Alonso: Hamilton meg fog törni Verstappen nyomása alatt

Forma-1, Orosz Nagydíj, Red Bull, Max  Verstappen, Lewis Hamilton, Mercedes
SOCHI, RUSSIA - SEPTEMBER 26: Race winner Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP and second placed Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing talk in the press conference after the F1 Grand Prix of Russia at Sochi Autodrom on September 26, 2021 in Sochi, Russia. (Photo by Andy Hone - Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A kétszeres F1-es világbajnok szerint nehéz érvényesülni sportágban úgy, hogy valaki nem Angliából származik, de úgy véli, Max Verstappen jól kezeli, hogy ellenszélben versenyez Lewis Hamiltonnal.

A pályán és azon kívül is zajlik a küzdelem az F1-es egyéni világbajnoki címért Max Verstappen és Lewis Hamilton között. Folyamatos a nyilatkozatháború a Red Bullt irányító Christian Horner és a Mercedes főnöke, Toto Wolff között, csapatutasításokat is kilátásba helyeztek, és előfordult már az is, hogy Verstappen és Hamilton összeütközött a pályán.

Verstappen és Hamilton küzdelme a pályán és azon kívül is zajlik Forrás: Getty Images/Motorsport Images/Andy Hone

A küzdelmet sokan generációk harcaként is értelmezik, mert a hétszeres világbajnok Hamilton már a pályafutása végéhez közelít, míg Verstappen ugyan már 2015-től a mezőny tagja és rutinos pilóta lett, még mindig nagyon fiatal és az első világbajnoki címére hajt. A holland pilóta az F1-ben ért be igazán, csiszolatlan gyémántként került a mezőnybe, de

a vadhajtásai ellenére rögtön versenyképes lett, ezt a mezőny egyik doyenje, Fernando Alonso is nagyra értékeli.

„Nagyon tisztelem, amit Max és Lewis csinál – jelentette ki Alonso a Telegraafnak adott interjúban. – Minden hétvégén csúcsformában vannak. Lehet eső, száraz vagy nagyon szeles az idő. Amikor beült a Red Bullba, Max rögtön az élen volt, nem hiszem, hogy bárki más képes lett volna erre” – méltatta ifjú ellenfelét a kétszeres F1-es világbajnok.

Alonso az F1-es pályafutása nagy részét brit hátterű csapatoknál töltötte, a Renault-val két világbajnoki címet nyert és a McLarennel is közel került ehhez, de egyre többször emlegeti, hogy ellenszélben kellett boldogulnia a britek által irányított sportágban. Úgy érzi, hogy ezzel Verstappennek is meg kell küzdenie a britek szupersztárja, Hamilton ellen.

„Nézzen körbe a Forma-1-ben, az emberek többsége Angliából jön. Kihívóként az ember automatikusan rosszfiú lesz. Emlékszik, hogy miket mondtak Maxra? Hogy lázadó volt, nem tisztelte a szabályokat, és mindig átlépte a határokat. Sokszor nem ez volt a helyzet, hanem pusztán azért mondták ezt, mert ő nem brit. Én is pontosan ugyanezen mentem keresztül. Sok a hasonlóság.”

Alonso a McLarennél is azt sugallta, hogy a brit csapatnál honfitársukat, Hamiltont favorizálják Forrás: AFP/Jose Jordan

A spanyol pilóta jól ismeri a pályafutása nyolcadik világbajnoki címére hajtó Hamiltont, hiszen 2007-ben a még újonc versenyző ellen a sportszerűtlenség határait feszegető, elmérgesedett küzdelmet vívott a McLarennél. Azóta a nyilvánosság előtt tisztelettel beszélnek egymásról, de

Alonso mindent beleadott a Hungaroringen, amikor Hamilton ellen kellett védekeznie, és nem titkolja, hogy nagyra értékeli Verstappen versenyképességét.

„Vajon Lewis megtörik a nyomás alatt? Igen, Maxnak köszönhetően. Ez 100 százalék. Ha Lewisnak csak a csapattársával, Valtteri Bottasszal kell küzdenie a világbajnoki címért, akkor minden nagyszerű, de ha érzi a nyomást, akkor bajba keveredik. A szezon során is lehetett látni, hogy a brit gépezet ismét működni kezd. Max ezt nagyon jól kezeli. Nagyon érdekes bajnokság ez, a pályán kívül is.”

Alonso szerint a bajnokság végkimenetelét az is befolyásolhatja, hogy véleménye szerint a britek lobbiznak Hamilton érdekében és a nyilvánosságot is használják annak érdekében, hogy segítsék honfitársukat. Nem mondta ki, de egyértelműen utalt arra az esetre, amikor brit veteránok bírálni kezdték Verstappent a monzai baleset után.

„Nézze meg a két idei balesetet Max és Lewis között! Véleményem szerint, nem egyformán ítélték meg ezeket. A silverstone-i ütközés után a Red Bull kavart, de egyébként viszonylag csöndben maradtak. Monza után sokkal több szóbeszéd volt és Max rajtbüntetést kapott a következő versenyre. Nem hiszem, hogy ezt bárki más is észrevette, de szerintem az is benne volt, hogy bizonyos körökből nyomás érkezett.”