Döntöttek Alonso büntetése ügyében

Forma-1, USA Nagydíj, Fernando Alonso, Alpine
Alpine's Spanish driver Fernando Alonso drives down the pit lane during the second practice session for the Formula One United States Grand Prix, at the Circuit of the Americas in Austin, Texas, on October 21, 2022. (Photo by Patrick T. FALLON / AFP)
Vágólapra másolva!
Sikerrel járt az Alpine, miután megfellebbezték a spanyol hátrasorolását az előző versenyen, így Alonso megtarthatja az USA Nagydíjon szerzett 7. helyet.

Az Alpine sikerével ért véget ér a jogi huzakodás Fernando Alonso austini büntetése kapcsán, amit az FIA visszavont a csapat felülvizsgálati kérelme, majd óvása után. Ezzel egy fellebbezést fellebbeztek meg, mert az USA Nagydíjon a Haas sikeresen megóvta Alonso 7. helyét a lifegő jobb oldali tükre miatt, ami saját és mások biztonságát is veszélyeztette.

A 30 másodperces büntetést okozó tükör egy ijesztően induló balesetnél sérült meg, és a felügyelők korábban sem ezt a külső tényt, sem azt nem fogadták el mentségnek, hogy a spanyolt rádión folyamatosan tájékoztatták a mögötte haladókról, valamint az sem számított precedensnek, hogy néhány éve szemet hunytak hasonló esetek fölött.

Fernando Alonso az USA Nagydíjon Forrás: AFP/Patrick T. Fallon

Az Alpine rámutatott, a versenyirányítástól semmilyen értesítést sem kaptak a megfelelő zászlójelzés vagy üzenet formájában arról, hogy veszélyes az autó, és beadványukban azt is kifogásolták, hogy a Haas túl későn nyújtotta be a fellebbezést, lekésve a szabályokban megfogalmazott határidőt.

Végül ez utóbbi volt a perdöntő, emiatt úgy ítélte meg az FIA, hogy a Haas óvása érvénytelennek számított.

A szövetség ritkán szokott visszakozni, most megtették. Szerintük az amerikai istálló kézzel írt levélben benyújthatta volna az óvási kérelmét a határidőn belül, mielőtt a hivatalos protokolláris folyamatokat követi.

Alonso tehát visszakapta az USA Nagydíjon szerzett 7. helyet és az érte járó 6 pontot, a mögötte végzők előresorolása pedig nem történik meg.

A szövetség emellett kezdeményezi, hogy a veszélyes autókra vonatkozó zászlójelzések használatát felülvizsgálják.