Társoldalunk:
Hírlevél

Kettészakadt az ütközésben Grosjean autója, de sikerült megmenteni a pilóta életét

2020.11.29. 15:58

Minden idők egyik legsúlyosabb rajtbalesetével kezdődött a Bahreini Nagydíj. Romain Grosjean autója kettészakadt, lángok csaptak fel, de a kiérkező mentők óriási lélekjelenléttel megakadályozták a tragédiát.

Hatalmas rajtbalesettel kezdődött a 2020-as Bahreini Nagydíj, az Alpha Tauri színeiben versenyző Danyiil Kvjat és a Haas pilótája, Romain Grosjean ütközött össze nem sokkal a rajt után. A Haas hatalmas sebességgel a korlátnak ütközött, kettészakadt, majd lángok csaptak fel.

Romain Grosjeant segítik a baleset helyszínén - GalériaForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

A francia pilóta szerencsére ki tudott szállni a roncsból, és másodperceken belül megérkezett az FIA orvosi autója is, amelynek pilótája és főorvosa megkezdte a lángok visszaszorítását és a versenyző kimentését. A szenzációs lélekjelenlétnek köszönhetően a csapat tájékoztatása szerint

Grosjean kisebb égési sérülésekkel megúszta a történteket, de kivizsgálásra helikopterrel kórházba szállították.

„Jól van, könnyebb égési sérülései vannak a kezein és a bokáin. Nyilvánvalóan megrázták a történtek, és kivizsgáláson esik át, de jól van. Úgy tűnik, rendben van, a mentők nagyon gyorsak voltak. A sportbírók és az FIA munkatársai remek munkát végeztek, ez nagyon ijesztő volt – nyilatkozta Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke. – Nagy szerencsénk van a szerencsétlenségben is. Úgy gondolom, megúszta. Úgy tűnik, keresztezte a pályát, majd teljes sebességgel a korlátnak csapódott, de én is csak annyit láttam, amennyit önök.”

Kettészakadt a Haas - GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Tolga Bozoglu

Grosjeant az FIA helyszínen tartózkodó elnöke, Jean Todt is felkereste az orvosi központban. 

Hamilton hálás, hogy Grosjean megúszta

A verseny leállítása után a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, az F1 történetének legsikeresebb versenyzője azt írta a Twitteren, hálás, hogy versenytársa átvészelte a balesetet.

„Hálát adok, hogy Romain biztonságban van. Hűha… Nem tréfa, mekkora kockázatot vállalunk, ez azoknak szól, akik elfelejtik, hogy az életünket tesszük korckára ezért a sportért, és a szenvedélyünkért. Hálás vagyok az FIA-nak az óriási erőfeszítésekért, amit megtettek, hogy Romain biztonsággal megúszta ezt.”

Jean Todt, az FIA elnöke a kórházban is meglátogatta Grosjeant

Nem tört el semmije

A futam után a Haas-istálló közleményt adott ki a francia pilótáról, amelyben megerősítették, hogy az előzetes gyanúval ellentétben Grosjean nem szenvedett bordatörést. „A Bahreini Védelmi Erők kórházában végzett orvosi vizsgálatok után Romain Grosjean kórházban marad az éjszakára, hogy kezeljék a mindkét kézfején elszenvedett égési sérüléseket. A röntgenvizsgálatok eredménye nem mutatott törést. További információt akkor adunk, amikor azok rendelkezésre állnak.”

Beszéltem vele telefonon, tiszta az elméje, jól van. Azt mondta, hogy jól érzi magát. Nagyon jó kedve volt, aminek nagyon örülök” – nyilatkozta a verseny után a Haas csapatfőnöke a Sky Sportsnak.

Günther Steiner azt mondta, hogy rögtön felhívta Grosjean feleségét, akivel nagyon jó a viszonya, azt azonban nem tudta megjósolni, hogy a francia versenyző visszatérhet-e az autóba a következő futamra. „Biztos vissza akar majd jönni, de ezt holnap meglátjuk, amikor leveszik a kötéseit, mert még ő sem tudja, hogy hogy néznek ki a sérülések. Jelenleg az a legjobb, hogy nem esett baja, biztonságban van, a többiről majd holnap beszélünk.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK