Társoldalunk:
Hírlevél

Vettel: Rájöttem, hogy nem a Forma-1 körül forog a világ

2020.03.16. 13:21

A Ferrari négyszeres világbajnoka az évek során rájött, hogy az autóversenyzésen és a Forma-1-en túl is van élet.

Sebastian Vettel az idén várhatóan tizenharmadik teljes szezonját fogja elkezdeni a Forma-1-ben, ha előbb-utóbb elindul a 2020-as szezon. A négyszeres világbajnok ezzel az idei mezőny harmadik legtapasztaltabb tagja, csak Kimi Räikkönen és Lewis Hamilton versenyez nála régebb óta a száguldó cirkuszban.

A Ferrari német pilótájának az utóbbi évek nem igazán úgy alakultak, ahogyan szerette volna, állítása szerint a versenyzés iránti szenvedély azonban még mindig megvan benne. Sok dolog azonban megváltozott mind a Forma-1-hez, mind a futamokhoz való hozzáállásában, miután rájött, hogy nem az autóversenyzés körül forog minden.

Már nem csak a Forma-1 létezik VettelnekForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Sebastian Vettel mindössze három és fél évesen kezdett el gokartozni, első versenyén pedig nyolc esztendős korában vett részt, kijelenthető tehát, hogy egész életét a motorsport határozta meg.

Hiába tagja azonban 2007 óta a Forma-1 mezőnyének, és hiába versenyez 2015 óta a legpatinásabb istálló, a Ferrari színeiben, elmondása szerint ma már nem gondolja úgy, hogy minden e körül forog.

„Amikor az ember 15 éves és gokartozik, nagyon más távlatokban gondolkozik, mint 30 fölött. Az élet sok mindenre megtanít minket, bizonyos dolgokban hamar felnövünk, másokban kicsit talán később, de szerintem ez a folyamat nagyon fontos a jellemfejlődéshez” – nyilatkozta a Motorsport.com olasz kiadásának.  Azt elmondhatom, hogy számomra hiba lenne azt gondolni, hogy a Forma-1 a világ közepe, hogy ekörül forog minden. Ma már van három gyerekem, és elég idős vagyok hozzá, hogy megértsem, ez nem így van. A Forma-1 egyértelműen a szenvedélyem, az életem óriási részét kitölti, de nem mindennek ez áll a középpontjában."

Vettel azért igyekezett leszögezni, hogy ez a változás nem azt jelenti, hogy már nem érdekli, amit csinál, csupán nyitottabbá vált a világra. „Amikor tíz vagy tizenöt voltam, csak a versenyzés létezett számomra, semmi más, csak a versenyzés. Minden a versenyzés körül forgott, mára azonban kicsit megváltoztak a dolgok. Ez nem azt jelenti, hogy elmúlt a szenvedély, de egyértelműen képes vagyok mást is látni a motorsporton kívül. A távlatok kinyílnak, az ember pedig elkezd sok mindennel tisztában lenni. A munkámnak köszönhetően lehetőségem volt sokat utazni, és látni egy jókora szeletet a világból. Ez lehetővé tette, hogy gondolkozzak, lássak más kultúrákat és olyan eseményekkel kerüljek kapcsolatba, amelyek egyébként nagyon távol lennének tőlem. Szerintem ez olyan lehetőség, ami segít sokkal érettebbé válni."

Már magukhoz a nagydíjhétvégékhez is nyugodtabban áll hozzáForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Robert Cianflone

A négyszeres világbajnok arról is beszélt, hogy a 240 futammal a háta mögött már a versenyhétvégéket is egészen másképp közelíti meg, sokkal nyugodtabb szokott lenni, de azért a adrenalinnal járó pezsgés nála is ugyanolyan. „Néhány aspektusból hasonló, de összességében más érzés – utalt pályafutása elejére. – Tudom, hogy bármilyen kiszámíthatatlan is lehet a helyzet, semmi olyan nem jöhet, amit ne csináltam volna korábban. Ez segít, hogy nagyobb biztonságban érezzem magam. Amikor azonban jön az időmérő és a verseny, és nő az adrenalin, az mindig izgalmas. Idővel az ember megtanulja követni a bevált rutint, nyugodtabbá válik, de sosem lesz közömbös amikor eljön a visszaszámlálás ideje és kezdődik az időmérő vagy a verseny. És jó, hogy ez ilyen, nekem ez mindig így volt és ezt szeretem."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK