Társoldalunk:
Hírlevél

A Ferrari nem félti a Mercedest és a Red Bullt az idei szezon miatt

2022.01.03. 12:45

A Ferrari nem gondolja, hogy a Mercedes és a Red Bull az idén megissza a levét annak, hogy tavaly az utolsó futamig küzdött a világbajnoki címért. Laurent Mekies sportigazgató legalábbis úgy véli, jócskán van mit ledolgozniuk a riválisaikkal szemben.

A Red Bull és a Mercedes csapatfőnökének szavain is érezhető, hogy mindketten számolnak az utóbbi években a középmezőnybe süllyedő Ferrarival, mint lehetséges ellenféllel az idei szezonra (már ha ők az élmezőnyben lesznek). Toto Wolff például kijelentette, hogy „teljes mértékben" lehetséges forgatókönyvnek tartja, hogy a maranellóiak visszatérnek oda, ahol legutóbb 2019-ben, de leginkább 2018-ban voltak, és ismét győzelmekért harcolhatnak.

Ezt már csak azért is tartják elképzelhetőnek a riválisok, mert a Scuderia tavaly mindent a 2022-es felkészülésnek rendelt alá, és már nagyon korán átcsoportosította az erőforrásait az új szabályok szerint épülő kocsi fejlesztésére. A kirívóan pocsék 2020-as idénye ráadásul azt jelentette, hogy a Mercedsesnél és a Red Bullnál többet tölthetett aerodinamikai fejlesztéssel. Laurent Mekies sportigazgató szerint azonban nem eszik olyan forrón a kását.

A Mercedes nem zárja ki, hogy a Ferrarival is kell majd csatáznia az idénForrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Onur Coban

„Nagyszerű szervezetről van szó, és minden szükséges erőforrás a rendelkezésükre áll, ezért mindenképpen ott vannak a radarunkon" – mondta Wolff a Ferrariról, amely Mattia Binotto elmondása szerint innovatív megoldásokkal és teljesen új motorral készül az idei évre. Ám azon túl, hogy az első tesztekig mindenki a sötétben tapogatózik az erőviszonyokat illetően, Mekies nem számít arra, hogy a tavalyi kiélezett bajnoki csata és az emiatt a lehető legtovább kitolt 2021-es fejlesztések visszavetnék a két topcsapatot.

„Biztos vagyok benne, hogy [2022-re is] fejleszteniük kellett 2021-ben. Mindkettő elképesztő szervezet, elég megnézni az eredményeiket, hogy lássuk ezt. Ezért egy másodpercig sem becsülném alá a képességeiket arra, hogy nagyszerű 2022-es autót csináljanak" – mondta a Ferrari sportigazgatója.

„Igen, többet kellett költeniük 2021-ben, de ha megnézzük az elmúlt tíz évben elért eredményeiket, nagyon naivnak kell lenni ahhoz, hogy azt gondoljuk, könnyű lesz csökkenteni a különbséget. Mert végső soron továbbra is csökkentenünk kell a különbséget. Megnézzük a 2022-es autó számait ahhoz képest, ahol 2021-ben álltunk,  akkor először el kell tüntetnünk a magunkhoz képesti, majd a velük szembeni különbséget. Úgyhogy nem aggódnék miattuk túlzottan."

Laurent Mekies nem gondolná, hogy a Red Bull és a Mercedes vissza fog esniForrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

Ezzel együtt nem lenne példa nélküli, hogy egy nagy szabályváltozásnál az előző évben a végsőkig a vb-címért harcoló csapat vagy csapatok jelentősen visszaesnek. Elég csak a Ferrari és a McLaren 2009-es, a Red Bull 2014-es, vagy az időben jócskán visszapörgetve a Williams 1998-as formahanyatlására gondolni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK