Társoldalunk:

Binotto tagadja, hogy akadályozzák Vettelt, többet várnak tőle

2020.10.26. 08:40

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke leszögezte, Sebastian Vettel és Charles Leclerc autója műszakilag teljes mértékben megegyezik egymással, és egy kicsit odaszúrt a négyszeres világbajnoknak. A német pilóta árnyalta korábbi megszólalását ezzel kapcsolatban.

A Portugál Nagydíj hétvégéje során Sebastian Vettel többször is olyan kijelentést tett, amelyből arra lehetett következtetni, hogy a Ferrari nem teljesen ugyanolyan autóval küldi ki őt, illetve csapattársát, Charles Leclerc-t. A 33 esztendős pilóta a futam után úgy fogalmazott, hogy a másik Ferrari egyértelműen gyorsabb az övénél. 

Binotto leszögezte, a két Ferrari teljesen egyformaForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

A négyszeres világbajnok szavai természetesen Mattia Binotto csapatfőnökhöz is eljutottak, aki igyekezett megcáfolni az összeesküvés-elméleteket. A maranellóiak csapatfőnöke egy kicsit oda is szúrt a szezon végén távozó versenyzőjének.

Seb és Charles autója teljesen egyforma, efelől senkinek nem lehet kétsége – nyilatkozta a Sky Italiának. – Remélem, Sebastiannak jó időmérője lesz Imolában, a futamon pedig meg tudja mutatni, hogy mire képes. Charles remekül teljesít, a második pilótától viszont több lenne elvárható.”

Később Vettel is próbálta tompítani a korábban elhangzottakat, és elmondta, nem gondolja, hogy ő és Leclerc különböző autót kapna. Ugyanakkor ő valamiért folyamatosan szenved, és nehezen tud összehozni egy jó kört.

„Szeretném azt hinni, hogy ugyanolyan autónk van, mert bízom azokban, akik körülöttem dolgoznak a garázsban – idézi a német pilótát a Racefans. – Egyrészt a stopperóra, illetve a köridők, másrészt az érzéseim alapján szerzek információt. Utóbbi szempontból nagyon küszködtem, hogy jó köröket rakjak össze, kiegyensúlyozottan teljesítsek, és érezzem azt a tapadást, amit Charles is. Szóval dolgozom rajta.”

Vettel arra is rámutatott, hogy leginkább az időmérők okoznak neki nehézséget, amit az is bizonyít, hogy a legutóbbi nyolc kvalifikáció egyikén sem jutott be a Q3-ba. Ez pedig alapvetően befolyásolja a versenyét, mert hátulról már nehéz jó eredményt elérnie.

„Kizárólag munkával juthatok túl ezen. A velem együtt dolgozó csapattal mindent meg fogunk tenni, és reméljük, hogy legközelebb jobb pozícióban leszünk. Jelenleg egyértelműen szombaton vagyunk gyengék, vasárnap pedig azért szenvedünk, mert rendre bent vagyunk a sűrűjében, így pedig nagyon más, és sokkal nehezebb versenyezni. Úgyhogy a vasárnap nem mindig ad megfelelő összehasonlítási alapot.

Vettel úgy véli, vasárnapi teljesítményét alapvetően meghatározza, hogy a mezőny sűrűjéből kell indulniaForrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

Sokan úgy vélik, az idei Ferrari nem fekszik Vettel vezetési stílusának, és elsősorban ezért nem tudja megközelíteni Leclerc teljesítményét. A négyszeres világbajnok azonban nem így látja, szerinte pusztán arról van szó, hogy csapattársa bizonyos értelemben jobban érzi az autót, mint ő.

„Hosszú ideje versenyzek, az ember pedig néha olyan kocsit vezet, amely fekszik neki, máskor nem. Ezzel együtt mindig próbál minél gyorsabban alkalmazkodni, hiszen ezt kell tennie, az idei évben pedig én is ezen vagyok. Ebből a szempontból tehát semmi nem változott. Az a lényeg, hogy mekkora tapadást érzünk, és abból mennyit használunk ki. Erre mondtam, hogy Charles esetében úgy tűnik, az autónak azon a részén érez tapadást, ahol én nem. Egyértelmű, hogy valamilyen oknál fogva nem vagyok olyan gyors.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK