Ujjal mutogat az alaplapok gyártóira az Intel

intel core processzor cpu asztali számítógép hardver gamer gaming nvidia geforce rtx
Fotó: Andrey Matveev / Unsplash
Vágólapra másolva!
Akár teljesen tönkre is mehetnek a legdrágább processzorai.
Vágólapra másolva!

Kínos botrányba keveredett az elmúlt időszakban az Intel. A vállalat legutóbbi két generációhoz tartozó Core i9 csúcsprocesszorai egyes játékokban és egyéb nagy munkaterhelések alatt instabilitási gonddal küzdenek, sőt, idővel akár fizikailag tönkre is mehetnek. Teljes terhelés alatt a központi egységek irtózatosan melegednek, a spekulációk szerint a meghibásodások talán a hőterheléssel járó anyagfáradásra vezethetőek vissza.

Az Intel most végre friss tájékoztatást adott az ügyben. Állítása szerint a panaszok eredendő okainak feltárása még tart, azonban az eddigi tapasztalatai alapján a leggyakrabban olyan alaplapokban való használatkor jelentkeznek a gondok, amelyek az abszolút maximális tempó kisajtolása miatt nem követik a maximum feszültségekkel és hőfokokkal kapcsolatos ajánlásait, esetleg ki is kapcsolnak néhány védelmi funkciót a processzorokban.

A probléma miatt az ASUS és a Gigabyte mostanra BIOS/UEFI-frissítéseket adtak ki az alaplapjaikhoz, míg az MSI útmutatóval szolgált, hogy miként lehet a beállítások átszabásával megoldani az összeomlási gondokat. 

A frissítés telepítése vagy az átállítgatás stabilizálhatja a processzorok működését, cserébe viszont akár 15% teljesítménybeli veszteséget is hozhat.

Az Intel eddigi kommunikációja rossz szájízt hagy maga után. A cég mutogathat ujjal az alaplapok gyártóira, ám egyrészt felelősségteljes lett volna annak idején rájuk kényszerítenie az általa meghatározott biztonsági limitek használatát, másrészt pedig egészen addig nem volt kifogása az üzleti praktikáik ellen, amíg a tesztelések során azok jobb színben tüntették fel a processzorait.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!