Vettel: Nem azért vagyok az F1-ben, hogy a középmezőnyben szerepeljek

Forma-1, Sebastian Vettel, Aston Martin, Mexikóvárosi Nagydíj 2021, szombat
Aston Martin's German driver Sebastian Vettel races during the qualifying session at Hermanos Rodriguez racetrack in Mexico City, on November 6, 2021, ahead of the Formula One Mexico Grand Prix. (Photo by PEDRO PARDO / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Aston Martinnál versenyző Sebastian Vettel elismerte, a sikerek után nem lelkesíti, hogy jó teljesítménnyel is csak a középmezőnyben versenyezhet, de úgy véli, csapata felemelkedhet.

Legutóbb 2019 szeptemberében győzött F1-es nagydíjon a manapság az Aston Martint erősítő Sebastian Vettel, és elismerte, a négy világbajnoki címe és 53 nagydíjgyőzelme után kevésbé lelkesíti, hogy a középmezőnyben kell szerepelnie.

Vettel idén kétszer állhatott dobogóra, az egyik 2. helyet meg is tarthatta Forrás: AFP/Pedro Pardo

Vettel csillaga a Red Bullnál emelkedett a legmagasabbra, a Ferrarinál is megélt újabb részsikereket, de a vb-címért már csak átmenetileg tudott harcolni, majd 2020 végén kiszorult a Scuderiától, miután kétszer is kikapott Charles Leclerc-től. Vettel már a Ferrarinál ismerkedhetett azzal, hogy milyen a középmezőnyben szerepelni, de ezzel az Aston Martinnál sem tudott megbarátkozni.

– mondta a Sky Sportsnak. – Miután az ember nyert már versenyt, állt már dobogón, és érezte a szurkolóktól az óriási lökést, bizonyos szempontból megerősítést is nyert. Most meg versenyzek, a 8-10. hellyel már úgy érzem, hogy jó versenyt futottam, nem hibáztam, de ez akkor is csak a 8-10. hely. Nem igazán olyan eredmény, amiért itt vagyok. Lehet, hogy elkényeztetett vagyok, mert hozzászoktam a győzelemhez és ahhoz, hogy az élen autózom.”

Vettel abban reménykedhet, hogy az Aston Martin tulajdonosa, Lawrence Stroll kimondott célja, hogy néhány éven belül győzelemre esélyes alakulattá formálja a silverstone-i csapatot. Az viszont egyelőre a német pilóta számára is rejtély, hogy a kanadai üzletember végül sikerrel jár-e, hiszen a törekvésével egyáltalán nincs egyedül az F1-ben.

– nyilatkozta Vettel. – Minden fejlemény nagyon-nagyon ígéretes – nyilatkozta. – Mindig nagyon nehéz kialakítani egy ütemtervet, mert mindenki ugyanezt teszi, mindannyian ugyanoda szeretnénk eljutni, hogy újra a győztesek útjára lépjünk, legyen szó a McLarenről vagy akár az Alpine-ról.”

Vettel nem bánta meg, hogy az Aston Martinhoz szegődött Forrás: Motorsport Images/Zak Mauger

„Pillanatnyilag csak két csapat küzd az élen, meg persze ott van a Ferrari is. Mindig hiszem, hogy megnyerhetem a versenyt, különben többé nem állnék rajthoz, de az biztos, hogy ha megnézzük a statisztikákat, akkor, ha az ember a 8-10-12. helyről rajtol, akkor szó szerint nincs pole pozícióban. Viszont, nem bánok semmit, ez a legfontosabb.”