Társoldalunk:

Döntöttek Alonso büntetése ügyében

2022.10.28. 07:48

Sikerrel járt az Alpine, miután megfellebbezték a spanyol hátrasorolását az előző versenyen, így Alonso megtarthatja az USA Nagydíjon szerzett 7. helyet.

Az Alpine sikerével ért véget ér a jogi huzakodás Fernando Alonso austini büntetése kapcsán, amit az FIA visszavont a csapat felülvizsgálati kérelme, majd óvása után. Ezzel egy fellebbezést fellebbeztek meg, mert az USA Nagydíjon a Haas sikeresen megóvta Alonso 7. helyét a lifegő jobb oldali tükre miatt, ami saját és mások biztonságát is veszélyeztette.

A 30 másodperces büntetést okozó tükör egy ijesztően induló balesetnél sérült meg, és a felügyelők korábban sem ezt a külső tényt, sem azt nem fogadták el mentségnek, hogy a spanyolt rádión folyamatosan tájékoztatták a mögötte haladókról, valamint az sem számított precedensnek, hogy néhány éve szemet hunytak hasonló esetek fölött.

Fernando Alonso az USA NagydíjonForrás: AFP/Patrick T. Fallon

Az Alpine rámutatott, a versenyirányítástól semmilyen értesítést sem kaptak a megfelelő zászlójelzés vagy üzenet formájában arról, hogy veszélyes az autó, és beadványukban azt is kifogásolták, hogy a Haas túl későn nyújtotta be a fellebbezést, lekésve a szabályokban megfogalmazott határidőt.

Végül ez utóbbi volt a perdöntő, emiatt úgy ítélte meg az FIA, hogy a Haas óvása érvénytelennek számított.

A szövetség ritkán szokott visszakozni, most megtették. Szerintük az amerikai istálló kézzel írt levélben benyújthatta volna az óvási kérelmét a határidőn belül, mielőtt a hivatalos protokolláris folyamatokat követi.

Alonso tehát visszakapta az USA Nagydíjon szerzett 7. helyet és az érte járó 6 pontot, a mögötte végzők előresorolása pedig nem történik meg.

A szövetség emellett kezdeményezi, hogy a veszélyes autókra vonatkozó zászlójelzések használatát felülvizsgálják.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK