Társoldalunk:

Megóvták a Forma-1-es futamot, teljesen megváltozhat a végeredmény

2023.11.04. 20:28

A Haas Forma–1-es csapata megóvta az Amerikai Nagydíj végeredményét a pályahatárok átlépésével kapcsolatos szabályok többszöri megszegése miatt.

A brazíliai versenyhétvége szombati napján derült ki, hogy az amerikai istálló óvást nyújtott be a hazai versenye sorrendjét illetően – még éppen időben, 14 napon belül tette mindezt. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Charles Leclerc-t és Lewis Hamiltont is kizárta a futam után, ám ezeknek a szabálytalan padlólemez volt az oka, az előzetesen szigorúnak ígért pályahatár-túllépésért nem osztottak ki büntetést utólag.

A Haas úgy döntött, felülvizsgálati kérvényt nyújt be az austini futam végeredményével kapcsolatban, amiért nem mindenkit úgy büntetett az FIA, ahogy azt kellett volna, ezért ők is pórul jártak – Nico Hülkenberg a 11., Kevin Magnussen a 14. helyen zárt.

Az amerikai csapat a fedélzeti kamerák felvételeit venné bizonyítékként, hiszen azokon látni leginkább, ha a pilóták négy kerékkel elhagyják a pályát. A felügyelők korábbi érvelése szerint ugyanakkor ezek önmagukban nem lehetnek perdöntő bizonyítékok, mert nem lehet tökéletesen megállapítani ezekből a pályaelhagyásokat. Ennek ellenére nem kizárt, hogy rengeteg büntetést osztanak ki utólag, és teljesen megváltozik a végeredmény.