A Red Bull kész félreállítani Pérezt, hogy segítsék Verstappent

Forma-1, Sergio Pérez, Max Verstappen, USA Nagydíj 2021, szombat
AUSTIN, TEXAS - OCTOBER 23: First place qualifier Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing and third place qualifier Sergio Perez of Mexico and Red Bull Racing celebrate in parc ferme during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of USA at Circuit of The Americas on October 23, 2021 in Austin, Texas. Chris Graythen/Getty Images/AFP (Photo by Chris Graythen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Christian Horner kijelentette, ha szükséges, akár Sergio Pérez hazai versenyén is készek csapatutasítást alkalmazni azért, hogy Max Verstappen a lehető legtöbb pontot szerezze.

Sergio Pérez csütörtökön nyitva hagyta a kérdést, a Red Bullt irányító Christian Horner viszont kétséget sem hagyott afelől, hogy szükség esetén félreállítják a mexikói pilótát a világbajnoki címre hajtó Max Verstappen érdekében. A probléma elsősorban azért merült fel, mert ez a helyi közönségkedvenc Pérez hazai versenye.

Pérez az USA Nagydíjon közelebb került Verstappenhez az időmérőn, de a futamon lemaradt csapattársától Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Chris Graythen

Verstappen eddig egyértelműen Pérez fölé nőtt az idei szezon során, csak alkalomszerűen fordult elő, hogy a mexikói pilóta veszélyes volt rá. A pontverseny éllovasa jóval gyorsabbnak tűnt a viszonylag reprezentatív körülmények között megrendezett második szabadedzésen, így meglepetés lenne, ha Pérez önerőből meg tudná őt szorítani, de ha ez történik, a Red Bull akkor is közbelép.

– jelentette ki Horner a Sky Sports műsorában. – Utálnánk, ha olyan helyzetbe kerülnénk, hogy erre kell kérnünk a versenyzőnket, de minden forgatókönyvet meg kell beszélnünk a verseny előtt, és a rajt előtt letisztult tervvel kell rendelkeznünk, hogy mindenki tudja, mi a terv és mi a cél.”

„A célkitűzés a lehető legtöbb pont megszerzése, mert a bajnokság jelenlegi szakaszában nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy pontot is eldobjunk – szögezte le. – Ez egy csapatsport, mindenki betölti a maga szerepét, és ha ez kell ahhoz, hogy maximalizáljuk a pontokat, akkor meg fogjuk tenni.”

Horner szerint a verseny előtt tisztázni fogják a pilótákkal, hogy milyen forgatókönyvek érvényesülhetnek a rajt és a leintés között, de egyértelművé tette, hogy már most tudja, milyen lapot osztanak Péreznek. „Sergio tudja, hogy mi a dolga, hogy támogassa a csapatát és a csapattársát. Csodálatos lenne, ha ilyen problémával szembesülnénk.”

Péreznek is osztanak lapot a világbajnoki küzdelemben Forrás: Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

A Red Bull másik felsővezetője, Helmut Marko a Motorsport-Total.com-nak azt mondta, „Max túl gyors, de mögötte izgalmas lesz, a 2. és az 5. hely között mindenki közel van egymáshoz”, és remélte, hogy Pérez is beleszólhat majd a küzdelembe, mert a második szabadedzésen futott leggyorsabb köre során forgalomba került.