Társoldalunk:
Hírlevél

A Hamilton mellől induló Bottas a futamon is megszorongatná a Mercedest

2022.03.20. 08:56

A 6. helyet megszerző Valtteri Bottas nem számított ennyire jó eredményre a Bahreini Nagydíj időmérőjén. A finn pilóta a futamon is megszorongatná a mellőle induló Lewis Hamiltont, illetve volt csapatát, a Mercedest.

Bár a szabadedzéseken már sejteni lehetett, hogy az Alfa Romeo kifejezetten jó tempóra képes, összességében így is meglepetés, hogy Valtteri Bottas a 6. helyet érte el az időmérőn. A 32 éves versenyző egykori csapattársa, Lewis Hamilton mellé kvalifikált, míg a Mercedes másik pilótáját, a pont az ő helyére szerződtetett George Russellt le is győzte. 

Bottas volt az időmérő egyik pozitív meglepetése - GalériaForrás: Xavi Bonilla / DPPI/Xavi Bonilla

A tízszeres futamgyőztes számára ráadásul nem is indult jól a hétvége, hiszen az első gyakorláson egyetlen mért kört sem tudott megtenni. A következő két tréningen aztán megmutatta, hogy az Alfa Romeo rendkívül versenyképes az elmúlt évekhez képest, és ezt a kvalifikáción is sikerült bizonyítania.

Sima időmérő volt, egyik körről a másikra sikerült körülbelül egy tizedet találnom – nyilatkozta az F1 TV-nek. –Nem voltak problémáim, szóval zökkenőmentes volt számunkra a kvalifikáció. Büszke vagyok a csapatra, az itteniekre és a gyárban dolgozókra is.”

A sors furcsa játéka, hogy azok után, hogy Bottas az évek során annyiszor indulhatott Hamilton mellől, ezt már a Mercedestől történt távozását követő első futamon ismét megteheti. Ahogyan sokan mások, úgy korábban ő sem számított erre.

Egymás mellől indulunk, ez elég klassz – jelentette ki a nemzetközi média néhány képviselőjének. – Láttam őt, és mindketten mosolyogtunk, jó móka lesz. Ha valaki azt mondja nekem a tavalyi év végén, hogy egymás mellől fogunk rajtolni Lewisszal, elfogadtam volna. Ez azonban csak az utunk kezdete, és biztossá kell tennünk, hogy előrenézünk, illetve előre fogunk haladni, mintsem visszafelé, szóval izgalmas.”

A finn pilóta ráadásul legyőzte a helyére érkező Russellt, igaz, utóbbi kockáztatott, ami nem jött be neki. Bottas elárulta, mindenképpen fog beszélni egykori főnökével, a Mercedest irányító Toto Wolff-fal, aki a 24 éves versenyzőnek szavazott bizalmat vele szemben. „Még nem, nincs nálam a telefonom, de meg fogom tenni” – válaszolta arra a kérdésre, hogy találkozott-e már vele a kvalifikáció óta. 

Bottas nem számított ennyire jó eredményreForrás: Florent Gooden / DPPI/Florent Gooden

Az Alfa Romeo viszonylag jó eredménnyel zárt a bahreini tesztek végén, majd a második és a harmadik szabadedzésen kifejezetten gyorsnak bizonyult. Bottas ugyanakkor még a pozitív előjelek ellenére sem számított ennyire jó szereplésre.

Amikor készültünk erre a napra, határozottan úgy gondoltuk, hogy elérhető a legjobb tíz – fogalmazott. – Látva azonban a valóságban megszerzett hatodik helyet, azt hiszem, ez így is egy kis meglepetés. Szerintem ez nagyon fontos a csapat számára, mert az Alfának nyilván volt néhány nehéz éve, és látva egy kis fényt, fontos tudni, hogy mi lehetséges.”

És hogy mi lehetséges a futamon? A pénteki versenyszimulációk alapján az sem kizárható, hogy Bottas a versenyen is megküzdhet Hamiltonnal, illetve a Mercedesszel. Az Alfa Romeo pilótája szintén úgy vélekedik, hogy két istállót leszámítva bárkivel felvehetik a versenyt.

Nem látom az okát, hogy miért ne – felelte az erre vonatkozó felvetésre. – Az egyensúly szempontjából jól éreztem magam a hosszú etapokon, amelyek nem voltak rosszabbak a rövideknél, így nem látom, hogy a Red Bullt és a Ferrarit leszámítva miért ne tudnánk harcolni bármelyik csapattal. Úgy tűnik, hogy ők a saját ligájukban vannak, de a többiekkel biztosan meg tudunk küzdeni.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK