Társoldalunk:

A Red Bull tanácsadójának leesik az álla, a korábbi világbajnok viszont értetlen Alonso miatt

2022.08.06. 15:01

Helmut Markónak a spanyol teljesítménye, Emerson Fittipaldinak viszont inkább a váratlan csapatváltása az év meglepetése.

Augusztus első napján érkezett a bejelentés, miszerint Fernando Alonso pótolja a visszavonuló Sebastian Vettelt az Aston Martinnál 2023-tól. Azóta több hír jelent meg arról, hogy mi lesz a spanyol helyének a sorsa az Alpine-nál, arról azonban kevesebb, hogy mit gondolnak a szakértők a 2005-ben és 2006-ban világbajnoki címet szerző pilóta csapatváltásáról.

Emerson Fittipaldi nem érti Alonso csapatváltásának okátForrás: NurPhoto via AFP/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

Korábban már közöltük Felipe Massa véleményét, azóta pedig egy kétszeres világbajnok is megszólalt a témában. A hetvenes években a Lotusszal és a McLarennel is vb-címet szerző Emerson Fittipaldi osztja honfitársa véleményét abban, hogy a csapatváltás nem biztos, hogy a legjobb döntés a negyvenegy esztendős Alonso számára. 

„Fernando Alonso csatlakozása az Aston Martinhoz biztosan sok tapasztalatot jelent majd [a csapatnak]. Nagyon ért az autóbeállításhoz, erős teljesítményt nyújt az Alpine-nál. Viszont nem tudom, miért igazol át, nehéz megérteninyilatkozta Fittipaldi. – Kívülről persze nem lehet tudni, hogy egy pilóta miért dönt a csapatváltás vagy a visszavonulás mellett, hiszen sokszor személyes okok vannak a háttérben. De az biztos, hogy az Alpine most erősebb, mint az Aston Martin. Talán Fernando elmagyarázza majd nekünk, hogy miért döntött így."

A Red Bull tanácsadójaként dolgozó Helmut Marko azonban a meglepettségét inkább abban nyilvánította ki, amilyen teljesítményre Alonso még negyvenegy esztendősen is képes a Forma-1-ben. Az osztrák szakember úgy gondolja, hogy a spanyol jól fog teljesíteni új csapatánál is, bár nem lesz egyszerű megélnie azt, hogy várhatóan sokszor a pontszerző helyeken kívülről kell majd feljebb kapaszkodnia.

Marko el van képedve Fernando Alonso 2022-es teljesítményétőlForrás: NurPhoto via AFP/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

Hihetetlenül gyors! Elképesztő, hogy milyen versenyeket fut, számomra ő az év meglepetésevéli Marko. – Még abban is hiszek, hogy nyerhet futamot: a kérdés az, hogy az Aston Martin képes lesz-e megfelelő autót építeni alá."

Marko az interjúban egyebek mellett Sebastian Vettelről is elmondta a véleményét: szerinte a csapatánál négy világbajnoki címet szerző német a Red Bull-os korszaka óta teljesen megváltozott, már mást tart fontosnak az életében, így teljesen megérti, hogy a visszavonulás mellett döntött.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK