Társoldalunk:

A Haas csapatfőnöke keményen beleszállt a sportfelügyelőkbe

2019.05.29. 19:50

Labdarúgásban valószínűleg eltiltás járna azért a nyilatkozatért, amelyet Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke tett a Monacói Nagydíjon szolgálatban levő sportfelügyelőkre, akik között szerinte akad, aki egyszerűen nem üti meg a mércét, míg másnak a szabálykönyv elolvasását javasolta.

Futballedzőktől már alighanem mindenki megszokta, hogy a játékvezetőt szidják, Forma-1-es csapatfőnököktől azonban azért valamivel távolabb áll az efféle tevékenység, habár Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke azért korábban is el-elejtett egy-két szúrós megjegyzést a büntetéseket kiosztó sportfelügyelőkre. A Monacói Nagydíjon azonban mintha valami elszakadt volna az olasz szakemberben, aki Pierre Gasly három helyes hátrasorolása miatt labdarúgó-hasonlattal élve páros lábbal szállt bele a felügyelőkbe.

Steinerből az ezért az esetért kapott büntetés váltotta ki a keresetlen szavakat, pontosabban az a tény, hogy Gasly feltartása ugyanolyan szankcióval járt, mint a Haas pilótája, Romain Grosjean bahreini esete

Steiner azt kifogásolta, hogy Bahreinben ugyanúgy három helyes hátrasorolással sújtották a Haas pilótáját, Romain Grosjeant, amikor Lando Norrist tartotta fel, mint most a Grosjean elé álló Gaslyt, noha a két eset szerinte nem ugyanaz. Akkor az íratlan szabályt felrúgó Sebastian Vettel késztette reagálásra a Haas versenyzőjét, láncreakciót indítva el ezzel, a baj pedig olyan hamar történt, hogy a csapatnak sem maradt ideje figyelmeztetni a pilótát, hogy térjen ki a nagy sebességgel érkező, gyorskörön levő Norris elől.

Ezzel szemben Monacóban Gasly levezető körön volt, senkitől sem zavartatva gurult a pályán, a feltartással pedig elvette az esélyt Grosjean elől a továbbjutásra.

Ez is eltérő a két esetben, Norris ugyanis a feltartás ellenére továbbjutott a következő szakaszba. „Nem tudom, hogy melyik büntetés a rossz, ezt nekik kell eldönteni, de véleményem szerint nem adhatják ugyanazt a büntetést mindkét esetért, mert a körülmények teljesen eltérőek voltak – nyilatkozta Steiner. – Az egyik esetnek lett komoly következménye, a másiknak nem. Teljesen különböző a kettő, még a vak is láthatja."

Grosjean feltartása Norris szemszögéből Bahreinben

Nem ez az első eset, hogy a Haas csapatfőnöke a felügyelők munkáját kritizálja, de lehet, hogy az utolsók egyike, szerinte ugyanis teljesen felesleges elmondania a panaszait, mert úgysem hallgatják meg őt az illetékesek. „Semmi értelme szóbahoznom, mert úgysem tesz senki semmit ellene. Mit csináljak? Hányszor kell még elmondanom? Az olyan lenne, mintha beakadt volna a lemez. Némelyik felügyelő egyszerűen nem üti meg a szintet ahhoz, hogy felügyelő lehessen. Ennél többször nem tudom elmondani, egy idő után inkább csak azt mondom, hogy ez van. Többé nem fogok időt tölteni azzal, hogy leveleket írogatok különböző embereknek."

Grosjean nem jutott be a Q2-be a feltartás miattForrás: AFP/Boris Horvat

Grosjeannak Bahreinben ráadásul még egy büntetőpont is került a neve mellé, amit Steiner szintén elfogadhatatlannak tart, szerinte ugyanis a szabályok szerint nem kellett volna büntetőpontot kapnia a franciának.Néhány felügyelőnek el kellene olvasnia a szabálykönyvet. Nem kellett volna Romainnak büntetőpontot adniuk Bahrienben, mert egyszerűen rossz helyen volt rossz időben, ők azonban úgy érezték, hogy kell. Eközben Gasly a pálya közepén volt egy gyors részen, gyakorlatilag egy helyben állt minden ok nélkül, mert a csapata nem szólt neki [hogy Grosjean érkezik mögötte]."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK