A kilókkal is küzd az Aston Martin, de átfestené Vettelék autóját

Forma-1, Lance Stroll, Aston Martin, Török Nagydíj 2021, péntek
ISTANBUL PARK, TURKEY - OCTOBER 08: Lance Stroll, Aston Martin AMR21 , leaves the garage during the Turkish GP at Istanbul Park on Friday October 08, 2021, Turkey. (Photo by Glenn Dunbar / LAT Images)
Vágólapra másolva!
Már elkezdett foglalkozni idei festésének megváltoztatásával az Aston Martin, amelynek egy fontos tényezőt is figyelembe kell vennie jövő évi fényezésének meghatározásánál.

A 2022-es szezon és az új szabályok közeledtével a csapatok egyre jobban belemerülnek az új autókkal kapcsolatos teendőkbe. Ez a helyzet az istállót nagy erőkkel fejlesztő, néhány éven belül a világbajnoki címért való csatát megcélzó Aston Martinnál is, amelynek csapatfőnöke elárulta, most kezdték el megvitatni a korábban belengetett fényezésváltoztatást is.

Az Aston Martin festése nem minden körülmények között éri el a kívánt hatást Forrás: Glenn Dunbar / LAT Images/Motorsport Images/Glenn Dunbar

A silverstone-i gárda az idei szezonra változott Racing Pointból Aston Martinná, ami azt is jelentette, hogy megvált a korábbi főszponzor ihlette rózsaszín festéstől, és a brit sportautógyártó sötétzöld színezetét öltötte magára. Az AMR21-es a szezon kezdete előtt sokak szívébe belopta magát a kinézetével, ám az idény elindulása után kiderült, az élőben szemet gyönyörködtető sötétzöld fényezés a televízió képernyőin nem úgy hat, ahogyan azt várták, ráadásul könnyű összekeverni a fekete színű Mercedesszel.

Éppen ezért Otmar Szafnauer csapatfőnök korábban belengette, hogy 2022-re változtatni fognak rajta.

mindezt anélkül, hogy elveszítenénk azt a zöld színt, ami élőben látszik. Nem tudom, hogy meg tudjuk-e csinálni ezt, de meg fogjuk vizsgálni, csak hogy elkülönüljön a TV-ben a többi sötétebb festésű autótól" – nyilatkozta az amerikai.

Az USA Nagydíj előtt pedig ismét szóba került az ügy, Szafnauer az Autosport kérdésére pedig elmondta, hogy már elkezdtek vele foglalkozni, de mivel az új autók súlya általános fejtörést okoz a csapatoknak, ezt is számításba kell venniük.

Bizonyos fényviszonyok között az Aston Martin megszólalásig hasonlít a Mercedesre Forrás: Motorsport Images/Charles Coates

„Most kezdtük el vizsgálni ezt. Volt egy csapatvezetői megbeszélésünk, amelyen elkezdtük megvitatni a jövő évi festést, és hogy az autó melyik részét milyen színűre szeretnénk festeni.

– mondta a csapatfőnök.

A 2022-es szabályok legújabb, ezen a héten publikált változatában a 2022-es autók minimumsúlya 792 kg-ban van meghatározva, ami több, mint az eddigi érték, ám a csapatok többségének várhatóan ez is gondot fog okozni, ezért minden gramm megspórolása fontos lesz.

A súlynövekedést elsősorban a szigorúbb töréstesztek és a nagyobb kerekek okozzák, de az is közrejátszik, hogy az istállók a költségplafon miatt igyekeznek kerülni a könnyebb, de ezáltal drágább anyagok használatát.