Társoldalunk:
Hírlevél

Hiába a gyenge kezdés Hamiltontól, Katarban még szorosabbá teheti a vb-t

2021.11.20. 07:04

A Katari Nagydíj pénteki napja után a fő kérdés, hogy Lewis Hamilton vagy Max Verstappen tud közelebb kerülni Valtteri Bottashoz, esetleg megelőzni őt. Erre mindkettejüknek megvan az sansza, de a címvédő esélyeit pont az a tény növelheti, hogy egyelőre csapattársa a mérce.

A 2021-es világbajnokság utolsó három futama előtt a legtöbben úgy vélekedtek, hogy a Red Bullnak Katarban lehet a legnagyobb esélye a Mercedes ellen. Persze ezt mindenki annak a tudatában tette, hogy mind a Losail International Circuit, mind a szaúd-arábiai aszfaltcsík teljesen új az F1-es mezőny számára, az Abu-Dzabiban található Yas Marinát pedig jelentősen átépítették. 

Nappal a Red Bull, este a Mercedes volt a gyorsabb - GalériaForrás: AFP/Andrej Isakovic

A hétvége jól is indult a bikások számára, de tudni lehetett, hogy az első szabadedzés nem reprezentatív, hiszen az időmérőt és a futamot is villanyfényben rendezik, mint ahogyan a második szabadedzést is ilyen körülmények között tartották. Ez utóbbi pedig már sokkal inkább a Mercedesnek kedvezett, de némileg meglepő módon Valtteri Bottas volt az, aki diktálta a tempót.

A finn pilóta 35 századdal verte meg Max Verstappent, és további 72 ezredet adott Lewis Hamiltonnak, vagyis mindketten jelentősen elmaradtak tőle. Persze korábban is előfordult már, hogy a 32 éves versenyző uralta a szabadedzéseket, az időmérőre viszont csődöt mondott, a másik oldalról pedig mindkét világbajnoki aspiráns javulhat, ezért a pole pozíciót nem érdemes előre odaadni.

A világbajnoki cím szempontjából a legfontosabb kérdés az, hogy melyik éllovas tud többet javulni. Hamiltonnak több szempontból is könnyebb dolga van: ő megtekintheti csapattársa beállításainak minden részletét, ráadásul neki csak arra van szüksége, hogy az időmérő, illetve a rajt után Verstappen előtt legyen, hiszen onnantól kezdve Bottas semmiképpen sem lesz neki útban.

A versenytempót illetően sokkal nehezebb megállapítani az erőviszonyokat: a lágy gumikon ugyan a Mercedes volt előnyben, de egyrészt az átlagosnál több kör vált értékelhetetlen, másrészt pedig lehetséges, hogy a futamon inkább a közepesek és a kemények kerülnek elő. Verstappen pedig kijelentette, hogy a C2-eseken sokkal jobban érezte magát.

Hamiltonnak és Verstappennek is van hová javulnia

Bottas tehát jelentős előny birtokában zárta a második szabadedzést, és mindez akkor sem változna, ha szektoronként a legjobb idővel számolnánk. Sőt, a finn pilóta előnye valójában még nőne is: Verstappennel szemben nem jelentősen, csupán 1 századdal, Hamilton ellen viszont több mint fél másodpercre módosulna a különbség. 

Egyelőre Bottas diktálja a tempótForrás: Glenn Dunbar / LAT Images/Motorsport Images

Ennek megfelelően az Amazon Web Services algoritmusa is az ő tempóját tartja a legjobbnak, a 2. helyre viszont csapattársát tette, akinek e szerint 28 százados lemaradása van. A hétszeres világbajnok előnye 13 század legnagyobb ellenfeléhez képest.

Persze sokszor előfordult már, hogy az AWS a közelében sem volt a valóságnak, de azt el lehet fogadni, hogy szigorúan a pénteken látottak alapján Bottasnak van a legnagyobb esélye a pole pozíció megszerzésére. A kulcskérdés az, hogy a két világbajnoki aspiráns közül melyikük tud jobban gyorsulni, és a finn pilóta hol fog elhelyezkedni kettejük viszonylatában.

Mivel új pályáról van szó, a pilótáknak és a csapatoknak nagyobb tere van a fejlődésre, mint általában, annak ismeretében pedig főleg, hogy az aszfaltcsík állapota meglehetősen gyorsan javul. Ebből következik, hogy a szokásosnál is nehezebb tippelni, azonban Hamilton alighanem előnyből indul ezen a téren.

Andrew Shovlin, a Mercedes mérnökigazgatója ugyanis elmondta, hogy a két pilóta különböző beállításokkal kezdte meg a hétvégét, és végül Bottasé vált be. Emiatt Hamiltonnak a második szabadedzésre változtatnia kellett, viszont az autó még akkor sem működött úgy, mint a másik.

Este viszont bizonyára tüzetesen megvizsgálták, hogy mi okozhatta a különbséget, a hétszeres világbajnok, vagy inkább a mérnöki gárdája pedig minden, Bottas kocsijáról érkező adatot átnézhetett. Így minden lehetőségük megvan arra, hogy az időmérőre Hamilton W12-ese is a lehető legjobb állapotba kerüljön.

Verstappennek ez a lehetőség nyilvánvalóan nem áll rendelkezésére, hiszen a nála jóval lassabb Sergio Pérez beállításaiból nem tud okulni, legfeljebb csak néhány apró részletből. Elképzelhető, hogy az első szabadedzésen elvégzett módosítások rosszul sültek el a Red Bullnál, de mivel a harmadik gyakorlás sem lesz igazán mérvadó, a most elvégzett változtatások hatékonyságát nem feltétlenül ellenőrizhetik le tökéletesen a kvalifikáció előtt. 

Hamilton nem kezdett jól, de Bottas segítségével sokat javulhatForrás: AFP/Karim Jaafar

Amit pedig az energiaitalosok egészen biztosan nem fognak egyik napról a másikra megoldani, az az egyenesekben összeszedett hátrány. Mark Hughes, a The-Race.com szakírója rámutatott, hogy alegjobb körüket alapul véve a mérési ponton Bottas 7,5 km/h-val gyorsabb volt Verstappennél, néhány száz méterrel korábban viszont előfordult, hogy a különbség elérte a 10 km/h-t. Többek között ennek a következménye, hogy az első szektorban 224 ezred volt köztük a differencia.

A Red Bullnak ráadásul nem csupán Verstappen, hanem Pérez miatt is fájhat a feje, aki három jónak mondható időmérő után ismét gyengélkedik egy körön. Mindkét szabadedzésen csupán a 8. helyen zárt, és bár az AWS szerint ennél valamivel jobb a helyzet, hiszen az algoritmus az 5. pozícióba sorolja, a mexikói versenyzőnek mindenképpen javulnia kell, hogy legalább a 4. helyet megkaparintsa.

Erre jelenleg Pierre Gasly tűnik a legesélyesebbnek, aki két 2. pozícióval zárta a pénteki napot. Ugyanakkor feltűnő, hogy ezúttal Cunoda Juki is ott volt a középmezőny elején, így felmerül a kérdés, hogy az Alpha Tauri nem használt-e magasabb motorüzemmódot a többieknél.

Ami a középmezőny maradékát illeti, úgy néz ki, hogy a McLaren Lando Norris révén valamelyest magára talált azok után, hogy az elmúlt két hétvégén valóságos mélyütést kaptak a Ferraritól. A maranellóiak előtt viszont még bőven akad feladat, hogy ha el akarják kerülni annak az esélyét, hogy riválisuk csökkentse a pontkülönbséget. Az Aston Martin teljesítménye pedig egyelőre figyelemre méltó, de esetükben hasonló kérdések vetődnek fel, mint az Alpha Taurinál.

Az időmérő végeredményére – az autók és a pilóták teljesítménye mellett – két tényező lehet komoly hatással. A gyorsan tisztuló aszfaltcsíkról már esett szó, viszont a pálya kiszélesítésének, illetve az arra vonatkozó előírásoknak talán még fontosabb szerepük lehet. Az FIA a második szabadedzés előtt úgy határozott, hogy minden kanyarban nézik, hogy a kocsi négy kerékkel elhagyta-e a lila-fehér kerékvetőt, és ha igen, akkor törlik a versenyző körét. Erre tehát mindenkinek vigyáznia kell, legyen szó a mezőny elejéről vagy végéről. 

Verstappen autója itt még szabályos pozícióban van, de az időmérőn neki is figyelnie kellForrás: AFP/Andrej Isakovic

A gumik terén érdekes a helyzet, ugyanis a Pirelli szerint a lágy és a közepes abroncsok között 7 tized a különbség egy körön, míg Hughes számításai alapján ez csupán 2 tized, ami a későbbiekben nőhet. Mindez azért kifejezetten lényeges, mert a futamra a C2-es abroncsok tűnnek ideálisnak, így aki teheti, azokon fog megpróbálni továbbjutni a Q2-ből.

Verstappen a közepes gumikban bízhat?

A versenyszimuláció alapján még nehezebb következtetéseket levonni, ugyanis megtankolt autóval Bottas eltérő abroncsokon ment, mint Hamilton és Verstappen, ráadásul a finn pilóta volt az, aki minden bizonnyal az ideális gumikon autózott.

A két bajnoki aspiráns a lágyakon kezdett, és egyikük sem tett meg sok kört rajtuk, ráadásul ezek közül sem volt mindegyik releváns. Ami viszont tény, hogy az első ötből az értékelhetőek átlagát véve a címvédő közel 2 tizeddel gyorsabbnak bizonyult, de hozzá kell tenni, hogy ellenfele a közepeseken jobban érezte magát.

Ezeket viszont az élmezőnyből csak Bottas használta, így őt nem lehetett összehasonlítani másokkal, az viszont kiderült, hogy ezek a gumik nem fogynak el olyan hamar. A finn versenyző még a 10. mért körében is jobb időt autózott, mint azon a szetten korábban bármikor. Persze a Red Bullok idejével ezt nem lehet összevetni, de az biztos, hogy a versenyszimuláció alatt nem történt olyasmi, ami aggodalomra adhatna okot a Mercedesnél.

A középmezőnyt vizsgálva szinte biztos, hogy az Aston Martinban és az Alpine-ban kevesebb a tartalék, mint a többiekben. Ha ezt figyelembe vesszük, akkor nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy az élcsapatok mögött izgalmas küzdelemre lehet számítani. A McLaren és a Ferrari kifejezetten közel van egymáshoz, és az Alpha Taurit sem lehet leírni, hiszen Gasly a kemény abroncsokon autózott az első etap során.

Az izgalmakat viszont némileg csökkentheti, hogy a pálya valószínűleg nem a legalkalmasabb az előzésre. A gyors kanyarok miatt ugyanis nem könnyű követni az elöl lévőt, ráadásul a célegyenes után szintén egy tempós kanyar jön, ami pedig a kifékezést lehetetleníti el. A DRS persze valamelyest kompenzálhatja ezt, de vélhetően így is nagy sebességkülönbségre lesz szükség a kikerüléshez.

A test a test elleni küzdelmeket azonban egy bizonyos fokig pótolhatják a taktikai csaták: ami egyértelműnek tűnik, hogy a közepes az ideális versenygumi, viszont abban megint van ellentmondás, hogy mi a helyzet a keményekkel. Mario Isola, a Pirelli sportigazgatója kijelentette, hogy a C1-esek csak az első szabadedzésen, melegebb körülmények között működtek jól, Hughes viszont úgy véli, nem sokkal maradnak el a közepesektől.

Szintén a brit szakíró állítása, hogy az előzetesen kalkulált egy helyett két kiállásra lehet szükség. Ennek oka elsősorban a bal első gumi, ami a legnagyobb terhelést kapja, és viszonylag hamar elfogy. Isola azonban némileg ezt is árnyalta, amikor úgy fogalmazott, hogy a kopás mértéke részben a nem felgumizott pályának volt köszönhető, amiből arra lehet következtetni, hogy vasárnap ez már nem lesz akkora probléma.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK