Alonso csapata bosszút állt a botrányt okozó pilótáján

Forma-1, Oscar Piastri
2022-05-19 13:32:04 BARCELONA - Oscar Piastri (Alpine reserve driver) at the Circuit de Barcelona-Catalunya on the Thursday before the Grand Prix of Spain. REMKO DE WAAL netherlands out - belgium out (Photo by REMKO DE WAAL / ANP MAG / ANP via AFP)
Vágólapra másolva!
Az Alpine akadémiájának tagja, Jack Doohan a Mexikóvárosi Nagydíj első szabadedzésén debütál a Forma–1-ben, majd a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon is az ausztrál pilótát ülteti be az autóba a francia istálló.

Idén a csapatoktól megkövetelik, hogy legalább két szabadedzést biztosítsanak F1-es versenytapasztalattal nem rendelkező versenyzőknek, az Alpine pedig még adós volt ennek a feltételnek a teljesítésével. Most azonban kiderült, jövőre a McLarenhez szerződő tesztpilótája, Oscar Piastri helyett a Forma–2-ben szereplő Jack Doohan kapja meg a lehetőséget az enstone-iaktól: elsőként Esteban Ocon helyére ül be Mexikóvárosban, pénteken.

„Rendkívül hálás vagyok az Alpine-nak, hogy megadta nekem a lehetőséget, hogy szabadedzésen vezessek Mexikóban – mondta az Otmar Szafnauer csapatfőnök szerint lenyűgöző fejlődést produkáló és emiatt megérdemelten lehetőséget kapó Doohan. – Mindig óriási megtiszteltetés egy Forma-1-es autó vezetése, ezért is nagyon különleges a lehetőség. Végső soron az a cél, hogy ezt minden héten megtegyük, és ezzel egy újabb lépéssel közelebb kerülünk hozzá. A lehető legjobban felkészültem, és úgy gondolom, hogy

Keményen fogok dolgozni azon a napon, mindent megteszek, hogy segítsem a csapatot, ugyanakkor élvezni szeretném a pillanatot, mivel tudom, hogy ez egy egyedülálló lehetőség lesz."

A 19 esztendős ausztrál tavaly másodikként zárt az F3-ban, idén pedig három futamgyőzelmének is köszönhetően harcban van a Forma–2 dobogójáért is. Az ötszörös gyorsaságimotoros-világbajnok Mick Doohan fia a tavaly használt A521-essel több ízben is gyakorolhatott,

Monzában pedig már az idei A522-est is tesztelhette, versenykörülmények között azonban a pénteki lesz az első lehetősége az F1-ben.

A Mexikóvárosi Nagydíjon Doohanen kívül három további pilóta szereplése biztos az első szabadedzésen: az Alpha Taurinál Cunoda Jukit Liam Lawson, a Haasnál Mick Schumachert Pietro Fittipaldi, míg a Williamsnél Alexander Albont Logan Sargeant váltja.