A Mercedes szerint Hamilton mégis megúszhatja az újabb rajtbüntetést

Forma-1, Mexikói Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
Mercedes' British driver Lewis Hamilton races during the first practice session at Hermanos Rodriguez racetrack in Mexico City, on November 5, 2021, ahead of the Formula One Mexico Grand Prix. (Photo by ALFREDO ESTRELLA / AFP) / “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by ALFREDO ESTRELLA has been modified in AFP systems in the following manner: [Mercedes' British driver Lewis Hamilton ] instead of [Aston Martin's German driver Sebastian Vettel]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”
Vágólapra másolva!
Bár még mindig nem dőlt el, de Toto Wolff szavai alapján úgy tűnik, hogy Lewis Hamilton az elmúlt időszakban távolabb került az újabb motorcserétől és az azzal járó rajtbüntetéstől. A Mercedes csapatfőnöke örül, hogy az elmúlt évekkel ellentétben az erőforrásuk felveszi a versenyt a Hondával Mexikóban.

Az utóbbi hetekben a Mercedes felől érkező hírek jelentős része arról szólt, hogy megbízhatósági gondok léptek fel az erőforrással kapcsolatban. Ennek legfényesebb bizonyítékát Valtteri Bottas autója szolgáltatta, amibe az USA Nagydíjon már a hatodik belsőégésű motort szerelték be, de ugyanezen a hétvégén Sebastian Vettelnél és George Russellnél is ki kellett cserélni a hajtásláncot.

Hamiltont újabb büntetés fenyegeti, de főnöke szavai alapján bizakodhat Forrás: AFP/Alfredo Estrella

Ennek kapcsán felmerült annak a veszélye, hogy Lewis Hamilton is újabb alkatrészcserére számíthat, ami természetesen büntetést vonna maga után, és ez a világbajnoki küzdelmet is nagyban befolyásolhatja. A Red Bullnál már tudni vélik, hogy a hétszeres világbajnok nem fogja megúszni,

ám Toto Wolff szavai alapján a brit pilóta bizakodhat.

Úgy gondolom, határozottabbnak érezzük magunkat egy bizonyos problémával kapcsolatban, ami úgy tűnik, megoldódott” – nyilatkozta a nemzetközi média képviselőinek a Mercedes csapatfőnöke az első edzésnap végén Mexikóban.

Az osztrák üzletember nemrég még arról beszélt, hogy nem kockáztathatják meg a kiesést, hiszen könnyen lehet, hogy az le is zárná a világbajnokságot. Ehhez képest most nagyon másképp fogalmazott a büntetésről, amit elkerülendőnek tart. Azt még nem jelentette ki, hogy biztosan nem fognak cserélni, azt viszont igen, hogy erre nem Mexikóvárosban fog sor kerülni.

Szerintem soha nem jó bevállalni a büntetést, mert manapság nagyon nehéz előzni – magyarázta. – Láthatták, hogy Valtteri [Bottas] mennyire domináns volt Törökországban, [Austinban] viszont beragadt a forgalomba a szankció után. Szóval menet közben majd eldöntjük, hogy szükséges-e a büntetéssel [járó motorcsere].

Az elmúlt években a Mercedes-motor rendre gyengélkedett a mexikói pályán a magaslatnak betudható ritkább levegő miatt. Bár a telemetriaadatok szerint a 4-es és a 12-es kanyar előtti egyenesek végén Max Verstappen valamivel gyorsabb volt Hamiltonnál, de a célegyenesben, ahol messze a legnagyobb sebességre tesznek szert, még mindig érzékelhető volt a Honda hátránya. Igaz, ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy a Red Bull nagyobb légellenállással ment.

Wolff szerint a Mercedes motorja ezúttal nincs hátrányban a Hondához képest Mexikóban Forrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

„Az autó teljesítménye szempontjából, soha nem volt jó helyszín számunkra, annak ellenére, hogy szeretjük Mexikót, mert annyira szívesen látnak minket – szögezte le Wolff. – Úgy tűnik, nem találjuk az ideális pontot [a beállítások terén], úgyhogy [a szabadedzéseken] különböző irányokat hajszoltunk. Pozitívum, hogy a motorunk jól muzsikál. A korábbi években volt egy kis lemaradás, [de most] rendben van. Azt hiszem, számunkra az a lényeg, hogy a lehető legjobb munkát végezzük, de Max teljesítménye mellett ez talán nehéz lesz.”