Társoldalunk:
Hírlevél

A közelmúltban több halálos baleset is történhetett volna az F1-ben

2021.10.03. 19:10

A következő szezonra továbbfejlesztik a korábban sokat bírált glóriát, ami a munkálatokat összefogó egyetem oktatója szerint már eddig is több versenyző életét megmentette.

Több látványos és ijesztő baleset is történt az elmúlt évek során a Forma-1-ben, amelyek során közvetlen veszélybe került az autóban ülő versenyző feje, ami jelenleg a pilóták legvédtelenebb testrésze az együléses formulaautók jellegéből adódóan. A problémára a glória nevű bukókeretet vezették be, amit eleinte ugyan sokat bíráltak, de már egyértelmű, hogy életeket ment.

Grosjean fejét a glória védte meg, amikor átszakította a szalagkorlátotForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Tolga Bozoglu

A 2018-as Belga Nagydíjon Fernando Alonso ugratott át Charles Leclerc autóján, 2020-ban Romain Grosjean szenvedett életveszélyes balesetet, amikor Bahreinben átszakította a szalagkorlátot és az autója kigyulladt, idén pedig Lewis Hamilton lehet hálás a glóriának, ami megvédte a fejét, amikor Max Verstappen Red Bullja felmászott a Mercedesre.   

A glória ötlete a Mercedestől származik, de a Cranfield University-n működő motorsport mesterképzés kutatói és oktatói is foglalkoznak a fejlesztéssel, Clive Temple programigazgató a Racefans.com-nak elárulta, hogy a 2022-es autókhoz sokkal erősebb, nagyobb terhelést elviselő és az autó koncepciójába jobban illeszkedő fejvédőt készítenek.

Temple elmondta, a közelmúlt baleseteit is felhasználták az eszköz továbbfejlesztéséhez, de mindegyik esetet külön kezelnek. Kijelentette, bele sem akar gondolni, hogy mi történhetett volna például Grosjean esetében akkor, ha a glória és a többi biztonsági felszerelés nem lett volna kötelező az autón. Ha visszamegyünk az időben, nem hiszem, hogy bárki is túlélt volna egy olyan balesetet.”

„Grosjean balesete kapcsán egyértelmű volt, hogy a felszerelt szerkezet nagyon is kiállta a próbát, és láthattuk, hogy a rendszer, nem csak a glória, hanem az egész jármű, a korlát és a versenyző viselete is összejátszott ahhoz, hogy kialakuljon a túlélés lehetősége” – elemezte a látottakat az egyetem oktatója.

Verstappen és Hamilton baleseténél a sisakot is elérte a kerék, de a súlyos sérülést elkerültékForrás: AFP/Andrej Isakovic

A Hamilton-Verstappen eset kapcsán így látta a történteket: „Úgy gondolom, kulcsfontosságú volt, hogy az egyik autó abszolút a másik tetején volt, de ebből nem kerekedett igazi probléma. Kétségtelen, hogy miként Hamilton is elmondta, fizikálisan és talán mentálisan is megrázták a történtek, de utána ahogy láttuk, megpróbált kitolatni a helyzetből” – mondta Temple.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK