Vágólapra másolva!
Élethosszig tartó eltiltást kért az FIA a gokart-világbajnokság tavalyi futamát többször is megzavaró Luca Corberi ügyében. Az egykori versenyző védői Michael Schumacher 1998-as esetét hozták fel mentségként, de az FIA ezt nem fogadta el.

Sportszerűtlen jelenetek zajlottak le a KZ gokart-világbajnokság tavaly, Lonatóban megrendezett futamán. A pálya tulajdonosának fia, a 23 esztendős Luca Corberi kiesett, majd ellenfele, Paolo Ippolito felé hajította gokartja lökhárítóját. Az incidens ezzel nem ért véget, Corberi és apja a leintés után is rátámadt Ippolitóra, akit sokkoltak a történtek.

Corberi első akciója Forrás: FIA

Az eset azonnal megbotránkozást váltott ki az autósport közvéleményéből, a 2009-es F1-es világbajnok örökös eltiltást javasolt Corberi tette láttán, az FIA pedig kilátásba helyezte, hogy a lehető legsúlyosabb büntetést kéri majd a kihágásért.

Corberi bejelentette, örökre felhagy a versenyzéssel, de a hivatalos eljárást ezzel nem kerülhette el.

A Motorsport Magazine tudósítása szerint az ügy tárgyalásán az FIA képviselői örökös eltiltást kértek Corberi büntetéseként, arra hivatkoztak, hogy az események példátlanul súlyosak. Tanúvallomást tett a 2020-as esemény versenyigazgatója, Pasquale Lupoli is, ő azt mondta, még sohasem látott ehhez fogható viselkedést a lonatói pályán.

A Rui Botica Santos által elnökölt tárgyaláson az FIA képviselői amellett érveltek, hogy Corberi előre megfontolt szándékkal cselekedett, ezért is kértek súlyos büntetést. A versenyző védői viszont azt állították, hogy „indulatból”, nem „szándékosan” viselkedett így, és Michael Schumachert hozták fel példának.

Schumacher azt hitte, hogy Coulthard meg akarta őt ölni, ezért puszta kézzel akart elégtételt venni, végül rendezték a nézeteltérést Forrás: F1 TV

A védők felidézték, ahogy a „nagy bajnok” Schumacher az 1998-as Belga Nagydíjon puszta kézzel akart elégtételt venni, miután nekiütközött David Coulthard autójának egy lekörözés során. A védelem szerint Schumacherben dolgozott az adrenalin, és Corberi esetét is a Spában látottakhoz hasonlították.

Az FIA képviselői viszont felidézték, hogy Corberi a paddockban üldögélt azelőtt, hogy másodszor is rátámadt a leintés után beérkező Ippolitóra, ami álláspontjuk szerint előre megfontolt szándékra utal. Megerősítették, hogy nem tartják elégségesnek a határozott idejű eltiltást, annál súlyosabb ítéletet kértek. Végső döntés két-három héten belül várható.