Társoldalunk:
Hírlevél

Hamilton: Rossi extrémebb sportban vált világklasszissá, mint amilyen az F1

2022.04.03. 18:27

A Formula-1 és a MotoGP egy-egy hétszeres világbajnoka páros interjún vett részt kettejük közös szponzorának, az IWC Schaffhausennek a szervezésében. A beszélgetés során mindketten egymás iránti rajongásuknak adtak hangot, miközben a nosztalgiázás sem maradhatott el.

Valentino Rossi tavaly, 42 évesen fejezte be a motorversenyzői pályafutását, összesen kilenc bajnoki címmel és egy máig létező csapat alapításával a háta mögött. 2022-ben teljesen más irányba fordult: a GT World Challenge Europe sorozatból veszi ki a szerepét a címvédő WRT csapatban. Imolában ezen a hétvégén kezdődött el a széria szezonja, ezért a „Doktor" csak videokapcsolattal tudott részt venni az interjún, Lewis Hamilton azonban személyesen látogatott a genfi központba.

Lewis Hamilton és Valentino Rossi először kilenc évvel ezelőtt, Barcelonában találkozott egymássalForrás: Getty Images/2013 Getty Images/Mirco Lazzari Gp

A két kiválóság elárulta, hogy a MotoGP és a Formula-1 pilótái között kölcsönös tisztelet és elismerés áll fenn. Hamilton hozzátette, hogy a motorsport legmagasabb osztályának képviselői szerinte vagányabbak, mint amilyen a száguldó cirkusz.

A MotoGP-s srácok extrémebb sportot űznek, mint amilyet mi, hiszen még csak biztonsági öv sem védi őket. Ha náluk baleset van, az minden esetben komoly. Ráadásul az ő épségük megvédésén nem is igazán lehet segíteni, ezért a félelemfaktor folyamatosan jelen van. Az F1-et viszont évről évre biztonságosabbá teszik."

A brit rekordbajnok példának hozta fel a másfél évvel ezelőtti Bahreini Nagydíjon történt drámai balesetet, amit Romain Grosjean szenvedett el, majd párhuzamot állított fel a királykategória versenyeivel.

„Az autó lángokban állt, mégis ki tudott szállni. Történt mindez egy olyan sportágban, ahol sok évvel ezelőtt rendszeresen haltak meg emberek. Ez azt mutatja, hogy jó irányba halad a sportág biztonságosabbá tétele. De amit ők [Rossiék] csinálnak, azt teljesen döbbenten figyeljük. A mugellói célegyenes végén például 360 kilométer per órás sebességgel száguldanak, és gyakran vannak rendkívül idegtépő pillanataik" – olvasható a nyilatkozata a RacingNews365.com-on is.

A Mercedes pilótája bevallotta, hogy már fiatalon rajongott a motorokért. Édesapja azonban túlságosan féltette, nagyon veszélyesnek tartotta, így át kellett pártolnia a négykerekűekhez.

„Azt hiszem, ez volt a helyes döntés – tette hozzá nevetve. – Ha Valéval [Rossival] egy időben kellett volna motorversenyeznem, valószínűleg nem lettem volna ilyen sikeres."

2019-ben, Valenciában adatott meg a két klasszisnak, hogy kipróbálják egymás járművétForrás: Monster Energy

A motorozás azonban továbbra is Hamilton egyik szívügye, ezt először egy 2019-es valenciai eseményen láthattuk, ahol közös támogatójuk, a Monster Energy jóvoltából lehetőségük volt kipróbálni egymás járművét néhány kör erejéig. Rossi F1-rajongásáról egyébként már korábban tudhattunk, hiszen a 2000-es évek legelején még az is szóba került, hogy csatlakozik a száguldó cirkusz mezőnyéhez.

Amióta az F1 tagja vagyok, van egy szuperbike-om, és a szezonok után szeretek néhány kört azzal is az aszfalton tölteni – folytatta Hamilton. – Óriási élmény, és teljesen más, mint amilyen egy Formula-1-es autót vezetni. Amikor részt vehettünk a valenciai eseményen, egy nagy álmom vált valóra, hiszen egy igazi legenda csodálatos járművét próbálhattam ki. Szürreális élmény volt, életem egyik legklasszabb napja!"

A teljes beszélgetést az alábbi videóban tekinthetik meg:

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK