Schumacher tudott valamit, amit Vettel nem

Forma-1, Race of Champions, Sebastian Vettel, Red Bull Racing, Michael Schumacher, Mercedes AMG Petronas
Sebastian Vettel and Micheal Schumacher are seen during the Race of Champions 2011 in Duesseldorf, Germany on December 3rd, 2011 // Flo Hagena / Red Bull Content Pool // P-20120217-06214 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
A Red Bullnál tudják, mi az a jellemző, amivel Michael Schumacher rendelkezett, de Sebastian Vettel nem. Ez döntő tényező lehetett az idei világbajnokság végkimenetele szempontjából.

Az Olasz Nagydíjig úgy tűnt, hogy Sebastian Vettel az idei egyéni világbajnokság esélyese, hiszen bár a Ferrari nem volt mindig a legjobb autó, Vettel mindig ki tudta használni a Mercedes és Lewis Hamilton megingásait. Hamilton még Kanadában, a győzelmi sorozata kezdetén is azt mondta, Vettel következetes és „fejben iszonyúan erős.”

Ahogy a nyomás erősödött, ez a tulajdonság cserben hagyta Vettelt. Először Bakuban vesztette el a fejét, és ezzel egy később biztosnak tűnő győzelmet, majd Szingapúrban is feleslegesen agresszív volt, bár a rajtbalesetben ő csak mellékszereplő volt, mégis ő vesztett rajta a legtöbbet. A Ferrari műszaki hibái tették fel az i-re a pontot, mielőtt Vettel Mexikóban is elkerülhető balesetbe keveredett.

„Noha ő is német, a hozzáállása nem olyan nyugodt és összeszedett, egy versenyautóban inkább olyan, mint egy olasz – mondta Vettelről egykori mentora, Helmut Marko az Autosportnak. – Ez megmutatja, hogy milyen sok erőfeszítést tesz, és ez látszik akkor is, amikor az ember csak normálisan beszél Vettellel.”

Vettelben és Schumacherben sok a közös vonás Forrás: flohagena.com/Red Bull Content Pool

A négyszeres világbajnokot sokan Michael Schumacherhez hasonlítják, különösen azóta, hogy Vettel is a vergődő Ferrarihoz szerződött azzal a céllal, hogy visszavezesse őket a mezőny élére. Marko azonban úgy véli, van egy lényeges különbség Schumacher és Vettel karaktere között. „Michael Schumacher is nagyon összeszedett volt, de neki nem voltak ilyen lelki dolgai, mint néha Sebnek.”

A német pilóta egyik emlékezetes ámokfutása a tavalyi Mexikói Nagydíjon történt, amikor úgy érezte, hogy a Red Bull pilótái sportszerűtlenül tartják őt fel, és amikor a versenyigazgató, Charlie Whiting nem avatkozott közbe, Vettel a rádión üvöltve küldte el őt melegebb éghajlatra. A futam után gyorsan lenyugodott, és rögtön bocsánatot kért.

Vettel néha nem elég nyugodt, ebből Ricciardo is profitál Forrás: AFP/Loic Venance

„Én azt tapasztaltam vele, hogy a pillanat hevében, hirtelen eléggé lobbanékony és érzelmes tud lenni – mondta Daniel Ricciardo, Vettel korábbi csapattársa, aki a tavalyi, mexikói balhéban is érintett volt. – Aztán, amint az adrenalinlöket alábbhagy benne, már elég jól tud hozzáállni a dolgokhoz” – tette hozzá az ausztrál, aki 2014-ben meglepetésre le is győzte Vettelt a Red Bullnál.

Ricciardo is egyetértett abban, hogy Vettel kifakadásai elsősorban a német pilóta lelkesedését mutatják.

„Mexikóban először nagyon szókimondó volt a rádión a történtek miatt, utána viszont újra felmérte, hogy mi is történt. Ő eléggé érzelmes, de szerintem ez a szenvedélyéből fakad. Ő az egyik leginkább lelkes srác a rajtrácson, tudom róla, hogy talán jobban megéli az F1-et, mint a legtöbbünk” – foglalta össze Ricciardo.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!