Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel elárulta, izgatottan várja, hogy a Ferrari után az Aston Martinnál folytassa az F1-es pályafutását. A csapattól távozó Sergio Pérez szerint ellenfele jól döntött, hogy elfogadta az ajánlatot, mert versenyképes autóra számít a silverstone-i istállótól.

A vasárnap rendezett Abu-dzabi Nagydíjon lezárult egy korszak, Sebastian Vettel hat közös év után elköszönt a Ferraritól és ugyanígy tett Sergio Pérez is, aki hét szezon után búcsúzott el a Racing Pointtól (korábbi nevén Force India). A 2021-es évtől a négyszeres világbajnok érkezik az egyszeres futamgyőztes helyére az Aston Martin színeiben versenyző csapathoz.

Vettel az Aston Martin színeiben folytatja a pályafutását Forrás: Racing Point F1 Team

A helyzet furcsasága, hogy Pérez talán sohasem versenyzett még ennyire jól a Forma-1-ben, a Szahíri Nagydíjat némi szerencsével meg is nyerte, Vettel viszont csak bukdácsolt a Ferrarinál az utolsó szezonja során, de a Racing Pointnál úgy vélik, hogy a tapasztalata révén segíthet élcsapattá formálni az istállót, ami 2018-ban még csődvédelem alatt állt.

Vettel idei formáját és Pérez győzelmét látva sokan hibának tartják, hogy új csapata a nagynevű, de az utóbbi időben szerény teljesítményű pilótára voksolt,

és Ross Brawn, az F1 sportért felelős ügyvezetője is úgy vélte, hogy Vettelnek „nagy kabátot” kell magára vennie, hogy a sikeres Pérez nyomdokaiba léphessen. A mexikói versenyző viszont árnyaltabban értékelte a helyzetet.

„Én is láttam ezt a nyilatkozatot, és azt gondoltam, nehéz elképzelni, hogy egy négyszeres világbajnoknak nagy kabátot kell magára vennie egy olyan sráccal összehasonlítva, aki épp nyert egy versenyt. Bizonyos szempontból viszont ilyen a Forma-1, a bajnoki címek és a győzelmek nem sokat jelentenek, mert nagyon sok múlik azon, hogy az ember milyen szintű autókat kap a pályafutása során. Viszont, szerintem

ahol biztosan jól érzi majd magát, élvezni fogja, ez a legfontosabb. Kétségem sincs afelől, hogy a csapat erős lesz, bizonyos, hogy szenzációs autót kap majd.”

Idén a tavalyi Mercedesre emlékeztető Racing Point egyértelműen jobb autó volt a Ferrarinál és a csapat hozzáállása is kedvezhet Vettel megújulásának Forrás: AFP/Joe Klamar

Vettel az idei szezonzárón elmondta, nagyon izgatottan várja, hogy mit hoz számára a jövő, 33 évesen már nem tartozik a mezőny legfiatalabb tagjai közé, de mégis úgy érzi, olyan most a helyzet „mintha kisgyerek lennék, aki először megy be a játékboltba.”. Amikor a német Sky Sports műsorában arról kérdezték, hogy konkrétan mi iránt lelkesedik, azt felelte:

A német pilóta megerősítette, hogy ferraris versenymérnöke, Riccardo Adami nem tart vele az Aston Martinhoz, hanem a Scuderiánál marad és Carlos Sainz munkáját segíti majd. Természetesen nem ez az egyetlen poszt, ahol Vettelnek új munkatársai lesznek, sőt, Otmar Szafnauer csapatfőnök Abu-dzabiban megerősítette, további bővítéseket terveznek.

Szafnauer (balra) és Vettel együtt építheti tovább az Aston Martin F1-es csapatát Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„Folytatjuk a toborzást, kibővítjük a tervezési és gyártási kapacitásunkat. Néhány más csapathoz képest szerényebb alapokról indultunk, de az Aston Martin belépésével mi is növekszünk, és a céget megfelelő méretűvé tesszük. Úgy gondolom, további 20-30 százalékos bővülés várható, és azon is keményen fogunk dolgozni, hogy a tőlünk telhető legjobban megtervezzük, fejlesszük és építsük a saját autónkat.”