Red Bull: Hamilton rúgatta ki az FIA versenyigazgatóját

Forma-1, USA Nagydíj, időmérő, Max Verstappen, Red Bull, Helmut Marko
AUSTIN, TEXAS - OCTOBER 23: Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing prepares to drive in the garage during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of USA at Circuit of The Americas on October 23, 2021 in Austin, Texas. Mark Thompson/Getty Images/AFP (Photo by Mark Thompson / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Red Bull Racing tanácsadója úgy véli, hogy az ausztrál versenyigazgató menesztése kizárólag Lewis Hamilton viselkedésének a következménye. Helmut szerint Michael Masi áldozata lett a brit pilóta hosszas hallgatásának a téli szünetben, amit kizárólag az Abu-Dzabiban történtek miatt vitt véghez Hamilton.

Miután a hétszeres világbajnok visszatért a közösségi médiába és újra beszél a sajtóval is, beismerte, hogy a Forma-1 volt a legutolsó dolog amiről bárkivel is szeretett volna társalogni. Inkább a családjával akart időt tölteni a téli szünetben.
A hónapokon át tartó hallgatása Hamiltonnak azonban folyamatos találgatásoknak adott táptalajt. Állandó kérdéssé vált, hogy vajon abbahagyja-e a versenyzést Michael Masi Abu-Dzabiban hozott utolsó körös döntése miatt.
Később menesztették az FIA versenyigazgatóját a pozíciójából, Masi utódjául Eduardo Freitast és Niels Wittichet nevezték ki, előbbi a Sportautó-világbajnokság, utóbbi a német túraautó-bajnokságban töltött be hasonló pozíciót. A két szakember felváltva fogja ellátni a feladatokat, munkájukat pedig Herbie Blash, Charlie Whiting egykori helyettese segíti tanácsadóként. A három szakember munkáját pedig egy kisebb csapat fogja támogatni, akik a labdarúgásban már jól ismert videobíró segítségével adnak majd tanácsot a kérdéses szituációkban.

Lewis Hamilton gratulált Max Verstappennek Abu-Dzabiban az első világbajnoki címéhez Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Helmut Markónak azonban meggyőződése, hogy Michael Masi elbocsátásához Hamilton némasággal való tüntetése vezetett. A német RTL-nek adott interjújában a következőképp vélekedett a Red Bull tanácsadója:

"Ha a brit tájékoztatta volna a Mercedest, hogy visszavonul, akkor annak egyértelmű jelei lettek volna a háttérben. Viszont ennek a nyomát se láttuk a pilótapiacon."

"Ez egyáltalán nem helyes, ha megnézzük, hogy a versenyigazgató milyen nagyszerű teljesítményt nyújtott az elmúlt években. Ha számára is adottak lettek volna a most bevezetett segítségek, akkor könnyebb lett volna döntést hoznia egy tanácsadóval vagy egy videobíróval az oldalán. Masit most feláldozták ennek az oltárán." - tette hozzá Helmut Marko.

A barcelonai teszten Hamilton azzal magyarázta a hosszas hallgatását, hogy a családjával szeretett volna több időt tölteni:

"Természetes elgondolkoztam a jövőn. Akik az én koromban vannak szerintem hasonlóan hozzám, ők is ugyanígy tesznek. Gondolnod kell az elkövetkező időkre.Végigpörgeted a fejedben, hogy melyek lesznek a következő lépéseid, mi lenne a jó döntés, és mi lenne a legoptimálisabb annak érdekében, hogy összességében boldognak érezd magad." - mondta Hamilton.

Forrás