Vágólapra másolva!
Komoly átszervezés előtt áll a Haas Forma-1-es csapata, ugyanis az elmúlt három szezont kétszer is a konstruktőri tabella utolsó helyén záró csapattól távozott Simone Resta technikai igazgató és Günther Steiner csapatfőnök.

Az amerikai tulajdonban álló alakulat előző szezonja nem sikerült túl fényesen, ugyanis mindössze 12 pontot gyűjtve a konstruktőri bajnokság utolsó helyén végzett. A VF23-as olykor erős tempót mutatott egy-egy körön az időmérőkön, de a futamokon hosszútávon nem tudott versenyképes lenni, ugyanis a számos hiányosság mellett a Ferrarihoz hasonlóan nagy mértékben szenvedett a gumik elhasználódásával. Viszonylag hamar rájöttek arra, hogy a Ferrari által követett autókoncepció nem jó irány számukra, év közben szinte semmit sem fejlesztettek, hogy a 2024-es modellre tudjanak összpontosítani. Végül a hazai, vagyis az Amerikai Nagydíjon vetett be a Haas egy komolyabb fejlesztési csomagot, azonban a várt előrelépés elmaradt.

Hullanak a fejek a Haas csapatánál

A Motorsport.com olasz kiadása szerint Gene Haas csapattulajdonos szerette volna, ha a Red Bull filozófiáját követnék, ám

Simone Restának nem tetszett az istálló által követett irány és mivel nem tudott a fejlesztési tervez igazodni, ezért úgy döntött, hogy egy hónappal az új autó bemutatása előtt távozik a csapattól.

Egyelőre nem tudni, hogy az 53 éves olasz szakember hol folytatja a pályafutását, ám könnyen lehet, hogy visszatér a Ferrarihoz, ahol korábban hosszú éveken át dolgozott, 2014-ben pedig már főtervezőként tevékenykedett. 2018-ban az Alfa Romeo technikai igazgatója lett, ám 2019 augusztusában a Ferrari visszahívta őt, de miután összeveszett Mattia Binottóval, a Haashoz szerződött 2021-ben.

A 2024-es szezonban már nem Günther Steiner vezeti a Haas csapatát Forrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

Resta távozása után nem sokkal a Haas a közösségi oldalán jelentette be, hogy Günther Steiner csapatfőnök is elhagyja az amerikai istállót. Az 58 éves szakember a Haas 2016-os csatlakozása óta vezette a csapatot a Forma-1-ben. Steiner helyét a japán Komacu Ajao veszi át, aki tavaly még mérnökigazgatóként dolgozott a csapatnál.