Társoldalunk:

Pérez 10 évet várt, hogy 50 év után ismét mexikói győztest adjon az F1-nek

2020.12.06. 20:48

Az élete első Forma-1-es futamgyőzelmét szerző Sergio Pérez csak remélte, hogy nem álmodik, miután megnyerte a Szahíri Nagydíjat. Nem csak neki marad azonban felejthetetlen ez a nap, az első dobogós helyezését ünneplő Esteban Oconnál is eltört a mécses.

1970. június 7. Ezen a napon nyert legutóbb mexikói pilóta a Forma-1-ben Pedro Rodríguez révén, több mint 50 éves böjtnek vetett véget tehát Sergio Pérez a Szahíri Nagydíjon aratott győzelmével. Az első körben Charles Leclerc által kiütött pilóta az utolsó helyről küzdötte fel magát az elsőre, és bár a Mercedesek hatalmas baklövésével szerencséje is volt, úgy érzi, teljes mértékben megérdemelte a sikert.

Pérezen végig látszott, mennyit jelent neki az első győzelem - A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Tolga Bozoglu

„Remélem, hogy nem álmodom, mert korábban erről a pillanatról álmodtam olyan sok éven át. 10 évbe telt elérnem – nyilatkozta az autóból kiszállva Pérez, aki 190. futamán tudott először nyerni, ami rekord, amelyet eddig Mark Webber tartott 130. futammal. – Hihetetlen, nem tudom, hogy mit mondjak. Az első kör után a versenyemnek annyi volt, akárcsak a múlt héten, de minden arról szólt, hogy nem adtam fel és felzárkóztam, hajtottam és a lehető legjobbra törekedtem. Ebben a szezonban a szerencse nem állt mellettünk, de ma végre igen, és szerintem saját erőből nyertünk. Igen, a Mercedeseknek voltak gondjaik, de a végén elég erős voltam, hogy magam mögött tartsam George-ot, aki fantasztikus versenyt teljesített ma."

Pérez elárulta, hogy miután a Leclerc-rel történt ütközést követően lecserélték a kerekeit, a biztonsági autó mögött sikerült elfékeznie a gumikat, amitől a teljes első etapban vibrációval küzdött.

„Nagy hibát követtem el a Safety Car alatt, nagyon csúnyán blokkoltam a bal első kerekemet, úgyhogy az első etap során nagyon nagy vibrációval küzdöttem. Amikor a második etapban jöttem fel, azt mondtam a csapatnak, hogy olyan érzés vezetni az autót, mint egy limuzint. Annyira könnyű volt, elképesztő tempóra voltunk képesek. Nagyon jól kezeltük a versenyt, előzetesen azt hittük, hogy két kiállás lesz, a pénteki hosszú etapom után pedig tudtuk, hogy mit kell tennünk ehhez."

190. futamán jött az első siker - A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennon

Az interjút készítő David Coulthardnak Pérez azt is elmondta, hogy semmiképpen sem szeretné, ha az idei lenne az utolsó szezonja az F1-ben, és legkésőbb 2022-ben újra a mezőnyben lesz. „Egy kicsit jobban békére lelek magammal. Nem az én kezemben van a jövőm, de folytatni szeretném. Ha jövőre nem leszek a rajtrácson, akkor 2022-ben visszatérek."

A harmadik helyen végző Lance Stroll egy kicsit el volt kenődve amiatt, hogy nem ő nyert, de sportszerűen gratulált Péreznek. „Elképesztő verseny volt ez a csapatnak. Egy részem egy kicsit csalódott, mert szerintem megnyerhettem volna a versenyt, de egy kicsit későn fékeztem a kiállásom után és Esteban [Ocon] meg tudott előzni. Utána nem volt meg a tempóm, elfékeztem magam, Sergio is megelőzött. Nem igazán volt meg a tempóm Esteban megelőzéséhez, úgyhogy ott kicsit feltartott, de mindent egybevetve nagyon boldog vagyok a csapat miatt. Hihetetlen eredmény ez, pontosan erre volt szükségünk a bajnokságban."

„A Sergio elleni csatában feküdtem a DRS-gombon a hármas kanyarból kifelé, de Sergio jól gyorsított ki, én védekeztem és egyszerűen rosszul mértem fel a féktávot. Ugyanakkor nagyon boldog vagyok Sergio miatt, régóta várt a győzelemre, ami végre összejött neki, úgyhogy igazán boldog vagyok miatta."

Ocon első dobogójának örülhetett - A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Tolga Bozoglu

Nem csak Pérez, hanem Esteban Ocon is sírt a levezető körben, hiszen a francia pilóta 66. F1-es futamán életében először állhatott dobogóra.

Nincsenek szavaim. Sírtam, amikor áthaladtam a célvonalon, ennyi érzelem tört ki belőlem. Kemény szezon volt ez, nem mindig volt kifizetődő, de soha nem vettünk vissza, keményen dolgoztunk, motiváltak maradtunk. Ez nagyon fontos, mert amikor egyre kevesebben hisznek benned, akkor fontos, hogy higgy magadban. Ma összehoztuk, aminek nagyon örülök. Kifizetődött a kemény munka."

Ocon tudja, hogy az idén sok kritikát kapott amiatt, hogy elmaradt Daniel Ricciardótól, de úgy érzi, hogy egyre jobban felzárkózik az ausztrálra. „Daniel egy fantasztikus mérce, jó idénye van, ahogyan azt a második szezonjában várni is lehetett. Összességében úgy érzem, hogy a fejlődésem erős ütemben halad, egyre közelebb kerülök hozzá és ez a dobogó a hab a tortán."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK