülményekben, így az első szabadedzést törlik. Szomorú hír ez Mick Schumachernek és Callum Ilottnak, akik így egyetlen kört sem tudtak megtenni életük első F1-es nagydíjhétvégéjén. Mi mostanra megköszönjük a figyelmüket, 14 óra 50 perckor jelentkezünk legközelebb a második szabadedzés élő közvetítésével. Remélhetőleg akkor már autókat is láthatunk a pályán. A viszontlátásra!