Vágólapra másolva!
Hamilton a Kínai Nagydíj második gyakorlásán is magabiztos előnnyel szerezte meg az 1. helyet, de ezúttal Kimi Räikkönen férkőzött a legközelebb hozzá, miután Nico Rosberg hibázott a leggyorsabb körében. Felipe Massa elkerült egy nagy balesetet, Danyiil Kvjat fékhibát szenvedett, egy vakmerő néző pedig átszaladt a pályán.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés

Lewis Hamilton nagyjából hasonló előnnyel foglalta el az 1. helyet a Kínai Nagydíj péntek délutáni edzésén, mint a délelőttin, ám ezúttal nem csapattársa, hanem Kimi Räikkönen követte a tabellán, mivel Nico Rosberg elkövetett egy kisebb hibát - szélesen fordult az utolsó kanyarnál - a leggyorsabb körében.

A világbajnoki címvédő a keményebb, a Pirelli skáláján összességében a közepes keverékű gumikon 68 ezreddel futott jobb kört Rosbergnél, ám a kettejük közti különbségre nem derült fény a lágy abroncsokon. A 2. hely így Räikkönené lett, aki közel 7 tizedet vert csapattársára, Sebastian Vettelre, s kettejük közé beférkőzött a gyors körét későre tartogató Daniel Ricciardo a Red Bull-lal. Az ausztrál eleinte azért nem hajtott pályára, mert a szerelők a hátsó szárnyát cserélték.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP/Johannes Eisele

A hosszabb etapokon a Ferrari lemaradása ismét kisebbnek tűnt a Mercedeshez képest, bár az olasz istálló edzése nem alakult zökkenőmentesen: a tréning elején Vettel megpördült, míg Räikkönen a fékekre panaszkodott. A finnhez hasonlóan a fékekkel gyűlt meg a baja Danyiil Kvjatnak is, aki előbb füstölgő autóval hajtott ki a pályára, majd vissza sem jutott a bokszutcába, mivel nem tudott lelassítani a hosszú egyenes végén, és lassú tempóval nekikoccant a palánknak. Ez azért fura, mert a malajziai problémák után a Red Bull a hétvégére visszatért a megbízhatónak ítélt Brembo fékekhez.

Szerencsés Massa, vakmerő néző

Ugyanitt, az éles hajtűnél került bajba Felipe Massa is, aki röviddel az edzés fele előtt a féktávon elvesztette uralmát Williamse fölött, és mázlija volt, hogy nagy sebességgel elszánkázott a fal mellett, s csak enyhén karcolta azt az első szárnyával. Mivel ez volt az első, s egyetlen próbálkozása a lágy Pirelliken, csupán 17. lett a tabellán. Valtteri Bottas 7. lett a másik Williamsszel.

A Sauberrel meglepően előkelő helyen, nyolcadikként végzett Felipe Nasr, és a McLaren is tűrhető előrelépést produkált, a 10., illetve a 12. pozícióban jegyezhette pilótáit a másfél órás edzés után. A Toro Rossónak ellenben nem jött ki a lépés, Massán kívül csak a Force Indiákat és a Manorokat előzték meg. Roberto Merhi a legjobb időhöz képest 107 százalékon belülre került - Will Stevensnek ez nem jött össze, mert sok időt vesztett egy műszaki hiba következtében, és a lágy gumival nem tudott sprintet futni.

Az edzés legmeghökkentőbb jelenete mindazonáltal egy nézőhöz köthető: negyedóra után egy sötét ruházatú férfi két autó között átszaladt a célegyenesben, és a falon átugorva bejutott a bokszutcába. Állítólag egy F1-es autót akart vezetni, de kívánságát nem teljesítették, és rendőrök vezették el innen.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

09:45
április 10, 2015
Vágólapra másolva!

Eddig a Mercedes viszi a prímet

Jó reggelt kívánunk kedves Olvasóinknak! Magyar idő szerint 8 órától folytatódik a csapatok felkészülése a Kínai Nagydíjra. Sanghajban délelőtt Hamilton meggyőző, fél másodperces fölénnyel fölénnyel volt a leggyorsabb, a 3. Vettelre pedig már több mint 1 másodpercet vert.

09:47
április 10, 2015
Vágólapra másolva!

Lelkesek a szurkolók

A főlelátón Vettel nevét skandálják, és a tribünön többek között egy nagy méretű német zászló, valamint egy "Red revolution" feliratú drapéria is látható. Vettel malajziai győzelme érthető módon feltüzelte a Ferrari szurkolóit. A német 3., Räikkönen 4. lett az első tréningen Kínában.

09:54
április 10, 2015
Vágólapra másolva!

Alonso még beszélget

Egy dzsekiben állva egyeztet a McLaren két tagjával, Vettel ellenben már az autójában ül. Az idő továbbra is szép.

09:56
április 10, 2015
Vágólapra másolva!

A Red Bull fékeket váltott

Malajziában sok bajuk volt a Hitco fékjeivel, ezért Kínában visszatértek a korábban használt Brembókhoz. A többi csapathoz hasonlóan egyéb fejlesztéseket is bevetnek.

09:59
április 10, 2015
Vágólapra másolva!

Merhi az első a pályán

A többiek nem sietnek. A spanyol, akinek a jövője továbbra is bizonytalan, délelőtt 20 kört tett meg.

10:01
április 10, 2015
Vágólapra másolva!

Mért körök a Manortól

Merhi futja meg az első mért kört, 1:50.865-öt, majd csapattársa, Stevens 1:49.573-ra javítja az etalont. A Manornál egyelőre szerencsére nincsenek komoly problémák, de Merhi a délelőtti idejével 107 százalékon kívül került Hamilton legjobbjához képest.

10:04
április 10, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel megpördült

A balos hajtűvel végződő, trükkös első kanyarkombinációból kijövet forgott meg - úgy tűnik, még nem voltak bemelegedve a gumijai, és/vagy túl keményen lépett a gázpedálra. Azt mondja rádión, hogy minden oké.

10:07
április 10, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg az élen

A német 1:39.126-tal vezet, jobb idővel áll, mint amit az első edzésen futott. Egyelőre mindenki a közepes keverékű gumikat használja. Rosberg mögött a sorrend: Räikkönen, Vettel, Grosjean, Sainz, Hülkenberg, Stevens, Alonso, Merhi.

10:10
április 10, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen a fékekre panaszkodik

A finn napja ezúttal sem zökkenőmentes, a fékekre panaszkodva visszatért a bokszba. Vettel megpördülése így nézett ki:

10:12
április 10, 2015
Vágólapra másolva!

Kvjat sisak nélkül

Valami gond van a Red Bulljával, az orosz versenyző a garázsban álldogál, a sisakja sincs a fején. Annyira azért nem tűnik letörtnek.

10:14
április 10, 2015
Vágólapra másolva!

Valaki átszaladt a pályán

Hogy ki, s mi célból, arról fogalmunk sincs - az illető sötét öltözékben a főtribün felől szaladt át a célegyenesben, majd átmászott a bokszutca falán. Nem volt szívbajos, mögötte néhány másodperrcel már jött egy autó.

10:20
április 10, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton az első

68 ezreddel előzi meg Rosberget, de már mindketten visszatértek a garázsba. Räikkönen, Bottas, Vettel, Massa, Button Alonso, Grosjean, Sainz a további sorrend.

10:23
április 10, 2015
Vágólapra másolva!

Ketten maradtak a pályán

Név szerint Nasr és Hülkenberg. Nemsokára jönnek a lágy gumis sprintek. A McLarenek egyelőre jól állnak, Button 8., Alonso 9.

10:24
április 10, 2015
Vágólapra másolva!

Ricciardo sem dugta még ki az orrát

Csakúgy, mint Kvjat, ő sem jött még ki a pályára. A Sky Sports megtudta, hogy ennek két oka van: kímélik az erőforrásokat, másrészt épp egy alacsony leszorítóerős hátsó szárnyat szerelnek fel.

10:27
április 10, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen lágy gumin

A finn autójára rakták fel elsőként a puhább Pirelliket. Räikkönen az élre ugrik velük, 1:37.662 az ideje.

10:30
április 10, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg hibázott

Az utolsó kanyart vette szélesre, így nem tudta megelőzni Räikkönent. Ahogy Vettel sem, aki közel 7 tizeddel maradt el csapattársa lágy gumis idejétől.

10:34
április 10, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton 0,4 mp-vel Räikkönen előtt

Egész pontosan 443 ezreddel, ekkora előnnyel vette át az 1. helyet a finntől. A 3. Vettel, a 4. a mért körében hibázó Rosberg.

10:36
április 10, 2015
Vágólapra másolva!

Massa nagy csattanást került el

A hosszú egyenes féktávján előbb jobbra, majd balra mozdult az autója, de mázlija volt: le tudott lassítani, s csupán az első szárnyával karcolta a palánkot, amely mellett elszánkázott. Az edzést megszakították.

10:38
április 10, 2015
Vágólapra másolva!

Az állás

Az edzés feléhez közeledve ez a sorrend (miközben piros zászló van érvényben): Hamilton, Räikkönen, Vettel, Rosberg, Ericsson, Bottas, Kvjat, Massa, Nasr, Button.

10:41
április 10, 2015
Vágólapra másolva!

Folytatódik az edzés

De Massa, illetve Stevens számára már nem - a Manor ugyanis most közölte, hogy Stevens autójában elromlott a hajtáslánc. Szegény fiatal pilóta idén még egyik futamon sem tudott rajthoz állni. Most a 19. helyen áll Ricciardót megelőzve, de Merhivel ellentétben nem használta a lágy gumikat.

10:45
április 10, 2015
Vágólapra másolva!

Nasr és Grosjean javít

A kényszerszünet után ők most kezdték el nyúzni a lágy abroncsokat. Nasr az 5., Grosjean a 6. helyre jött fel, de Button legjobbnak ígérkező köre csak most kezdődött el.

10:49
április 10, 2015
Vágólapra másolva!

A Mercedes vegyesen használja a gumikat

Hamiltont a lágy, Rosberget a közepes keménységű gumikkal küldték ki először a hosszabb etapjukra. A lágy keveréken Kvjat feljött az 5. helyre, megelőzve Bottast.

10:55
április 10, 2015
Vágólapra másolva!

A Williams megkezdi a vizsgálatot

Massa bő 20 perce csúszott ki, a csapat most látott neki a vizsgálathoz, hogy megnézzék, közrejátszott-e valamilyen műszaki hiba az incidensben. Csak az autó első szárnya sérült meg kicsit.

10:56
április 10, 2015
Vágólapra másolva!

Ricciardo harmadik

A többieknél később futotta meg a sprintjét a lágy gumikon, és a 3. helyet foglalta el, épphogy megelőzve Vettelt. Räikkönen a közepes gumikon köröz e pillanatban.

11:00
április 10, 2015
Vágólapra másolva!

Egy másodperc a Mercedesek között

Hamilton a lágy gumikon 1:42 közepi, Rosberg a közepeseken 1:43 közepi-végi időket jegyez. Räikkönent most tájékoztatják erről, aki szintén a közepes keveréket használja. Vettel egyelőre a depóban várakozik.

11:04
április 10, 2015
Vágólapra másolva!

A sorrend

Hamilton, Räikkönen, Ricciardo, Vettel, Rosberg, Kvjat, Bottas, Nasr, Grosjean, Button az első tíz helyen az állás, ami aligha fog változni a hátralevő bő 20 percben.

11:06
április 10, 2015
Vágólapra másolva!

Kvjat autója füstöl

De úgy tűnik, nem a motorból, hanem a balhátsó fékből, legalábbis annak környékéről jön a fehér füst. Ez azért érdekes, mert a malajziai fékproblémák után a Red Bull visszatért erre a hétvégére a megbízhatónak ítélt Brembo anyagaihoz.

11:08
április 10, 2015
Vágólapra másolva!

Nem ért körbe Kvjat

"Elromlottak a fékek" - jelentette rádión. Az orosz nem tudott visszajutni a bokszba, sőt: kicsúszott a hosszú egyenes végén, és az első szárnyat le is törte az autójáról. Utána azonban segít kitolni a bukótérből a lerobbant Red Bullt.

11:12
április 10, 2015
Vágólapra másolva!

Így padlóznak a Force Indiánál

A szerelők tisztítják a padlót a garázsban. Megtehetik, Hülkenberg és Pérez most hosszú etapot teljesít.

11:17
április 10, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton gumit cserélt

Megkapta a közepes keveréket, Rosberg meg vélhetően nemsokára átvált a puhább abroncsokra. Malajziában a pénteki hosszú etapok alapján már látni lehetett, hogy a Ferrari veszélyes lehet a Mercedesre, itt, Kínában azonban hűvösebb az idő, ami a címvédő malmára hajtja a vizet.

11:19
április 10, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen majdnem ütközött Rosberggel

A pálya első szektorában nagyon közel került egymáshoz a két autó, miután Rosberg visszatért a pályára a kerékcseréjét követően. Hamilton közben a forró ülésre panaszkodott. Mindenki a pályán tartózkodik, mármint a kicsúszó Massát, valamint a műszaki hibát szenvedő Stevenst és Kvjatot leszámítva. Az orosz épp most ért vissza a bokszba.

11:25
április 10, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg most Vettelt érte utol

Ma sokszor találkozik Ferrarival, de ezúttal különösebb gond nélkül elment Vettel mellett a hosszú egyenesben.

11:27
április 10, 2015
Vágólapra másolva!

Tévedett a Manor

Stevens mégis kijöhetett pár percre a pályára, a csapat "bámulatos" munkájának hála. Az edzést leintették.

11:30
április 10, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton újra a leggyorsabb volt

1:37.219-es idővel az élen maradt, 443 ezredet vert Räikkönenre, akit Ricciardo, Vettel és Rosberg követett. Köszönjük figyelmüket, hamarosan jelentkezünk a végeredménnyel és a részletes összefoglalóval.