Társoldalunk:
Hírlevél

Horner: A Mercedes tette egyenlő a zaklatással

2022.03.09. 11:58

Christian Horner nem nézte jó szemmel, amit szerinte a Mercedes tett azért, hogy az FIA kirúgja a tavalyi Abu-dzabi Nagydíjon sokak szerint nagyot hibázó Michael Masit a versenyigazgatói pozícióból. A Red Bull csapatfőnöke igen kemény szavakat használt.

Lassan elkezdődik a 2022-es szezon, de még mindig rengeteg szó esik a tavalyi idény lezárásáról, illetve a sokak szerint bűnbakká kikiáltott Michael Masi leváltásáról. Az elküldött versenyigazgató mellett több pilóta is kiállt, a Red Bull részéről pedig különösen keményen kritizálták az FIA döntését, Helmut Marko például kijelentette, hogy Lewis Hamilton miatt rúgták ki az ausztrált. Erre utalt most a BBC Sportnak Christian Horner, a bikások csapatfőnöke is.

Horner nem nézte jó szemmel Masi leváltásátForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Dan Istitene

Noha a Mercedes részéről Toto Wolff csapatfőnök tagadta, hogy Masi eltávolításáért kampányoltak az FIA-nál, Horner szerint ez nem igaz, és a riválisuk igenis nyomást helyezett a szövetségre, még ha nem is direkt módon.

Hogy helyes volt-e kirúgni őt egy rivális csapat felől érkező nyomás miatt? Számomra ez helytelen volt. Ez egyenlő a zaklatással, passzívan agresszív. Igen, Michael követett el hibákat, ami frusztráló volt, de meg kell néznünk a szerepkörét és az eszközöket, amelyek a rendelkezésére álltak. Nem hibáztathatjuk kizárólag őt, ez igazságtalan. Sok hibájának mi ittuk meg a levét, de nagy nyomással járt a pozíciója egy nagy nyomással járó sportban."

Horner ezzel Helmut Marko, a Red Bull tanácsadójának szavait visszhangozta, aki korábban elmondta, Masi a versenyigazgatónak az idei évtől bevezetett segítségek mellett a folytatásban jobb munkát tudott volna végezni, ezért szükségtelen volt a leváltása.

A Mercedes Hamilton téli hallgatásával is üzenni akart?Forrás: AFP/Lluis Gene

Persze kérdéses, hogy az ausztrál szakember mennyire szívesen maradt volna a kirakatban azok után, hogy halálos fenyegetéseket is kapott, amiért a tavalyi Abu-dzabi Nagydíj végén akaratlanul is kibabrált Hamiltonnal és a Mercedesszel. Ami megbocsáthatatlan, az a trollkodás, az online zaklatás, a halálos fenyegetések, amelyeket ő és a családja kapott – jelentette ki Horner. – Ezt semmilyen módon nem lehet elnézni, és ennek semmi köze a sporthoz. Ez semmi más, csakis zaklatás, amit semmilyen módon nem tudnék tolerálni a szervezetünkön belül. Ezért álltam ki mellette. Úgy éreztem, hogy egyáltalán nem kapott támogatást. Odadobták a kutyáknak, és összehangolt kampány zajlott ellene, ami nagyon passzív-agresszív módon koncentrált rá. Mindig is ki fogok állni azok ellen, akiket zaklatnak, mert a zaklatás elfogadhatatlan."

A Red Bull csapatfőnöke a The Financial Times-nak ugyanakkor elmondta, azt nem bánja, hogy a tavalyi utolsó versenyen a rádióüzeneteivel arra sarkallta Masit, hogy engedje el az utolsó körre a mezőnyt, ezzel akár belehajszolva őt abba a döntésbe, ami később az állásába került.

Akár Hornernek is lehetett szerepe abban, hogy Verstappen nyerő helyzetbe került Abu-DzabibanForrás: AFP/Giuseppe Cacace

„Az én dolgom, hogy a lehető legkeményebben próbáljam érvényesíteni a csapat érdekeit – érvelt Horner. – Ha nem ezt tettem volna, nem végeztem volna rendesen a munkámat. A múltban is rengeteget panaszkodtam a versenyigazgatónak, és semmi nem történt. Tisztában voltam vele, hogy a másik oldalról (a Mercedes részéről - a szerk.) is nyomás alá helyezik, úgyhogy az ember ilyenkor csak próbálja ellensúlyozni ezt."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK