Társoldalunk:

Vettel: Nem vagyok hülye, Leclerc autója sokkal gyorsabb

2020.10.25. 18:04

Charles Leclerc a 4. hely révén hozta a jelenlegi helyzetben elvárható legjobb eredményt a Ferrarival a Portugál Nagydíjon, Sebastian Vettel viszont nem tudott lelkesedni azért, mert legalább a pontszerzés összejött a számára.

Portimaóban is az idén megszokottak szerint alakultak az erőviszonyok a Ferrarinál: Charles Leclerc az autója versenyképességének megfelelően a 4. helyen zárt, Sebastian Vettel viszont csak a középmezőnyben küszködött a Ferrarival, és a 15. helyről végül csupán a 10. pozícióig tudott felzárkózni, ami mindössze 1 pontot ért a számára.

Vettel és Giovinazzi koccant az első körben - GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Joe Portlock

A négyszeres világbajnok a szombati időmérőn zsinórban nyolcadszor esett ki a Q2-ben, ilyen még újoncként, a Toro Rossóval sem fordult vele elő, a futamon pedig nem vált be a verseny elején a közepes keverékű gumi, majd korán átállították őt kemény keverékű abroncsokra, így végül odaért pontszerző helyre, de ez egyáltalán nem lelkesítette.

Nem csak egy pontért vagyok itt – szögezte le az RTL műsorában. – Sok gondom volt az első körök során. Az autó újra és újra elvesztette a tapadását, és nehéz magabiztossá válni, amikor hiányzik a következetesség” – nyilatkozta a német pilóta, aki végül körhátránnyal fejezte be a Portugál Nagydíjat, alig megelőzve a 16. helyről kezdő Kimi Räikkönent.

Vettel teljesítményét éles bírálatok érik, ő azonban kijelentette, ezekkel nem foglalkozik, a csapattársa tempójával viszont rendszeresen összehasonlítja a saját teljesítményét.

A másik autó nyilvánvalóan sokkal gyorsabb." „Én mindig ugyanott veszítek időt, látom az adatokból. Egy idióta nyilván képtelen lenne eljutni [Leclerc] szintjére, de bátorkodom kételkedni abban, hogy teljesen hülye lennék – szúrt oda. – Magamba kell néznem és a saját dolgommal kell foglalkoznom, de persze fáj, mert a saját elvárásaim nagyobbak annál, amit a külvilág támaszt. Nehéz feldolgozni ezt, mert túlságosan ambiciózus vagyok és túlságosan éhes a sikerre.”

Leclerc-nek sem volt esélye a dobogó elérésére, de legalább körön belül maradt a Mercedesekhez képest - GalériaForrás: AFP/Getty Images/Jorge Guerrero

A négyszeres világbajnok szerint az idei Ferrari nagyon bonyolult, és úgy érzi, miközben Leclerc-nek jól megy és csapattársa magabiztos az autóban, ő a legtöbbször a pályán kívül találja magát, ha hajszolni kezdi az autót. „Az első kör most is nagyon zavaros volt, nem tudtuk felmelegíteni a gumikat és nem volt meg a szükséges önbizalom.” Nem lehetünk elégedettek a 10. hellyel.”

„A fejlesztések apró előrelépéseket hoztak, de az autó nagyjából ugyanolyan az év eleje óta. Talán a pálya most jobban passzolt hozzánk – morfondírozott. – Bonyolult a helyzet. Minden tőlem telhetőt megteszek, de a kemény munkánk ellenére nem találunk megoldást” – ismerte el, és hozzátette, már csak a munkatársai legszűkebb körében tud megbízni.

Leclerc ezzel szemben a Sky Sportsnak azt mondta, „extrém boldog” a Portugál Nagydíjon elért 4. helye láttán. „Nagyon fontos volt a csapat számára, hogy egy ilyen pozitív eredményt érjünk el, különösen a Nürburgring után, ahol a futamon iszonyúan szenvedtünk. Most végre nagyon jó hétvégénk volt az időmérőn és a futamon is.”

„Ez jó érzés és megmutatja azt is, hogy jó irányba tartunk. Az elmúlt versenyeken apróbb fejlesztéseket vetettünk be, és úgy tűnik, mindegyik rendesen működik. Ennek nagyon örülök.”

A monacói pilóta hozzátette, továbbra is nehéz helyzetben vannak, de nagyon elégedett a csapat munkájával, mert az elmúlt négy verseny során mindig javultak egy kicsit. Szerinte jövőre is hasonló hozzáállás várható a csapattól. „Mindenki azt várja tőlünk, hogy előrukkoljunk egy teljesen új csomaggal és a győzelemért harcoljunk, de ez nem fog megtörténni. Egyelőre elégedett vagyok azzal, ahol tartunk.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK