Vágólapra másolva!
A 39 éves Fernando Alonso egyelőre a legjobb teljesítményével sem tud csapattársa, Esteban Ocon szintjére kerülni, de elmondása szerint számított erre.

Fernando Alonso versenyek óta önkritikusan nyilatkozik saját teljesítményéről, amely továbbra sem éri el azt a szintet, amely elegendő lenne csapattársa, Esteban Ocon legyőzéséhez. Az F1-be az idei szezon előtt visszatérő kétszeres világbajnok két futammal ezelőtt keményen kritizálta magát, mondván a következő versenyre szintet kell lépnie. Ez a futam a Portugál Nagydíj volt, amely után a dühből vezető spanyol úgy érezte, hogy először hozta ki a legtöbbet az Alpine-ból, Ocontól viszont így is kikapott. Akárcsak a legutóbbi versenyen, Barcelonában, ahol beismerte, hiába nyújt 100%-ot, most még ez is kevés.

Alonso továbbra sem tudja hozni azt, amit Ocon Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd

Persze nem Alonso egyetlen olyan pilóta, aki szenved a csapatváltás után (nála ráadásul a kihagyás is közrejátszik), az ő esetében azonban feltűnő, hogy egyelőre nem is nagyon van szemmel látható fejlődés a teljesítményben. A Spanyol Nagydíj időmérőjén például több mint 5 tizedmásodpercet kapott Ocontól, majd a futamon kockázatos stratégiát követett, végül azonban nem jött be a hazardírozás és csak a 17. helyen zárt.

Az időmérős párharcok tekintetében már 3-1-re vezető francia pilóta Alonso szerint remekül teljesít, így egyáltalán nem a véletlen műve, hogy eddig az esetek többségében nem tudta legyőzni őt. „Szerintem jó, miként ezt láthatjuk is. Jelenleg nagyon jó formában van és teljes mértékben beépült a csapatba. Tavaly dobogóra állhatott Bahreinben, a bajnokság utolsó részében, most pedig tökéletes hétvégéket hoz össze. Úgyhogy ez nagyon jó.

– ismerte be a kétszeres világbajnok.

Alonsónak az az elmélete, hogy az enstone-i gárda elmúlt szezonjait vizsgálva ennél a csapatnál valamiért tovább tart a beilleszkedés, így nem pánikol, hanem dolgozik tovább, és akkor szerinte inkább előbb mint utóbb Oconnal egy szinten lehet. „Bizonyos módon beszéltünk erről és számítottunk erre – utalt arra, hogy nem érte meglepetésként a csapaton belüli lemaradása. – Amikor Carlos [Sainz] csatlakozott a Renault-hoz, nem volt olyan gyors, mint [Nico] Hülkenberg. Emlékszem, hogy 2019-ben az első néhány versenyen Daniel [Ricciardo] pedig lassabb volt, mint Nico, 2020-ban, a második évében viszont már nagyon jól teljesített.”

„Esteban tavaly szenvedett ellene, a második évében viszont ő is jó. Úgyhogy a jelek szerint ez a csapat egy kicsit más, mint a többi, az embernek pedig alkalmazkodnia kell ehhez. Én megpróbálom a lehető leggyorsabban megtenni ezt, miközben nem aggódom. Nagyon hamar el fog jönni [hogy Ocon szintjén legyek], mivel Imolában és Portimaóban is szinte egyszerre szeltük át a célvonalat."

Alonsónak még kell idő Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd

Ami a Spanyol Nagydíj hévégéjét illeti, az Ocon által szállított újabb pontszerzés és az, hogy mindkét autóval bejutottak az időmérőn a legjobb tízbe, Alonso szerint biztató jel. „A hétvége összességében nagyon pozitívan alakult. Portimaóban versenyképesek voltunk, de nem tudtuk, hogy ez csak annak a pályának szólt-e. Majd most Barcelonában ismét azok voltunk.

Ez pedig jó hír, miután az első két versenyen még a Q3-ba is nehéz volt bekerülnünk" – mondta a spanyol, majd hangsúlyozta, hogy természetesen rengeteg munka vár még rájuk, és nem csak az autóval, hanem a stratégiával és a gumik megértésével is.