Társoldalunk:
Hírlevél

A Red Bull felbőszítette a Mercedest, mélyponton Hamilton és Verstappen kapcsolata

2021.07.30. 08:12

Közleményben reagált a Mercedes, miután a Red Bull sportszerűtlenséggel vádolta Lewis Hamiltont a közte és Max Verstappen között történt ütközés felülvizsgálati kérelmében. Az energiaitalos csapat tette az FIA tetszését sem nyerte el, a hétszeres világbajnok pedig elárulta, nem sikerült kibékülnie a holland pilótával.

Ahogyan az várható volt, a Brit Nagydíj sportfelügyelői nem fogadták el a Red Bull beadványát és nem vizsgálták meg újra Max Verstappen és Lewis Hamilton silverstone-i ütközését, így a hétszeres világbajnok büntetése sem változott. Egy valamit a jelek szerint azonban elért az energiaitalos csapat: felbőszítette a Mercedest, amely a felügyelők döntése után éles hangvételű közleményben reagált.

A Red Bull és a Mercedes kapcsolata csak rosszabb lettForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Dan Istitene

„A Mercedes-AMG Petronas F1 Team üdvözli a döntést, amelyben a felügyelők elutasították a Red Bull felülvizsgálati kérelmét” – áll a címvédő istálló által kiadott közleményben.Az incidens lezárása mellett reméljük, hogy ez a döntés egyben a Red Bull Racing vezetésének arra tett kísérletének a végét is jelzi, hogy aláássa Lewis Hamilton jó hírnevét és becsületét, beleértve az általuk benyújtott dokumentumokat a sikertelen felülvizsgálati kérelemhez. Most már alig várjuk, hogy ezen a hétvégén versenyezzünk és folytassuk a kemény küzdelmet a 2021-es világbajnoki címért."

Hogy mitől dühödött be ennyire a Mercedes, arról később, előbb nézzük meg, hogy milyen mélységekig ment el a Red Bull annak érdekében, hogy elérje az újabb vizsgálatot. A felügyelői indoklásban négy pont szól arról, hogy milyen, szerinte új bizonyítékokkal állt elő a csapat. Elsőként a rendelkezésükre álló GPS-adatok alapján összevetették Hamilton és Verstappen útvonalát, majd azzal összehasonlítandó ugyanezt megtették Hamilton, a verseny 50. körében, Charles Leclerc megelőzése közben ugyanott követett ívével, így próbálva bizonyítani, hogy a hétszeres világbajnok ha akarta volna, Verstappen mellett is be tudta volna venni a kanyart.

Már a Formula Student gépátvétele zajlott a silverstone-i pálya régi F1-es paddockjában, amikor Albon a 2019-es Red Bull-lal körözve igyekezett uyganúgy bevenni a Copse-kanyart, ahogyan azt Hamilton tette Verstappen ellen

A Red Bull emellett Sergio Pérezzel a szimulátorban is leszimulálta a balesetet, és ennek az eredményét is benyújtotta, valamint – és ez a legelképesztőbb – Alex Albonnal, a csapat tesztpilótájával július 22-én tesztnapot tartott Silverstone-ban, amely során a thai-brit versenyző egy RB15-ös volánja mögött újrajátszotta a Hamilton által a balesetkor követett ívet, megmutatva, hogy azzal a tempóval, amivel a hétszeres világbajnok fordult be ott és akkor a Copse-kanyarba, nem tudta volna bevenni azt, ha nincs mellette Verstappen és nem érnek össze. (Ez a teszt egyébként kívül esik a költségplafonon, mivel elég régi autóval teljesítették ehhez, így természetesen a teszttilalmat sem sértette meg a csapat, ugyanakkor nem kevés pénzt áldozott azért, hogy elérje a felülvizsgálatot.)

A felügyelők lényegében azért utasították el az "új bizonyítékokat", mert azokat a csapat nem „felfedezte", hanem már az eredeti vizsgálat során is rendelkezésre álló bizonyítékokból (GPS-adatok) alkotta újra.

A Red Bull videót is kiadott Albon tesztjéről (ebben a körben természetesen az ideális íven veszi a Copse-t), amelynek céljára csak most derült fény

A felügyelők azonban nemcsak a benyújtott bizonyítékokra reagáltak, hanem indoklásuk végére egy elsőre jelentéktelennek tűnő, ám annál jóval lényegesebb, és a Mercedes felháborodására választ adó bekezdést biggyesztettek.

A felügyelők némi aggodalommal jegyzik meg, hogy bizonyos vádak szerepelnek a csapat fentebbi levelében. Az ilyen vádak talán igen, de talán nem lettek volna relevánsak a felügyelőknek, ha megadják a lehetőséget a felülvizsgálatra. A felügyelők talán nevesítették volna ezeket a vádakat bármilyen döntésben, ami a felülvizsgálatot követi. A beadványt elutasították, így a felügyelők nem kommentálják ezeket a vádakat."

Miről szól ez a bekezdés? Arról, hogy a Red Bullnak arra is gondolnia kellett, hogy ha az új bizonyítékokat elfogadja a testület és újravizsgálja a balesetet, valamilyen okból kifolyólag szigorítsa Hamilton büntetését, hiszen egyszer már vétkesnek találták és megbüntették. Silverstone-ban a felügyelők úgy találták, hogy a hétszeres világbajnok csak „túlnyomó részben" felelős az ütközésért, a Red Bullnak tehát azt kellett elérnie, hogy „teljes mértékben" őt tegyék felelőssé (a Racefans értesülései szerint nem az igencsak valószínűtlen eltiltást vagy utólagos kizárást, hanem a Magyar Nagydíjra vonatkozó rajtbüntetést akartak kiharcolni).

A Red Bull rossz színben tüntette fel Hamiltont a Mercedes szerintForrás: AFP/Florion Goga

Sajnos mivel a Red Bull által benyújtott kérelem szövegét nem ismerjük, és a felügyelők csak azokat a pontokat hozták nyilvánosságra, amelyek a felülvizsgálat elérésére vonatkoztak, nem tudjuk, hogy milyen vádak állnak benne, de

a Mercedes közleménye alapján szinte biztosan kijelenthető, hogy a Red Bull azt állította, hogy Hamilton szándékosan lökte ki Verstappent.

Mivel a címvédő istállótól Ron Meadows sportigazgató, Andrew Shovlin mérnökigazgató és James Vowles motorsport-stratégiai igazgató is részt vett a meghallgatáson, a Mercedes látta, hogy mivel vádolják őket, ez pedig az FIA mellett az ő tetszésüket sem nyerte el.

Verstappen és Hamilton sem békült ki

A Red Bull és a Mercedes baleset óta amúgy sem felhőtlen kapcsolata a felülvizsgálati kérelemmel újabb csapást szenvedett el, de nemcsak a csapatok, hanem Hamilton és Verstappen között sem rózsás a helyzet. A Magyar Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján előbbi elismerte, hogy Hamilton felhívta őt és beszélgettek, de részletekbe nem akart bocsátkozni.

A hétszeres világbajnok szavaiból azonban már sejthető, hogy nem sikerült elásniuk a csatabárdot. Felhívtam Maxot, csak hogy megtudjam, jól van-e, és tudassam vele, hogy továbbra is tisztelem. Ezt ő talán nem viszonozta, de nincs ezzel gond" – nyilatkozta Hamilton a Hungaroringen.

Vajon a Hungaroringen kézfogás sem lesz?Forrás: AFP/Lars Baron

Verstappen továbbra is neheztel riválisára és a csapatára amiatt, ahogyan silverstone-i győzelmüket ünnepelték, Hamilton azonban most is azt hangsúlyozta, mit sem tudott arról, hogy a holland pilótát kórházba vitték. „Amint azt a legutóbbi futam után is elmondtam, nem voltam tisztában vele [hogy kórházban van], mivel nem szóltak. Láttam a kivetítőn, hogy kiszállt az autóból és úgy tűnt, hogy rendben van, majd nekem is szóltak, hogy nincs baja. Úgyhogy a sajtótájékoztatók utánig nem tudtam, hogy kórházba szállították."

Nem gondolom, hogy a viselkedésünk tiszteletlen lett volna, de amint mondtam, egy dolog úgy ünnepelni, hogy tudjuk, mi történt, és egy másik úgy, hogy nem. Mint mondtam, nem tudtam róla. De ez volt a hazai versenyem. Elképesztően keményen dolgoztunk Isten tudja mennyi ideig, hogy ilyen eredményt érjünk el, és micsoda monumentális pillanat volt átélni, hogy a teljes hazai közönség először volt ott 2019 óta. Nem volt szándékos ünneplés, egyszerűen csak előtört az öröm, látva azt a sok ünneplő embert, együtt. Ezek a nemzeti érzelmek. Nem fogom elrejteni az érzelmeimet. Elképesztő érzés volt annyi embert látni."

Hogy Hamilton és Verstappen viszonya rendeződik-e, vagy mostantól erre számíthatunk, az a jövő zenéje, a Magyar Nagydíj csütörtökjén látott találkozásuk mindenesetre nem azt mutatja, hogy egyhamar újra jóban lesznek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK